Nejdojemnější příběhy amatérských kuchařů. Přišli o bydlení i své blízké

Prostřeno! S27 (73) – Smutné bydlení

Soutěž amatérských kuchařů přináší často i neveselé chvilky, kdy si soutěžící vyslechnou, co má jejich hostitel za sebou. Někdy to soupeři neumí přijmout a mají pocit, že tohle ke stolu nepatří, jiní se bojí, že by smutný osud jednoho z nich mohl ovlivnit bodování. Na tyto osobnosti roku 2023 nelze zapomenout.

Každá epizoda soutěže o nejlepší večeři týdne přináší kromě zajímavých receptů i jedinečný životní příběh hostitele. Na začátku roku se vařilo rádoby vtipné menu pro bezdomovce, když se soutěžící dozvěděli, že mezi nimi je někdo, kdo tohle prožil. Ivana skončil na ulici po divokém večírku. Darča se snažila dát život dohromady, aby dostala zpět do péče svoje děti.

Lukáš zase bydlel v zoufalých podmínkách a jeho příběh trhal soutěžícím srdce. Další hostitelka promluvila o úmrtí dítěte. Nezodpovědný Luboš si za svou situaci mohl sám. Přišel o bydlení přímo v den natáčení Prostřeno! Marie je hodná duše. I když měla sama těžký život, ráda pomáhá ostatním.

Bývalý bezdomovec a alkoholik Ivan přizná temnou minulost. Proč skončil na ulici?

Hostitel Ivan byl v soutěži amatérských kuchařů díky své partnerce, která ho přihlásila. Jak soutěžící brzy zjistili, Ivan si v životě sáhnul na dno. Speciál kulinářského pořadu, s návštěvou z reality show Like House Anastasií Chomičovou, pokračovala u nespokojeného strávníka. S body hodně šetřil a zdálo se, že měl taktiku dobře promyšlenou. V souvislosti s levným menu hostitelky se v pondělním Prostřeno! Ivan svěřil ostatním s tím, že byl nějaký čas bezdomovec. U stolu na to přišla znovu řeč a Ivan soupeře seznámil se složitou minulostí. Rodiče jednou odjeli známému na svatbu a on doma uspořádal mejdan. „Trochu jsem to nezvládl, tak jsem šel na půl roku z baráku,“ popsal. „I když jsem byl bezdomovec, každý den jsem chodil do práce,“ dodal Ivan, který se nevzdal ani v tak těžkých chvílích. „Hospodská svolila, že jsem spal v klubovně volejbalistů. Z úplného dna jsem tam, kde jsem,“ chlubil se vyučený tesař, dnes zaměstnaný jako skladník. Ostatní byli v šoku a zároveň Ivana obdivovali, že se nevzdal a má dnes hezký život.

Darča má nepořádek v jídelně i životě. Má pět dětí a ani jedno s ní nebydlí

Darča se svým životem docela zápasí. Je matkou pěti dětí a ani jedno s ní nežije, i když by o to stála. Na kameru ukázala poloprázdný pokoj s pár hračkami, který by byl údajně jejím dětem k dispozici, kdyby úřady rozhodly, že si zaslouží střídavou péči. Darča je počtvrté vdaná a svěřila se s tím, že jeden z manželů ji týral a pil alkohol. V důsledku toho přišla o děti. Ostatní ocenili, že si chce Darča dát život do pořádku. Její bydlení tomu bohužel moc neodpovídalo. V bytě bydlela s manželem krátce, takže byl zařízen velmi skromné, a když už se nějaký nábytek našel, svoje nejlepší léta měl viditelně za sebou. Před účastí v soutěži podle ostatních mohla lépe uklidit. V jídelně byla vitrína, v níž neměla hostitelka co vystavit, a tak tam hosté objevili všehochuť od deodorantu po sluneční brýle. „Měla tam docela prach na nábytku, ve vitríně by mohly být skleničky, a ne tohleto,“ hodnotil Petr. „Když si pozvu hosty, udělám jim hezké prostředí. Mně chyběly skleničky,“ myslela si Helena. Soupeři objevili i jiné nedostatky, jako zavařovačku s vodou zaplněnou cigaretovými nedopalky, nebo mucholapku obsypanou hmyzem.

