Limit pro počet shozených kil týdně neexistuje a mít při dietě hlad je normální, říká expert

ON TOPIC: Výživový specialista Lukáš Vrána – celý díl podcastu o hubnutí a ketodietě

Hubnutí bylo a asi ještě dlouho bude spojeno s řadou mýtů. Slyšeli jste například, že byste měli shazovat maximálně půl až kilogram týdně nebo že při držení diety rozhodně nesmíte mít hlad, aby se vám nezbláznil metabolismus a nezačal na truc ukládat tuk do zásob? Výživový specialista Lukáš Vrána popsal, jaká je realita.

Kdo je Lukáš Vrána

Výživový specialista Ing. Lukáš Vrána se výživě věnuje už 14 let. Kromě poradenství pro běžnou populaci i profi sportovce také školí výživové poradce, vytvořil vlastní kurz s akreditací MŠMT a podílí se na vývoji doplňků stravy. Vedle těchto činností se nyní věnuje založení Asociace pro funkční potravinu, která bude mít za úkol předávat veřejnosti aktuální informace o výživě, vycházející z nejnovějších vědeckých poznatků, a také vytvářet mediální zázemí pro odborníky z praxe a lékaře.

Výživový specialista Ing. Lukáš Vrána

Znamená dieta konec sladké chuti?

Redukční diety mívají společný znak – omezují jednoduché cukry, tedy ty, které potravinám dodávají sladkou chuť. Takové režimy často omezují i přirozeně se vyskytující cukr, třeba v ovoci nebo mléčných výrobcích. Někdo to bez sladké chuti vydrží, ale ruku na srdce, moc takových lidí není. Proto při hubnutí mnohdy sahají po výrobcích s umělými sladidly, které mají sladkou chuť, ale zároveň jsou bez kalorií nebo jen s minimem kalorií.

Jak se k umělým sladidlům staví výživový specialista Lukáš Vrána? „V prvé řadě po nich ani nemusíme sahat. Pokud upravíme stravu tak, aby byla přirozená, začneme jinak vnímat i sladkost. Není problém najít potraviny s nízkým obsahem sacharidů, které jsou sladké – třeba bobuloviny, lesní plody,“ vysvětlil odborník v podcastu ON TOPIC.

Ovšem ne všechna sladidla bez kalorií jsou čistě syntetická, některá jsou i přírodního původu. „Je tu stévie, dále erythritol (což je jeden z polyolů s nulovou energií) nebo další polyoly, které už nějakou energii mají,“ popsal Lukáš Vrána. „A pak jsou sladidla syntetická. Nejznámější trojka je acesulfam, aspartam a sukralóza, což jsou sladidla s nulovou energií, ale jsou považována za kontroverzní,“ dodal a v našem rozhovoru, který si můžete pustit v úvodu článku, vyjádřil také svůj názor na nejnovější studie, které se umělými sladidly zabývaly.

Zákeřná chuť na sladké

Bažení po sladké chuti Lukáš Vrána řeší s mnohými ze svých klientů. „Nikoho nenabádám, aby sladidla používal, ale když vezmu svého typického klienta, ten má problém se slazením obecně,“ vysvětlil. „To znamená velké zastoupení vysoce průmyslově zpracovaných potravinářských produktů s obsahem cukru v jídelníčku. A na rovinu, nefunguje to tak, že ke mně přijde obézní člověk a já mu řeknu: Tak a teď přestaneš pít colu, přestaneš jíst tohle a tohle a nebudeš mít nic. Co ten člověk udělá? Zamává mi a už ho nikdy neuvidím. Takhle to nefunguje, nežijeme v ideálním světě,“ dodal s tím, že sladidla mohou v začátcích při redukci hmotnosti hodně pomoci.

Mohlo by vás zajímat: Zdravý jídelníček na celý den? Kalorie počítat nemusíte, důležitý je výběr potravin

„Musím najít nějakou alternativu a mnohem menší zlo je, když použiji syntetické sladidlo s nulovou energií. Neseberu mu sladkou chuť úplně a ten člověk bude třeba snižovat dávku a časem sladké odbourá. Tam se ale nedostaneme z dneška na zítřek,“ upřesnil Vrána.

Ideální rychlost hubnutí

Možná jste také mnohokrát slyšeli, že byste měli hubnout maximálně půl kila až kilo týdně, aby to bylo zdravé. Lukáš Vrána však tvrdí, že to je velmi individuální a taková hodnota vlastně nikdy nebyla vědecky potvrzena. „Tohle jsou většinou urban legends (legendy a mýty šířené mezi lidmi po generace, pozn. red.), neexistuje totiž ani jedna studie, která by ukazovala souvislost mezi rychlostí redukce hmotnosti a dopadem na zdravotní stav,“ vysvětlil odborník. Dále také objasnil, na čem se snaží pracovat se svými klienty a proč. „To, co většinou děláme, je úbytek 1,5–2 kg týdně. A to proto, že je v řadě studií prokázán jako bezproblémový (ve smyslu, že se dá v pohodě zvládnout) a je i motivační.“

Pokud ale máte například výraznou nadváhu, můžete se správně nastavenou dietou s dostatkem všech živin shazovat i rychleji. Jak bylo řečeno, jde o individuální záležitost. Pokud si ovšem svým dietním plánem nebo jeho důsledky nejste jisti, měli byste určitě vyhledat pomoc odborníka.

Hlad k redukční dietě patří

Stejně tak je individuální, zda budete mít při najetí na váš nový redukční režim hlad. Někteří výrobci a prodejci hubnoucích kúr a programů slibují, že v žádném případě nebudete trpět hlady. Ve svém okolí nebo na internetu jste se také mohli setkat s názorem, že pocit hladu je špatný a dává tělu signál, aby ještě více ukládalo tuky do zásob. Jak to tedy je?

„Hodně lidí si myslí, že hlad je problém. On to problém není, protože krátkodobé lačnění je bezproblémové téměř pro všechny lidi,“ tvrdí Lukáš Vrána. Samozřejmě ale mluvíme o situaci, kdy při redukční dietě snížíte příjem energie o doporučených zhruba 10–15 % oproti svému energetickému výdeji a z jídelníčku se snažíte odebrat primárně vysoce průmyslově zpracované potraviny, nadmíru jednoduchých cukrů, smažená jídla a podobně. Je důležité, aby i redukční jídelníček obsahoval kvalitní zdroje bílkovin, tuků a komplexních sacharidů, včetně mikronutrientů (vitaminy, minerální látky a další).

Lukáš Vrána v pátém dílu našeho podcastu ON TOPIC také rozebral nízkosacharidové způsoby stravování včetně kontroverzní keto diety. Dále prozradil, že lidé často bojují s jojo efektem proto, že při hubnutí zapomínají na nejdůležitější fázi. Pusťte si celý rozhovor s odborníkem, najdete ho v podcastových aplikacích a jako videorozhovor na Youtube, Streamu i v úvodu tohoto článku.

Podívejte se také na rozhovor s výživovým specialistou Petrem Havlíčkem:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.