Velikonoce

15. dubna 2022 09:32

Tomáš Durčák

5 věcí, které rozhodně nedělejte na Velký pátek

Velký pátek v moderní době znamená především volno a prodloužený víkend. To je ale velká škoda, protože tento den znamená z pohledu tradice mnohem více, dokonce je opředen nemalým počtem pověr, rituálů a zákazů. Kterým činnostem byste se dnes měli zcela vyhnout?

1. Žádná práce na zahradě

Pranostiky a pověry vztahující se k této tradici říkají: „Na Velký pátek se nemá hýbat zemí, neb ona kvílí spasitele,“ anebo „Kdo na Velký pátek orá, tomu se chleba nedostává.“ Veškeré zahradnické a zemědělské činnosti by tedy měly být pro tento den zcela zapovězeny. V tento den byl odsouzen, ukřižován a pohřben Ježíš Kristus, takže je zakázáno vyrušovat truchlící zemi.

2. Praní odložte na víkend

Dalším křesťanským tabu je pro Velký pátek praní prádla. Dle zvyklosti se zákaz vztahoval na ženy, ale platí všeobecně i pro muže. Proč? Protože voda má totiž při Velkém pátku významnou očistnou symboliku. Dříve bylo zcela běžné, že lidé na Velký pátek vyráželi brzy ráno k řekám a potokům, kde se koupali a omývali svá hospodářská zvířata. Říká se totiž, že v tento den má voda hojivou moc a chrání před nemocemi. Ovšem jen do okamžiku, kdy se jí dotknou první sluneční paprsky.

Proč tedy neprat? Vkládání špinavého prádla do vody je považováno za symboliku toho, jako byste jej v tento významný den máčeli v krvi Ježíše Krista.

3. Zapovězen je i celý úklid

Podobně jako prát je na Velký pátek zakázáno také uklízet, zametat nebo i péct. Pro křesťany jde o den rozjímání, modliteb, smutku a tím pádem i klidu. Veškeré domácí práce jsou tak vesměs zapovězeny.

4. Z domácnosti nic neodnášejte

Každá hospodyně si dříve velmi bedlivě hlídala, aby z její domácnosti na Velký pátek nikdo nic neodnesl, ženy si dávaly pozor, aby tento den nic nepůjčovaly. I proto byly zavřené obchody, spadá sem totiž i prodej nějaké věci někomu jinému. To v Česku letos nevyjde, neboť obchody zůstávají i na Velký pátek otevřené. Říká se, že temné síly mají právě v tento den největší sílu. Nic se proto nikomu nedávalo, aby v domácnosti neubylo a také aby darovaná či půjčená věc někomu neposloužila k něčemu nekalému nebo nebyla uhranuta.

5. Půst

Vyvařování a pečení je na Velký pátek zapovězeno i proto, že by se vlastně příliš jíst nemělo. Je praktikován přísný půst, při němž by nemělo být konzumováno zejména maso, výjimku tvořily ryby. Někteří lidé se postí celý den a nejedí vůbec, jiní se během dne nasytí pouze jedním bezmasým jídlem, další alespoň výrazně uberou z množství a počtu jídel, která za den běžně zkonzumují.

Chcete-li vše shrnout do jednoho tradičního pořekadla, říká se, že: „Na Velký pátek nepohneš zemí, nezatopíš do východu slunce, neupečeš, nevypereš a nevybělíš, nezameteš, nevyneseš z domu, neprodáš, nepůjčíš, nedaruješ a nepřijmeš dar.“


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.