Jarní půsty vám pomohou zhubnout. Nejsou však pro každého, varují odborníci

Odbornice na výživu o jarním hubnutí do plavek

S příchodem jara a touhou hubnout na léto se lidé často vrhají na různé detoxikační kůry a hledají si na internetu, jak efektivně zhubnout. Dost často následně zvolí cestu přerušovaných či dlouhodobých půstů. Jsou tyto metody hubnutí ale skutečně vhodné a udržitelné?

Postění se není žádnou novinkou. V nejrůznějších podobách lidé dodržovali půst už v dobách minulých, avšak důvody se od těch dnešních značně lišily. Nyní jde lidem především o to, aby shodili nadbytečné kilogramy. Řada slavných osobností si půsty nemůže vynachválit, na internetu je o nich mnoho informací, a tak si je lidé zkrátka volí jako relativně snadnou cestu k vysněné postavě.

čtěte také: Těstoviny při hubnutí nemusí pryč z jídelníčku. Stačí je dobře vybrat a připravit

„V minulosti byli lidé nuceni držet půst kvůli nízké úrodě potravin, měli náboženské důvody nebo byla na vině válka či jiné tragické události. Dnes je hlavní motivací snaha zhubnout, ozdravit tělo a v neposlední řadě je to trend,“ říká hlavní trenérka Tereza Kompánková z Fitness Club pro ženy Contours a dodává, že obecně se v současné době rozlišují dva druhy půstu.

Moderní verzi představuje přerušované hladovění, při kterém se střídá fáze jedení a hladovění v různých poměrech. Nejčastější je poměr 16 hodin hladovění a 8 hodin jedení. Výjimkou není ani poměr 20 hodin hladovění a 4 hodin jedení. Oproti tomu dlouhodobý půst je obecně definovaný jako období bez příjmu energeticky bohatých živin, která trvají mezi 2 až 21 dny.

„Během dlouhodobého půstu je možné pít vodu, neslazené čaje a v přiměřené míře i kvalitní kávu. V případě delšího půstu se navíc doporučuje doplňovat vitaminy a minerální látky,“ říká Martin Kudera, zakladatel farmy Živina, který s půsty sám rád experimentuje. Zároveň však upozorňuje na to, že se s nimi musí zacházet opatrně a nejsou vhodné pro všechny.

Nahraditelné benefity

Při brouzdání na internetu narazíte na celou řadu článků, v nichž se odborníci předhánějí ve výčtu zdravotních benefitů, které postění nabízí. Mezi nejčastější z nich patří zpomalení stárnutí a podpora dlouhověkosti, ochrana před cukrovkou, zvýšení imunity a v neposlední řadě snížení hmotnosti a účinné hubnutí.

Mohlo by vás zajímat: Dávné a bizarní způsoby, kterými se ženy zbavovaly vrásek. Používaly trus i krev

Jenže takřka všech těchto benefitů můžete podle fitness trenérky Terezy Kompánkové dosáhnout i tehdy, když budete „normálně“ jíst. Stačí mít jídelníček založený na čerstvých a přirozených potravinách, vyhýbat se pokrmům vysoce průmyslově zpracovaným a omezit cukr.

Martin Kudera k tomu navíc doporučuje potraviny bohaté na probiotické kultury. Ty totiž mají příznivý vliv na střevní mikrobiom. Je dokonce prokázáno, že zdravý mikrobiom má pozitivní vliv na naši hmotnost a snižuje riziko vzniku chronických a imunitních chorob.

Dlouhodobý efekt

„Půsty podporují redukci hmotnosti, jelikož dochází k rapidnímu snížení kalorií. Jedná se o běžný vzorec, který při hubnutí jednoduše funguje. Je-li výdej vyšší než příjem, hubneme. Jenže pokud půjdete do extrémů, vrátí se vám to jako bumerang,“ varuje trenérka Tereza Kompánková a dodává, že chcete-li se přebytečných kilogramů zbavit dlouhodobě, je nutná celková úprava stravy a dostatečná míra pohybu.

Čtěte zde: Přibrali jste ve vztahu? Nejste sami. Odbornice řekla, čím to je a jak se nadváze vyhnout

Pro dlouhodobé udržení zdravé hmotnosti je zkrátka nezbytné, abyste se naučili správné stravovací návyky, aniž byste drželi hladovku. Na jaře můžete svému jídelníčku odlehčit, to ale neznamená, že musíte držet půst.

„Pozor si dejte i na doporučení, podle kterých máte pít několik dní až týdnů pouze zeleninové či ovocné šťávy. Sice do sebe dostanete poměrně vysokou dávku vitaminů, budou vám ale chybět další živiny, bílkoviny a zdraví prospěšné tuky,“ varuje Martin Kudera a upozorňuje na to, že kromě neutuchajícího pocitu hladu takový stav může vést k řadě dalších negativních účinků, jako je snížená produktivita, únava nebo nechtěný úbytek svalové hmoty.

Půsty nejsou pro každého

V případě zdravých dospělých osob s typicky sedavým zaměstnáním mohou být občasné půsty vhodným doplňkem zdravého životního stylu. Klíčovou roli hraje to, jak se člověk po absolvování půstu cítí.

Mohlo by vás zajímat: Nastartujte hubnutí po porodu. S tímto návodem to zvládnete v klidu a zdravě

Martin Kudera k tomu říká: „Cílem je vytvořit udržitelný životní styl, který vám nebude život znepříjemňovat, ale naopak vám ho bude usnadňovat a dělat lepším.“ Co se týká sportujících osob, může u nich při držení půstu docházet ke zhoršení výkonnosti, delší regeneraci a zpomalení růstu svalové hmoty. I tady je to však značně individuální.

Mimoto je důležité mít na paměti, že půsty nejsou pro každého. Obecně se nedoporučují dětem, dospívajícím, v těhotenství, při kojení a u podvyživených osob. Držení půstu by měli konzultovat s lékařem i osoby trpící některou z vážných nemocí.

Sdílejte článek