Nejslavnější ženy posednuté démonem: Drápaly se do krve a zvracely jehly

Originální seriály právě online na prima+

O posednutí démonem či ďáblem vznikla celá řada snímků. Hollywood má sice tendence skutečné události zkreslovat tak, aby byly pro diváky atraktivnější a poutavější, ale zrovna u exorcismu není potřeba si vymýšlet cokoliv navíc. Případy žen, které měl posednout démon a které si prošly vymítáním, jsou toho jasným důkazem.

Zatímco v moderní době už o posednutí démonem či dokonce ďáblem nemůže být úplně řeč, v minulosti tomu bylo jinak. Především z 20. století pochází mnoho svědectví lidí, kteří byli přítomni exorcismu u jedinců, kteří byli církví považování za posedlé. Skeptici tvrdí, že tyto osoby byly jen mentálně narušené či trpěly psychickým onemocněním. Tehdejší záznamy ale mluví jinak. Jako v těchto čtyřech nejslavnějších případech.

Anneliese Michel

Anneliese Michel byla bavorskou dívkou z katolicky založené rodiny a její příběh je pravděpodobně nejslavnějším příběhem posednutí. Anneliese byla velmi pracovitá a hluboce věřící, ale když jí bylo 16 let, jedné noci roku 1968 utrpěla záchvat. Tvrdila, že cítila, jak ji během něho neznámá síla tlačí k matraci a dokonce si prokousla jazyk.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čarodějky chtějí Putina svrhnout pomocí magie

Lékaři Anneliese diagnostikovali epilepsii a předepsali jí vhodné medikamenty. O dva roky později ale došlo k dalšímu nočnímu záchvatu, během kterého upadla do bezvědomí a po němž ji sužovaly vidiny ďábla. Kvůli nim měla jako věřící silné deprese a následně začala být zcela apatická.

Rodiče Anneliese po dalším zhoršení jejího stavu napadlo situaci konzultovat s knězi. Dívka začala trpět halucinacemi, slyšela hlasy, jenž jí odsuzovaly k uhoření v pekle, při modlení vídávala samotného ďábla a když v ní nakonec náboženské symboly začaly vyvolávat zlost a agresi, všichni už byli přesvědčení, že je posedlá.

V roce 1975 církev schválila vymítání, tou dobou už Anneliese jedla brouky, škrábala do zdí tak, až si odírala nehty a způsobovala si hluboká zranění. Vymítání trvalo téměř rok a probíhalo dvakrát do týdne po čtyřech hodinách. Tehdy už dospělá Anneliese během něj měla mluvit jazyky, které se nikdy neučila, a vycházely z ní hlasy, jaké by prý nedokázala napodobit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vymítání ďábla v Česku. Máme své exorcisty!

Anneliese Michel zemřela 1. července 1976, bylo jí pouhých 23 let. Podle pitevní zprávy zemřela v důsledku vymítání na podvýživu a dehydrataci. Její rodiče i kněží skončili u soudu, kde byli odsouzeni ke třem letům za mřížemi. Nebylo přitom přihlíženo k jejich výpovědím, že vodu i jídlo sama odmítala.

Maricica Cornici

Maricica Irina Cornici byla rumunská jeptiška původně pocházející z města Arad. Byla sirotek a neměla žádné závazky, proto když jela navštívit kamarádku do pravoslavného kláštera Tanacu a zalíbilo se jí tam, neměla důvod nezůstávat. Právě to se jí ale stalo osudným.

Maricica se během mše začala hlasitě smát a lékaři z psychiatrické kliniky u ní o něco později diagnostikovali schizofrenii, která takové chování vysvětlovala. Její přátelé ovšem tvrdili, že u ní nikdy nepozorovali projevy psychické choroby a její bratr přísahal, že je posedlá a sám viděl, jak do ní vstupuje ďábel.

Kněz Daniel Petre Corogeanu si byl jistý, že Cornici byla posednutá samotným satanem, nařídil u ní proto v roce 2005 exorcismus s tím, že léky démona z člověka nevyženou. Traduje se ale, že nešlo o vymítání schválené církví, jeho průběh byl totiž ještě o něco drsnější než u těch skutečně schválených.

