KVIFF 2024: Jak koupit vstupenky, jaký je program a které hvězdy letos dorazí

Kdo přijede na festival do Varů?

Už v pátek 28. června zahájí svůj opět velmi bohatý program jedna z každoročně největších kulturních událostí v Česku – Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Letošní 58. ročník přináší jako vždy desítky unikátních snímků, nespočet dalšího programu a působivý zástup zahraničních i československých celebrit. Co vás jako návštěvníka na letošním KVIFF čeká, kde sehnat lístky nebo kde se dobře a levně najíst? Vše podstatné vás čeká níže.

KVIFF 2024

Již 58. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (KVIFF) letos proběhne od 28. června do 6. července 2024. Prezidentem filmového festivalu je Jiří Bartoška. Každoroční dávku přibližně dvou stovek filmů obstarává 12 kinosálů. Zahájení proběhne tradičně v Hotelu Thermal, kde bude probíhat i velká část filmových projekcí. První potvrzenou zahraniční hvězdou je australský herec Geoffrey Rush.

Termín konání KVIFF 2024

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary letos začne v pátek 28. června tradičním slavnostním zahájením v hotelu Thermal. A potrvá stejně jako loni do následující soboty, tedy do 6. července, kdy se na stejném místě uskuteční jeho zakončení. Při něm budou mimo jiné předány ceny všem tvůrcům, jejichž snímky zaujmou odbornou porotu. A samotná budova zmíněného hotelu i s přilehlým okolím se jako vždy na dobu trvání celého KVIFF stane jedním z center veškerého dění.

Je na KVIFF 2024 lepší koupit vstupenky, nebo Festival Pass?

Zájemci o zhlédnutí některého z festivalových snímků budou přirozeně potřebovat platnou vstupenku. Ta bude mít i v letošním roce dvě základní podoby. Tou první a mnohem obsáhlejší variantou je Festival Pass. Skrz něj můžete pohodlně vyrážet na filmy bez nutnosti kupovat si na každý zvlášť vstupenku. Vybrané filmy si totiž můžete pohodlně rezervovat v aplikaci, přičemž až na tři různé snímky denně máte lístky zdarma.

Dále se s ním dostanete na tiskové konference do hotelu Thermal a můžete využít i last minute možnost vyrazit na jakýkoli film i bez vstupenky. Vždy pět minut před jeho začátkem mají totiž nositelé Festival Passu příležitost obsadit všechna případná prázdná místa v daném sále. Majitelé této speciální multifunkční vstupenky mohou navíc využívat zdarma jak festivalové autobusy, tak festivalová kola Specialized pro snazší přepravu mezi jednotlivými sály i po Karlových Varech jako takových.

Festival Pass nabízí různé ceny podle toho, na kolik dní si jej chcete pořídit. Tady je přehledný ceník:

Počet dní Cena *Cena po slevě
1 den 480 Kč 420 Kč
2 dny 1 080 Kč 900 Kč
5 dní 1 600 Kč 1 350 Kč
Celý festival 2 190 Kč 1 970 Kč

* Nárok na slevu mají studenti (Index, ISIC karta, potvrzení o studiu atp.), důchodci od 65 let a držitelé karty ZTP.

Pravidelní návštěvníci KVIFF si zajisté všimnou, že cena Festival Passu oproti loňsku stoupla. Za jednodenní Pass si tak připlatíte 60 Kč, zatímco třeba pětidenní lístek zdražil o 150 Kč (a o 250 Kč pro všechny, již mají nárok na zlevněnou cenu).

Alternativou Festival Passu zůstávají tradiční jednotlivé vstupenky, které si můžete na festivalové pokladně koupit přímo na konkrétní film. Festivalových pokladen bude v provozu celkem 25, a to na sedmi různých lokacích. Pět z nich se nachází přímo v hotelu Thermal a jeho bezprostředním okolí, jedna pak v Grandhotelu Pupp a jedna ve stanovém městečku. Na těchto místech si rovněž mohou své lístky zdarma vyzvedávat majitelé Festival Passu.

