Jste emoční jedlík? Odborníci radí, jak přestat hledat útěchu v mlsání

Stres má na každého člověka jiný vliv, přejídání je ale jedním z jeho častějších následků. V práci nemáte čas na normální jídlo, a tak si vezmete jen něco malého, abyste zjistili, že jste snědli balíček brambůrků. U televize nedokážete náležitě vypnout, a tak si do ruky místo telefonu vezmete mísu popcornu. To všechno ale má své následky.

Jídlo je pro leckoho nástrojem k vypořádání se se stresem či jakýmikoliv jinými emocemi. Někdo více jí, když je smutný, někdo když je naštvaný. Hledání komfortu v jídle ovšem nepřináší žádné výhody, ba naopak si tím můžete vytvořit návyk, kvůli kterému po něčem k snědku budete v horší náladě sahat už bezmyšlenkovitě. Jak s tím přestat?

Na nervy vám může pomoct i antistresová guma. Jak si ji vytvoříte sami doma?

1. Zpozorněte

Jakmile začnete být třeba jen trochu pozorní, můžete zjistit, jaké přesně emoce ve vás vyvolávají potřebu dojít si pro mls. „Zaměřte pozornost na to, za jakých okolností a po jakém druhu jídla saháte. Základ je nejdříve zjistit, kde je problém a proč. Teprve pak se můžete zaměřit na to, abyste v návaznosti na situaci nevyhledávali jídlo,“ míní Allison Chase, ředitelka klinik Eating Recovery Center.

2. Veďte si záznamy

I kdyby jen v telefonu, veďte si záznamy o tom, co a v jakou dobu jíte. Rebecca Scritchfield, autorka knihy Body Kindness, zjistila, že denně mívá na něco k snědku chuť ve stejný čas. Dává si díky tomu větší pozor na to, aby jedla něco, co ji opravdu uspokojí, místo první věci, která jí padne do ruky.

3. Plánujte

Ať už máte jakkoliv nabitý den, měli byste si v něm udělat čas na jídlo, které vás skutečně nasytí. Nemusíte si nutně sestavovat jídelníček, jen se ujistěte, že budete každý den jíst pokud možno ve stejnou dobu, a z režimu neslevujte. Newyorská psycholožka Rachel Goldman je přesvědčená, že právě rutina člověku zabrání v bezmyšlenkovitém mlsání i během dní, kdy je pod tlakem.

4. Oddychněte si

Pokud se necítíte po emocionální stránce dobře a nejraději byste sáhli po něčem k snědku, dejte si nejprve pár minut na vychladnutí a přemýšlení. „Pokud jsem ve stresu, odpočinu si. Naplánuji si další den, jdu na krátkou procházku nebo medituji,“ říká dietoložka Alyssa Lavy, která zjistila, že chutě v takovém případě většinou jednoduše zmizí.

5. Pijte a žvýkejte

Pokud vás uklidňuje už jen pocit, že máte něco v puse, nemusíte nutně jíst a zahánět stres dortíky. Podle Rachel Goldman stačí, když si místo jídla vezmete žvýkačku. Ta oklame váš mozek, který si bude myslet, že mlsáte. Stejně tak ho lze zmást i pomalým popíjením čaje.

6. Dobře spěte a pijte vodu

Podle téže psycholožky je nasnadě se zamyslet i nad spánkovým a pitným režimem. Nedostatek spánku i dehydratace negativně ovlivňují lidskou psychiku, což může mít za následek přejídání ze stresu. Pokud máte chutě, zkuste se také nejprve napít sklenice vody. Pak zjistíte, zda jste měli opravdu hlad, nebo vás pouze lákal pytlík chipsů ve spíži.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.