Co si o vás lidé doopravdy myslí? Agent FBI prozradil, jak to poznat z řeči těla

Upoutávka - Zákony vlka od března na prima+

Už jste někdy byli v situaci, kdy jste si s někým povídali, ale nedovedli jste zcela přesně určit, co si o vás myslí nebo jak se vedle vás cítí? Lidé obvykle svoje pocity slovy nevyjadřují, ale z řeči jejich těla si můžete vyvodit víc, než byste si mohli myslet. Odhalit můžete i to, co by vám druhá osoba možná nikdy neřekla.

Jakmile se naučíte rozumět řeči těla, stanete se v podstatě mistrem komunikace a dovedete správně vyhodnotit situace, které by obyčejná slova mohla zavést jinam. To, jak se člověk, s nímž mluvíte, během vaší konverzace pohybuje, je vlastně o něco důležitější než to, co vám říká. Díky řeči těla se dozvíte pravdu, ať už vás zajímá cokoliv. Jak se v pohybech orientovat radí bývalý agent FBI Joe Navarro ve své knize Jak prokouknout druhé lidi.

Pozorujte obočí

Pokud přijdete s nějakým nápadem, se kterým se chcete svěřit například na pracovní poradě, v rodinném kruhu nebo svým přátelům, naslouchejte jejich slovům, ale zároveň vnímejte, zda a jak pohybují obočím. Díky tomu poznáte, zda se lidem vaše myšlenka líbí, nebo jestli o ní naopak mají pochybnosti.

„Když s někým nesouhlasíme, v podstatě nevědomky pokrčíme obočím. Když souhlasíme, ani se nehne. Spousta lidí tuto část těla zapomíná sledovat, protože se nechá rozptýlit viditelnějšími signály. Tím je například pokyvování hlavou, které není vždy upřímné,“ míní Navarro.

Sledujte krk

Pokud chcete vědět, jak se někdo ve vaší přítomnosti cítí, nejlépe vám to prozradí sledování jeho krku. „Všímejte si především oblasti těsně pod krkem, nad klíčními kostmi. Této části těla se instinktivně dotýkáme, když sami sebe potřebujeme uklidnit,“ prozrazuje Joe Navarro.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Půvabnou Putinovu špionku před lety vyhostili z USA. Co dělá Agentka 90-60-90 dnes?

Muži si tak například upravují kravatu a ženy si hrají s náhrdelníkem. „Tato gesta jsou nevědomá a člověk je dělá, když se necítí dobře, nebo když něco tají,“ doplňuje Navarro. Upozornil také na fakt, že pokud člověk nakloní hlavu a krk vám tak poodhalí, chová k vám důvěru. Vystavuje totiž nejzranitelnější část těla.

Pozice břicha

Když s někým hovoříte, obvykle máte ve zvyku sledovat spíše jeho obličej, díváte se mu do očí, nebo pozorujete jeho rty, když mluví. Zkuste se ale někdy zaměřit i na břicho, lépe řečeno jeho polohu, díky které zjistíte, jak se člověk během konverzace s vámi cítí.

„Když někdo stojí břichem přímo k nám, v podstatě nám odkrývá vnitřní orgány, čímž ukazuje, že se cítí v bezpečí. Pokud ale břicho například schovává pod založenýma rukama nebo ho natočí směrem od nás, vydává tím signál, že by v této situaci raději nebyl,“ říká odborník na řeč těla.

Jak vytvořit správný dojem?

Čtení o řeči těla ve vás pravděpodobně vyvolalo nutkání v blízké době sledovat i tu vlastní. Pokud se ji naučíte ovládat, můžete přispět k tomu, abyste lidem připadali sympatičtější, abyste působili sebevědomě a zároveň dostupně.

Když se s někým seznamujete, buďte vy iniciátorem potřesení rukou, místo abyste čekali, až vám bude nabídnuto. Tím vytvoříte silný první dojem. Při setkání s lidmi se usmějte a pozdvihněte obočí, čímž vytvoříte dojem, že daného člověka rádi vidíte. Když s někým hovoříte, koukejte se mu co nejvíce do očí. Tím ukážete, že máte skutečný zájem o to, co vám říká.

Zdroj: www.firstforwomen.com

Sdílejte článek
Štítky FBI břicho obočí řeč těla Joe Navarro