Meziroční zdražení potkalo i jednotlivé vstupenky. Normální vstupné stouplo o 10 Kč na letošních 140 Kč, vstupné se slevou (vztahuje se na stejné osoby jako sleva v případě Festival Passu) poskočilo o 20 Kč na 120 Kč. Na první pohled je tak jasné, že lidé, kteří chtějí na festivalu navštívit co nejvíce filmů i doprovodný program napříč více dny, by měli zvážit spíš Festival Pass. Naopak ti návštěvníci, kteří mají políčeno jen na jednotky filmů, výrazně ušetří, pokud si na ně zarezervují a koupí jednotlivé vstupy.

Jak vybírat, rezervovat, koupit a vyzvednout vstupenku na KVIFF

Tradiční pořizování vstupenek zůstává i pro letošní ročník festivalu, takže nemusíte mít strach, že by už v tuto chvíli byly všechny lístky na filmy rezervovány a rozebrány. Každou vstupenku na některé z festivalových promítání si totiž musíte od daného termínu včas zarezervovat a následně i vyzvednout. Vše funguje následovně:

  • Každý den konání festivalu bude od 7:00 ráno možné v aplikaci Vodafone KVIFF Guide zarezervovat a koupit si lístky na všechny filmy, které budou podle programu promítány buď v daný anebo následující den.
  • Jedinou výjimkou bude čtvrtek 27. 6., tedy den před zahájením festivalu, kdy si můžete od 9:00 ráno začít rezervovat a kupovat vstupenky rovnu na oba první dny festivalu (pátek 28. 6. a sobotu 29. 6.), a to jak na všech festivalových pokladnách, tak ve zmíněné aplikaci.
  • Jakmile máte vstupenku přes aplikaci zarezervovanou/koupenou, stačí vyrazit na festivalovou pokladnu a vyzvednout si ji.
  • Pozor: Pořadatelé zdůrazňují, že pro mobilní aplikaci a pokladny existují dvě různé kapacity vstupenek. I když je tak daný film v konkrétní termín už v aplikaci vyprodaný, vyplatí se zeptat se ještě na lístek fyzicky na některé z pokladen. Je totiž možné, že „pokladní“ část lístků ještě vyprodána není a dostane se na vás.

Příklad nákupu lístku na film, který se hraje 5. 7.: Ve čtvrtek 4. 7. si přivstanete a v 7:00 zapnete aplikaci Vodafone KVIFF Guide 2024, v níž bude možné si lístek zarezervovat. Alternativou je si ještě přispat a od 8:00 vyrazit na některou z festivalových pokladen.

Seznam festivalových kinosálů:

Na filmy můžete v době konání festivalu vyrazit celkem do 12 různých kinosálů v šesti lokalitách. Zde je jejich celý seznam včetně kapacity sedadel pro diváky:

  • Velký sál (hotel Thermal): 1 131 sedadel
  • Kongresový sál (hotel Thermal): 264 sedadel
  • Malý sál (hotel Thermal): 243 sedadel
  • Kinosál A (hotel Thermal): 70 sedadel
  • Kinosál B (hotel Thermal): 70 sedadel
  • Kinosál C (hotel Thermal): 63 sedadel
  • Grandhotel Pupp: 416 sedadel
  • Karlovarské městské divadlo: 296 sedadel
  • Kino Čas: 218 sedadel
  • Lázně III: 198 sedadel
  • Kino Drahomíra: 123 sedadel
  • Divadlo Husovka: 96 sedadel

Program KVIFF 2024

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary má už v tuto chvíli kompletní program všech jednotlivých promítání, při m nichž na návštěvníky čekají desítky snímků. První filmy budou ráno začínat zpravidla už v 8:30 a poslední promítání budou začínat přesně o půlnoci. Už nyní si tak můžete rozplánovat, které snímky byste rádi viděli, a kdy tedy bude potřeba zarezervovat a vyzvednout si jednotlivé vstupenky.

Do Hlavní soutěže festivalu odborná porota letos ze stovek přihlášených snímků vybrala finálovou dvanáctku, z níž bude nakonec zvolen mimo jiné absolutní vítěz, který si z Varů odveze Křišťálový glóbus. Seznam všech snímků zařazených do Hlavní soutěže včetně jejich termínů promítání najdete rovněž ve festivalovém programu.

Doprovodný program KVIFF 2024

Kromě samotného promítání festivalových filmů se návštěvníci mohou v Karlových Varech jako každý rok těšit i na bohatý doprovodný program. Jedno z jeho hlavních center najdete opět přímo vedle hotelu Thermal, kde bude sídlit KVIFF.TV Park. Jde o multifunkční komplex, kde každý festivalový den od 11 hodin dopoledne do 3 hodin ráno bude pestrý program přístupný všem návštěvníkům festivalu.

Chybět nebudou rozhovory s hosty festivalu, soutěžní kvízy o atraktivní ceny, stand-up vystoupení i food zóna, kde si kromě jídla můžete dopřát třeba kávu nebo nějaký drink. Večerní program zde budou pravidelně obstarávat DJ. Hledáte-li ve Varech dobré a levné stravování v době festivalu, v roce 2023 jsme pro vás udělali menší průzkum a pár vhodných míst našli i otestovali.

Důležitou součástí programu budou i KVIFF Talks, tedy možnost setkat se s filmovými tvůrci nebo herci, kteří budou v rámci letošního ročníku festivalu ve Varech představovat svou tvorbu. Na KVIFF Talks bude možné vyrazit do Tiskového sálu, Kongresového sálu nebo do Vodafone Lounge hotelu Thermal. Jen pozor, KVIFF Talks jsou zpravidla (není-li specifikováno jinak) v anglickém jazyce bez překladu. Pokud angličtinu ovládáte, nepotřebujete ke žádnou vstupenku ani akreditaci.

Potvrzené celebrity na karlovarském festivalu 2024

Ani letošní ročník festivalu v Karlových Varech si nenechají ujít hollywoodské hvězdy či nositelé prestižního Oscara. V pátek 28. června budou jako tradičně všichni napjatě očekávat, které celebrity přijedou na červený koberec v rámci slavnostního zahájení festivalu. Minulý rok na KVIFF dorazil třeba Russell Crowe, Alicia Vikander, Geoffrey Rush nebo Michael Fassbender. I pro ročník 2024 však tvůrci dokázali do Varů dostat hned několik věhlasných jmen.

Ředitel festivalu Jiří Bartoška na tiskové konferenci 19. června oznámil že zahajovací večer letošního ročníku svou přítomností obohatí charismatický Viggo Mortensen, kterého proslavila zejména role Aragorna v trilogii Pán Prstenů. Představí zde své autorské dílo Až na konec světa a převezme Cenu prezidenta festivalu.

Laureáty této ceny se stanou také americký oscarový režisér Steven Soderbergh (Kafka, Erin Brockovich, Dannyho parťáci) či španělský herec Daniel Brühl, kterého proslavily role ve snímcích jako Good bye, Lenin!, Hanebný pancharti, Rivalové nebo v seriálu Psychiatr. Velké jméno si však pořadatelé připravili i pro závěr letošního největšího festivalu.

Na ten by měla dorazit další herecká legenda, devětapadesátiletý britský herec Clive Owen, který je znám třeba jako Král Artuš ze stejnojmenného moderního zpracování známé legendy z roku 2004.  Za drama Na dotek si o rok později vysloužil Zlatý glóbus, cenu BAFTA i nominaci na Oscara. Jak Jiří Bartoška potvrdil, všichni zahraniční hosté letos obdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a žádnému nebude předán Křišťálový glóbus, jenž má pro letošní rok nový, zmenšený design.

Milovníky nejen filmů, ale i jídla by mohl zaujmout letošní ročník Prima Fresh Festivalu: