Nezlomný v režii Angeliny Jolie pod drobnohledem. Co je pravda a kde začíná fikce?

Nezlomný - upoutávka

Za režii dechberoucího životopisného válečného příběhu běžce Louise Zamperiniho a jeho cesty do japonského pekla, které ho mělo zlomit, utržila Anglelina Jolie tučný honorář, ale i dávku nevole ze strany některých Japonců. Co všechno byla v jejím filmu Nezlomný pravda a kdy šlo o fikci?

Po filmovém dramatu V krajině krvi a medu (2011) vrátil hollywoodskou krásku a především herečku Angleinu Jolii k režii příběh atleta Louise Zamperiniho, který se řadí k nejsilnějším lidských dramatům druhé světové války.

Blahopřání od Hitlera i záchrana do pekla

Louis „Louie“ Zamperini byl jako malý kluk pořádný lump. Ale měl velkou výhodu. Před trestem za to, co vyvedl, dokázal skoro vždycky utéct. A tak jeho staršího bratra napadlo, že by se takový běžecký talent dal využít na závodní dráze. Jak uvidíte v premiéře filmu Nezlomný 21. února ve 20:00 na Prima MAX. Louis to dotáhl až do amerického olympijského týmu.

VSTUPTE S NÁMI DO PRIMA+ A UŽÍVEJTE SI KVALITNÍ ČESKÉ I ZAHRANIČNÍ FILMY A SERIÁLY!

Na Olympiádě v Berlíně mu v roce 1936 za jeho běžecký výkon osobně potřásl rukou Adolf Hitler. Po rozpoutání války nastoupil k americkému letectvu a během havárie jeho bombardéru uvízl ve vlnách jižního Pacifiku, kde spolu s dalším vojákem bezmála dva měsíce bojoval na člunu o holý život. O jeho záchranu se postará kolem proplouvající loď. Bohužel Japonská. Coby válečného zajatce a navíc slavného sportovce se ho snaží zlomit. Zamperini se však nevzdá, hrůzné podmínky a týrání v tamních lágrech přežije a domů do Ameriky se vrátil jako hrdina.

Ve filmu Angeliny Jolie, která nedávno razantně změnila svoji vizáž, atleta a letce Louise Zamperiniho ztvárnil Jack O'Connell.

Milion dolarů pro Angelinu Jolie za režii

Americké biografické drama Nezlomný vychází z knižní biografie Louise Zamperiniho autorky Laury Hillenbrand. Scénář k válečnému životopisu napsali bratři Coenové, Richard LaGravenese a William Nicholson, režírovala jej Angelina Jolie a měl rozpočet 65 milionů dolarů. Po celém světě po svém uvedení film utržil 163,4 milionu dolarů. Samotná režisérka dostala za svoji práci honorář jeden milion dolarů.

Filmové studio Universal zakoupilo práva na zfilmování knihy na začátku roku 2011. Ale už od 50. let 20. století vlastnilo práva na natočení filmu podle Zamperiniho života. Tehdy se uvažovalo o tom, že by si jej zahrála legendární hollywoodská hvězda Tony Curtis (Někdo to rád horké, Spartakus). Mnohem později projevil zájem o roli také Nicolas Cage (Tváří v tvář, Skála).

Mohlo by vás také zajímat: 9 věcí, které nevíte o Nicolasu Cageovi: Vzal si bývalou ženu Michaela Jacksona

V Japonsku ovšem rozpoutalo uvedení Nezlomného velký rozruch. Někteří Japonci požadovali, aby byl film zakázán a režisérce Angelině Jolie nebyl umožněn vstup do země.

Skutečný Louis „Louie“ Zamperini přežil v záchranném člunu na moři dlouhých 47 dní. Po válce ho sužovaly nejen posttraumatická stresová porucha, ale i alkoholismus. Na naléhání manželky vyhledal pomoc a stal se oddaným věřícím. Zemřel 2. července 2014, tedy ve věku 97 let a v roce premiéry filmu. Před smrtí ještě stihl zhlédnout alespoň hrubý sestřih Nezlomného na laptopu, který za ním do nemocnice přinesla sama Angelina Jolie. Zajímavostí je i to, že ve filmu se objevuje Zamperiniho vnuk Clay v malé čestné roli běžce s olympijskou pochodní.

6 otázek a odpovědí k filmu Nezlomný. Pravda, nebo fikce?

  1. Opravdu začal Louis běhat, aby utekl od problémů? Ano. I ve skutečnosti, stejně jako ve filmu, měl malý Louis Zamperini tendence dostávat se do problémů. Nicméně, zatímco ve filmu je vykreslen jako hodné dítě, které je šikanováno, ve skutečnosti se do problémů dostával často i vlastní vinou. Ve velmi brzkém věku začal kouřit a pít alkohol a jeho první závody byly často s policií.
  2. Potkal se Zamperini s Hitlerem? Ano, ačkoli to ve filmu není ukázáno. Přestože při běhu na 5 000 metrů na Olympijských hrách v Berlíně v roce 1936 neskončil na stupních vítězů, jeho extrémně rychle zaběhnuté poslední kolo dokázalo přilákat Hitlerovu pozornost. Běžce si tak nechal přivolat a potřásli si spolu rukou.
  3. Skutečně se Louis zřítil s bombardérem do moře a přežil v záchranném člunu déle jak měsíc? Ano, zřícení bombardéru B-24 přežili tři muži, dalších osm zahynulo. Tři přeživší následně pluli na moři na záchranných člunech. Louis a pilot Russell Phillips strávili na člunu 47 dní, než byli vyzvednuti Japonci. Třetí přeživši nehody, Francis McNamara, zemřel po 33 dnech na záchranném člunu na dehydrataci a vyhladovění. Muži zvládli přežít díky lovu ryb, žraloků a albatrosů, které za syrova pojídali.
  4. Byl Louis prohlášen za mrtvého? Ano. Rok a den po zřícení letounu byl prohlášen za mrtvého. Jeho rodině dokonce přišel úmrtní list podepsaný prezidentem Franklinem D. Rooseveltem.
  5. Skutečně byl Louis držen na „popravčím ostrově“ a v pracovních táborech? Ano a podmínky v táborech byly ještě drsnější, než je vyobrazeno ve filmu. Na vězních, včetně Louise, byly prováděny i lékařské experimenty. Strážce, který Louise podrobuje ve filmu tvrdým trestům, má také svůj předobraz ve skutečnosti. Když se Louis do Japonska vrátil a ve svých 80 letech běžel úsek s olympijskou pochodní při zahájení her v Naganu v roce 1998, mimochodem nedaleko byl jeden z pracovních táborů, ve kterém byl uvězněn, chtěl se se svým strážcem setkat, aby mu osobně odpustil. Jeho  pozvání však nebylo přijato, a tak strážci poslal alespoň dopis. Na ten však nikdy nedostal odpověď.
  6. Proč Nezlomný budil v Japonsku takový rozruch? Japonci nesouhlasili s pasáží z knižní předlohy, která se sice ve filmu neobjevuje, ale v níž Laura Hillenbrand píše o tom, že japonští vojáci „válečné zajatce bili, pálili ohněm, propichovali, mlátili holemi až k smrti, stříleli do nich, usekávali jim hlavy, zabíjeli je při lékařských experimentech nebo pojídali zaživa při rituálních aktech kanibalismu“.

Sdílejte článek
Štítky Adolf Hitler Berlín film FTV Prima Olympijské hry Prima Max atlet Druhá světová válka Angelina Jolieová Nezlomný Jack O'Connell Louis Zamperini Unbroken

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.