Celebrity

21. září 2022 11:48

Tomáš Durčák

George a Charlotte se na pohřbu chovali velmi slušně. Jak to Kate dokázala?

Vzít či nevzít s sebou malé děti na pohřeb? To je složité a náročné rozhodnutí, které musí dříve či později řešit každý rodič. O to složitější je, když jde o celodenní státní pohřeb. Kate (40) a William (40) nakonec svolili a jejich dva starší potomci se smutečního rozloučení zúčastnili. A rozhodně to bylo správné rozhodnutí.

Spořádané chování královských ratolestí udivilo svět

Možná si ještě vzpomenete, jak jsme před třemi měsíci sledovali prince George (9) a princeznu Charlotte (7), jak se chichotají a skotačí během oslav Platinového jubilea královny Alžběty II. V pondělí se zúčastnili vážnější události, celodenního pohřebního ceremoniálu za jejich prababičku, který se skládal hned ze dvou smutečních obřadů. Pro malé děti velmi náročný program.

Mimo truchlení a poslední rozloučení s královnou si mnoho lidí všimlo, jak spořádaně se obě děti prince Williama a princezny Kate během celé události chovaly. Už v automobilu na cestě do Westminsterského opatství seděli v klidu, rovně a jen pozorovaly okolní dění.

Byť byly ve světle té obrovské události a ve stínu stovek předních světových lídrů veskrze maličcí, přesto obě děti dokázaly celý pohřeb zvládnout bez jediného zaškobrtnutí, bez jediné nepřístojnosti či lumpárny. Což je vzhledem k jejich věku téměř zázrak a také důkaz toho, že královští potomci už od malička absolvují dril, který je právě připravuje na podobná veřejná vystoupení, kdy se na ně upínají zraky celého světa.

Kate nejlépe věděla, které děti na pohřeb může vzít

Pro rodiče je také velmi často těžké rozhodnout, zda děti rozloučení s milovanou osobou zvládnou. Zda z pohřbu nebudou mít trauma. Princové William a Harry se ostatně oba přiznali, že absolvování smutečního pochodu za rakví své matky princezny Diany pro ně bylo traumatizující. Bylo tedy správné brát s sebou George a Charlotte?

Vzhledem k celému průběhu ceremonie rozhodně ano. Veřejnost se tak přesvědčila, jak jsou děti Kate a Williama i přes svůj nízký věk vychované a emočně inteligentní. Pro celou královskou rodinu bylo navíc zajisté důležité při pohřbu královny světu ukázat celou linii nástupnictví od nového krále Karla III. přes prince Williama až po jeho prvorozeného syna George.

Co na účast dětí na pohřbu říkají odbornice?

Téma smrti blízké osoby a otázky okolo pohřbu řeší jistě mnoho rodin. Právě pro ně existují různé poradny, ale také knihy. A třeba kniha Grief Works autorky Julie Samuel o dětech na pohřbu říká toto: „I když na pohřeb jdou velmi malé děti, které si jej pak ve starším věku nepamatují, může je těšit minimálně to, že z něj nebyly vyřazeny; neznám žádné dítě, které by zpětně účasti na pohřbu vyloženě litovalo.“ Kniha rovněž upozorňuje na to, že pokud jsou city spojené s úmrtí blízkého potlačeny a dítě se s nimi nevyrovná, může u něj dojít k psychickým problémům.

Jak malé dítě připravit na pohřeb?

  • Popište dítěti, jak bude pohřeb probíhat.
  • Vysvětlete mu, proč pohřeb probíhá a co ho tam čeká.
  • Řekněte mu, co má udělat (za kým má jít), když bude z pohřbu chtít odejít.
  • Nechejte dítě, aby si samo řeklo, zda na pohřeb jít chce, nebo ne.
  • U velmi malých dětí je dobré pamatovat na to, že se na ně velmi rychle přenáší emoce rodičů. Neklidný rodič se tak bude rovnat neklidné dítě.

Sylvie Stretti, ředitelka a zakladatelka poradny Vigvam, jež pomáhá rodinám i malým dětem vyrovnat se se smrtí blízkých, na základě svých zkušeností říká: „Dospělí často říkají, že jim v dětství někdo blízký najednou zmizel ze života a oni nechápali, co se stalo a kam zmizel. Až v pozdějším věku jim dojde, že onen blízký zemřel a oni jen neměli možnost se s ním rozloučit.“ Podle odborníků je také dobré mluvit s dětmi na rovinu. Nelhat jim o smrti.

Univerzální návod neexistuje

Jeden ideální a univerzální návod na to, jak staré dítě na pohřeb vzít, neexistuje. Kate ostatně nakonec přistoupila k tomu, že svého nejmladšího potomka na královnin pohřeb nevzala. Možná i proto, že Louis měl podle všeho problém úmrtí královny pochopit a rodičů se vyptával na spoustu věcí.

Konečné rozhodnutí by měl učinit sám rodič. Ten totiž zná své dítě nejlépe, ví, jakou má povahu a emoční zralost, a dokáže tak nejlépe posoudit, zda je dítě schopné se pohřbu účastnit. Ideální je dítěti úmrtí a pohřeb vysvětlit tak, aby se  mohlo samo rozhodnout, zda půjde, nebo nepůjde (viz tipy v infoboxu výše).

Sdílejte článek
Štítky smrt kniha pohřeb Alžběta II. chování výchova královna Alžběta II. princ George Princezna Charlotte William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Charlotte, princezna z Cambridge George, princ z Cambridge

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.