Společnost

8. června 2023 18:20

Tomáš Durčák

Marie Baťová manžela vždy podporovala. Obuvnické impérium hájila i proti nacistům

Když se vypráví příběh slavné české obuvnické značky, zpravidla se přes její mužské majitele zapomíná na Marii Baťovou. Kdo byla manželka Tomáše Bati staršího a obrazně řečeno také matka obuvnického impéria?

Marie Baťová ve skutečnosti v historii úspěšné firmy sehrála významnou roli a mimo jiné se za cenu vlastního bezpečí za války vrátila z exilu, aby přispěla k její záchraně, přičemž ještě stíhala pomáhat protinacistickému odboji. Marie byla rozená Vídeňanka a pocházela z dobře situované rodiny – její otec spravoval císařskou knihovnu rakousko-uherských panovníků.

Rodiče jí tak zajistili prvotřídní vzdělání, měla velmi dobrý všeobecný přehled a ovládala cizí jazyky. Budoucí manželé se setkali čistě náhodou na plese vídeňských Čechů, kde mezi již tehdy úspěšným obchodníkem a devatenáctiletou dívkou z dobré rodiny ihned přeskočila jiskra. Svatba se konala v dubnu 1912 a Marie ihned poté prokázala, že nechce být jen ženou v domácnosti.

Nový domov, nové poslání

Navzdory skvělému vzdělání neměla problém zajistit doma muži pohodlné zázemí a byla také výbornou kuchařkou. Od září 1914 navíc manželé vychovávali svého jediného potomka, syna Tomáše. Zároveň se však aktivně zajímala o podnikání svého beznadějně workoholického a ambiciózního manžela, byť ve firmě Baťa žádnou oficiální pozici neměla.

Čtěte také: Které první dámy národ miloval, které nenáviděl a které o svou roli vůbec nestály?

Zlín si brzy zamilovala a patřila k populárním členkám společenského života, kterou rádi viděli nejen obyvatelé, ale i zaměstnanci manželovy fabriky. Právě sem často chodila za svým mužem, když od něj něco potřebovala. Byla to také ona, kdo aktivně lobboval za to, aby firma Baťa pracovníkům poskytovala na svou dobu velmi lukrativní sociální programy. Tomáš brzy poznal, že naslouchat odlišnému úhlu pohledu manželky se vyplatí, a nikdy její názory nebral na lehkou váhu.

Černý den Marie Baťové

Nejtragičtější den jejího života přišel 12. července 1932. Necelé tři měsíce poté, co s Tomíkem, jak mu říkávala, oslavili 20 let od svatby, Tomáš Baťa starší ve věku 56 let zahynul při letecké havárii. Syn Tomáš Baťa mladší ještě neměl ani 18 let, a tak vedení firmy převzal bratr zemřelého Jan Antonín. Neobešlo se to však bez četných jednání a řízení – manžel totiž Marii v závěti, kterou sepsal rok před smrtí, odkázal část akcií firmy, konkrétně měla vlastnit 25 % všech cenných papírů.

Mohlo by vás zajímat: Eva Pavlová promluvila o rakovině: Trvalo, než jsem se dala dohromady

Marie Jana Antonína v jeho nové, nelehké pozici plně podporovala a zároveň kvitovala, že strýc ochotně převzal výchovnou roli po bratrovi a vzal pod svá křídla Tomáše Baťu mladšího. Další čáru přes rozpočet udělala rodině nacistická okupace v roce 1939. Marie tehdy pod záminkou návštěvy Světové výstavy i se synem odletěla do USA a posléze se uchýlila do exilu v Kanadě.

Navždy pryč ze spárů komunistů

Nakonec však v tamním bezpečí nezůstala. Vrátila se zpět do Československa, aby bratrovi svého zesnulého manžela Janu Antonínovi pomohla udržet vlastnictví firmy v rodinných rukou. Zároveň se účastnila českého odboje předáváním informací a na konci války zajistila partyzánům ve Zlíně bezpečný úkryt. Ani porážka Hitlera jí však nepřinesla vytoužený klid. Baťovi se totiž okamžitě stali terčem komunistů, kteří si pomalu a jistě připravovali podhoubí pro převzetí moci.

Marie využila svých kontaktů a skrz ministra zahraničí Jana Masaryka se jí v roce 1946 podařilo získat zpět dříve zabavený cestovní pas a ihned odcestovat do Británie. Syn Tomáš Baťa junior mezitím za války získal kanadské občanství a sloužil i ve zdejší armádě. Marie, které byl opět odepřen svobodný život v Československu, se sem už nikdy nemohla vrátit.

Přečtěte si také: Raisa Gorbačovová jako první dáma změnila svět. Rusky se jí vysmívaly, Západ ji obdivoval

S přestávkami žila v New Yorku a na Bermudách v Karibiku. Zemřela ve věku 60 let právě v New Yorku, kde byla původně rovněž pohřbena. Syn Tomáš, jež se do rodného Česka vrátil až v roce 1989 po sametové revoluci, ji o čtyři roky později nechal převézt zpět do Zlína na zdejší Lesní hřbitov, aby mohla konečně klidně spočinout po boku svého milovaného Tomíka.

Nejen na boty od Bati se vždy hodí pěkná krabice. Podívejte se, jak si jednu takovou můžete vyrobit:

Sdílejte článek
Štítky válka výročí manželka matka komunismus nacismus život Tomáš Baťa spory exil znárodnění Tomáš Baťa ml. Jan Antonín Baťa Marie Baťová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.