Šéf na grilu II (5): Tipy a triky
Zdeněk Pohlreich radí, jak domácí grilování dotáhnout k naprosté dokonalosti. Přečtěte si jeho tipy a triky! Náhoda přeje připraveným.
Kuřecí křidélka jemně potírejte marinádou i při pečení a obracení.
Když je gril zakrytý poklicí, funguje spíš jako klasická trouba a maso se dopéká rovnoměrněji.
Jak poznáme, že jsou křídla hotová? Když píchneme do masa prstem a projede mezi kůstky, můžeme servírovat!
Méně kvalitní jehněčí maso si můžeme doma umlít na dobrý kebab, nemělo by však být příliš tučné.
Plánujeme-li aromatický orientální pokrm, koření si nejprve nasucho opražíme na pánvi, aby se uvolnilo aroma. Musíme slyšet, jak praská, a cítit, jak voní.
Čerstvě umleté koření je vždycky lepší než jakákoliv průmyslově vyrobená směs.
Protože potřebujeme mleté maso před pečením ochutnat a nechceme-li ho vzít do pusy syrové, vyrobíme si malinký vzorek, který si upečeme. A hned víme, zda směs potřebuje dosolit či víc okořenit.
Než si z mletého masa vytvarujeme požadovanou porci, ochucenou směs si namočenýma rukama rozdělíme na stejné koule, s nimiž dál pracujeme. Porce budou stejně velké, a tudíž i stejně propečené.
Vytvarované syrové karbanátky necháme před pečením ještě hodinu odležet v lednici.
Když k masu servírujeme syrová rajčata, necháme je chvilku rozležet se špetkou soli a pepře – jejich chuť to ještě „rozsvítí“.
Poměr oleje a octa do salátové zálivky je 4:1, vlastně potřebujeme olej octem jen ochutit.
Salát smícháme s připravenou zálivkou raději těsně před podáváním, zůstane déle čerstvý a křupavý. Salát potřebuje dýchat.
Konce rukoly odřízněte a vyhoďte, jsou moc tuhé.
Polníček bývá plný písku, tento salát je nutné dobře oprat a osušit.
Pamatujte, že u vaření se vždy snáz přidává, než ubírá…
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 1
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 2
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 3
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 4
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 5
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 6
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 7
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 8
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 9
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 10
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 11
Šéf na grilu II (5) - Vaření pro novináře - Obrázek 12