Aby jeptišky zabránily zranění jich nebo Maricicy samotné, svázaly ji a nechaly ji v oddělené místnosti. Následně ji pomocí řetězů přivázaly ke kříži, na kterém ji odnesly do kostela. U soudu tvrdily, že o to sama žadonila. Zápěstí a čelo jí potřely svěceným olejem a do úst jí strčily ručník, aby neklela. Rty jí pak mazaly svěcenou vodou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šokující smrt malého chlapce. Pěstouni z něj vymítali ďábla, umíral přilepený k podlaze

Tři dny na kříži Maricica přežila, ale když ji kněz nechal odnést do jejího pokoje, vše se rychle zkomplikovalo. Po jídle omdlela, měla slabý pulz a nebylo možné ji probrat. Na místo proto byla zavolána záchranná služba, žena ale při přepravě do nemocnice zemřela. Kněz byl odsouzen na 14 let vězení a jeptišky, které mu pomáhaly, dostaly mezi 5 až 8 lety vězení.

Gottliebin Dittus

Gottliebin Dittus byla mladá Němka, jejíž sousedé si v roce 1842 všimli jejího podivného chování a divných jevů v jejím domě. Bydlela se sourozenci, rodiče byli po smrti a na popud okolí šel rodinu prozkoumat pastor Johann Christoph Blumhardt.

Mladá žena na přítomnost pastora nereagovala dobře a on především z tohoto důvodu odešel. Sousedé si ale stěžovali znovu, především na hluk, kvůli kterému ani nemohli spát. Dostalo se k nim navíc, že Gottliebin onemocněla. Pastor její sourozence poslal na noc ke vzdáleným příbuzným, aby s kolegy mohl dům prohledat. A přesně jak si myslel, byly v něm nalezeny předměty související s černou magií.

Studie okultismu nebyly rozsáhlé a Johann Christoph se rozhodl situaci řešit tak, jak dosud vše –⁠ za pomoci víry. Stav jeho svěřenkyně se ale nezlepšil, obzvlášť za jeho přítomnosti omdlévala, třásla se a trpěla záchvaty, při nichž jí šla pěna od úst. Pastor začal být stále více přesvědčený, že je v moci samotného ďábla.

Když byla Gottliebin při smyslech, pastor se s ní modlil. Tvrdil, že když s ním prostřednictvím jejího těla chtěl mluvit démon, zkrátka mu jen řekl, aby byl zticha. Gottliebin se ale nadále zhoršovala a dokonce měla zvracet hřebíky, písek, sklo, jehly nebo připínáčky. Známky posednutí nakonec začali jevit i dva z jejích sourozenců, i s těmi se Blumhardt modlil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavní vymítači byli obklopeni aférami. Opravdu obchodovali s utrpením druhých?

Gottliebin na rozdíl od mnoha osob, na kterých byl prováděn exorcismus, přežila. Zemřela až v roce 1872, tou dobou u ní kromě pastora byl i jeho syn a záchvaty už se neodehrávaly. Podle pastora mělo její poslední slovo být amen.

Clara Germana Cele

Šestnáctiletá dívka Clara Germana Cele byla křesťanskou misionářkou v Jižní Africe. Už jako novorozenec byla pokřtěna a celý život byla jako sirotek vychovávána jeptiškami v prostředí, kde víra hrála prim. Kdo ví, co ji vedlo k tomu, že údajně uzavřela smlouvu s ďáblem, o které se měla svěřit i svému pastorovi.

Jedna z jeptišek zaznamenala, že Clara začala mluvit jazyky, které se nikdy neučila a neměla šanci je znát. Odhalovala tajemství lidí ze svého okolí, se kterými ale nemluvila a nebylo tak možné, aby se jí kdy svěřili. Nesnesla pohled na svaté předměty a v přítomnosti jeptišek začínala vrčet, některé dokonce fyzicky napadla.

Někteří svědci do záznamů tvrdili, že teprve šestnáctiletou dívku viděli levitovat. Vznášet se měla až pět metrů nad zemí. Její stavy se zlepšovaly jen tehdy, kdy byla zkropena svěcenou vodou. Posedlost jako by v tu chvíli zmizela.

Když se knězi poprvé pokusili o exorcismus, Clara měla zareagovat tím, že jednomu z nich vykopla bibli z ruky a pokoušela se ho uškrtit kněžskou štolou. Kněží se ale nevzdali a vymítání prováděli celé dva dny jen s krátkými pauzami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Horor vs. realita. Démonická vražda z filmu V zajetí démonů 3 se skutečně stala. Jak případ dopadl?

Clara Germana Cele přežila a po dvou dnech vymítání ji kněží prohlásili za uzdravenou. Její stav se rapidně zlepšil, cítila ale vinu za své chování a žádala o odpuštění. Byla odhodlaná zbytek svého života zasvětit církvi, ve 22 letech ale zemřela. Podle oficiální zprávy jí selhalo srdce.

Podívejte se na trailer k hororu Úsměv: