Celebrity

15. září 2022 17:30

Tomáš Durčák

Princ Harry slaví truchlivé narozeniny bez babičky. Udobří se se zbytkem rodiny?

Patnáctého září byl rok co rok pro Harryho, Vévodu ze Sussexu, šťastným dnem, kdy mu mezi jinými popřála vše nejlepší k narozeninám i jeho babička královna Alžběta II. Letos je to poprvé jinak. Osud tomu chtěl, že se kromě narozeninových oslav zároveň musí chystat na její pohřeb. Jeden skvělý dárek by přesto dostat mohl.

Své narozeniny princ Harry místo v Kalifornii, kde aktuálně se svou ženou Meghan a dětmi žije, letos neplánovaně oslaví doma v Británii. Jeho původně krátká evropská tour se výrazně protáhne poté, co se rozhodl v ostrovním království zůstat kvůli úmrtí své babičky královny Alžběty II. Narozeninový den sice stráví se svou manželkou, nikoli ale s dětmi – Archie (3) a Lilibet (1) jsou totiž stále ve Spojených státech.

Harry se zúčastnil po boku svého bratra Williama i otce krále Karla III. průvodu za rakví královny a následně i obřadu ve Westminster Hall, kde bylo zjevné, že jej přemohly emoce a smutek v sobě nedokázal zadržet. Je ostatně možné, že mu procesí připomnělo 25 let starou událost, kdy 6. září roku 1997 se svým bratrem podobně kráčel za rakví, v níž tehdy ležela jeho matka princezna Diana.

Podívejte se, jak vypadalo loučení s královnou v průvodu za její rakví:

Najdou si William a král Karel III. na Harryho čas?

Konkrétní informace o tom, jak Harry stráví své první narozeniny, k nimž mu nepoblahopřeje babička, chybí. Je však pravděpodobné, že to bude v soukromí s manželkou Meghan. Kate a William, novopečení princezna a princ z Walesu, odcestovali do Norfolku, aby si prohlédli květinové pocty královně a poděkovali za ně tamním obyvatelům, zatímco král Karel III. by měl celý den strávit soukromě v Gloucestershire.

Jedno je ale jisté, pro oba manžele půjde o narozeninový den, jaký spolu ještě nezažili. Nejen proto, že jej nemohou trávit jako rodina pospolu doma v USA, ale také proto, že stále truchlí za královnu Alžbětu II. Čekají je navíc nejspíš nemalé přípravy před jejím pondělním pohřbem.

Známo zatím není ani to, zda za nimi na pondělní smuteční obřad přiletí i jejich děti, nebo zda zůstanou po celou dobu v Kalifornii a počkají na návrat rodičů tam. Otazník rovněž visí nad tím, jestli bude Harry své narozeniny slavit s bratrem Williamem a jeho manželkou Kate nebo se svým otcem králem Karlem III.

Na jednu stranu je jasné, že jeho příbuzní mají nyní plné ruce práce s přípravou posledního rozloučení s královnou. Avšak pokud by náhodou opravdu stáli o zakopání válečné sekery s Harrym, jak se v posledních dnech spekuluje, mohla by být společná symbolická oslava jeho narozenin v rodinném kruhu královské rodiny zcela ideální příležitostí.

V rodině bublá nový spor

Dle britského tisku po smrti Alžběty II. sice princové Harry a William odložili své dosavadní spory stranou, v rodinném kruhu se ale nadále vedou vypjaté diskuse. Ta poslední se má týkat toho, zda Harryho děti Archie a Lilibet získají oficiální tituly Jeho/Její královská Výsost (His/Her Royal Highness, zkráceně HRH), až je za pár dní král Karel III. jmenuje princem a princeznou.

Zdroje z blízkosti krále médiím prozradily, že Harry a Meghan aktuálně „zuří“, protože se jejich děti podle všeho nedočkají udělení titulu HRH. Vévoda a vévodkyně ze Sussexu se před králem údajně snaží argumentovat tím, že dcery prince Andrewa Beatrice a Eugenie titul HRH mají, byť samy rovněž nejsou na veřejnosti nijak aktivní a neplní žádné královské povinnosti.

„Harry a Meghan se obávají o bezpečnost svých dětí a jsou si vědomi toho, že tituly princ a princezna by jim daly právo na určitou úroveň královské bezpečnosti. Oba už byli ujištěni, že Archie a Lilibet jsou princ a princezna. Hodně je ovšem rozladila informace, že nemohou dostat titul HRH, jelikož nejsou členy rodiny plnící své povinnosti,“ řekl deníku The Sun anonymní zdroj.

Sdílejte článek
Štítky rodina pohřeb narozeniny Alžběta II. princ Harry Meghan Markle královna Alžběta II. Karel III. Britská královská rodina William, princ z Walesu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.