Lukáše opustila maminka. Soupeřky jeho životní příběh rozplakal

Student oboru kuchař-číšník přivítal soupeře v penzionu v blízkosti lyžařského střediska, kde měl už tři roky svůj neútulný pokojíček s postelí a umyvadlem přímo v místnosti. Lukáše měla nejprve ve své péči babička, když zemřela, dostal se do péče bratra. Při šmejdění soutěžící doufali, že se o hostiteli dozvědí něco víc. Skromný pokojík jim toho ale příliš nenabídl. Kromě učebnic neměl Lukáš žádné osobní věci, jen pár předmětů po dědečkovi, o němž toho sám příliš neví. „Obývák, ložnice a koupelna v jednom,“ hodnotila Lucie. Skromné bydlení vyvolalo otázky a všichni tušili, že se musí zeptat, proč takhle Lukáš žije. „Jestli tady žije trvale už tři roky, to mě dost vzalo,“ dojímala se Lucie, která se bezprostředně po šmejdění rozplakala na chodbě. „Lucku to dostalo, ta se rozbrečela, já jsem se snažila udržet, ale pak taky trošku káply slzičky,“ svěřila se Martina. Lukáš prozradil, že byl v péči bratra. „Ten mě zavedl sem a už jsem zůstal na vlastní noze. S mámou se vídám, tátu neznám,“ popisuje Lukáš. A proč musel být v péči bráchy a ne maminky? „Měla malý byt a hodně dětí,“ sdělil hostitel. Vzpomínky přece jen bolí a Lukáš také neudržel slzy.

Anetě zemřelo miminko a jako „náhradu“ adoptovala na dálku holčičku

Hostitelka Aneta svoje soupeře z Královéhradeckého kraje pohostila v bytě, který obývá s přítelem, pěti dětmi a spoustou zvířátek. Klára se zeptala hostitelky na rodinu a dozvěděla se smutnou pravdu. Aneta je matkou tří potomků, porodila však čtyři. O malou holčičku Emu, kterou měla s bývalým partnerem, přišla. Dnes by jí bylo 11 let. Ema měla vadu srdce, na kterou lékaři nepřišli. V osmi měsících ji rodiče našli mrtvou v postýlce. Ne všem bylo tohle téma příjemné. „Já bych tohle neříkala,“ prohlásila Anička. „Myslím, že hrála na citlivou stránku,“ soudila příkře Nikola. Aneta promluvila i o tom, jak adoptovala na dálku holčičku z Ugandy, a už tři roky jí posílá peníze a dárky. „Je to blbé takhle říct, ale protože byl Emin táta černoch, potřebovala si nahradit to jedno černé dítě,“ prohlásila bez obalu Aneta. Ostatní s ní soucítili a zdálo se jim hezké, že někomu pomáhá.

Z Luboše se stal během večera bezdomovec. Vyhodila ho domácí

Dvaatřicetiletý Luboš bydlel v suterénním, velmi skromně zařízeném bytě. Na úklid jej také moc neužilo. Nemá přítelkyni ani děti, živí se pořádáním koncertů a o víkendu pracoval. Byl po jedné akci tak unavený, že ve svůj velký den zaspal. Hosté po příchodu neměli z Luboše dobrý pocit. Rozcuchané vlasy, špinavé kalhoty a celkově neupravený vzhled jim vadil. Nejprve šli hosté šmejdit. Byteček podle nich vypadal spíš jako ubytovna. Nadja šmejdila s lupou, ale na všudypřítomný nepořádek nepotřebovala žádné zvětšovací sklo. Vrstva prachu, nedopalky, zápach a neuklizené věci. Nadja našla pod stolem špinavou vidličku. Michalovi nešlo na rozum, proč před účastí v Prostřeno! Luboš neuklidil. Poté zaslechli jeho hovor s majitelkou bytu, z něhož vyplynulo, že se musí ráno vystěhovat. V příštích dnech se stal z Luboše bezdomovec a další den dorazil na natáčení se sbalenými věcmi. Ostatním se pak svěřil, že bydlí ve stanu a možná půjde do squatu.

Ve skromném bytě nebylo kde šmejdit. Marii matka opustila po porodu

Pondělní hostitelka Marie pracuje jako pradlena a v bytě, kam pozvala soupeře, bydlela krátce. V jedné poloprázdné místnosti se skromným vybavením není kde šmejdit, proto ostatní vyzvídali, kde pracuje a z jaké rodiny pochází. Prozradila jim, že její maminka byla alkoholička a měla 14 dětí. Marie byla od narození do dospělosti umístěna v různých institucích – od kojeneckého ústavu po dětský domov. Málem se narodila na ulici, na poslední chvíli však cizí paní zavolala záchranku, a tak se narodila v porodnici v Roudnici nad Labem. Po porodu její matka utekla z porodnice a Marie se vzdala, a tak zůstala v kojeneckém ústavu v Mostě. Pokud by vyhrála, peníze by věnovala nemocným onkologickým dětem. Ostatní dojala i tím, jak pomáhá ostatním. „Já si vůbec nedovedu představit projít tím, čím si prošla ona,“ obdivoval hostitelku Pavel.

Chutney, cheesecake, bruschetta. Umíte správně přečíst názvy zahraničních jídel?

1 11 Cheesecake je oblíbený:

2 11 Cheesecake se správně čte?

3 11 Amuse bouche je:

4 11 Jak se čte amuse bouche?

5 11 Když si objednáte chateaubriand, dostanete:

6 11 Focaccia je:

7 11 Jak se čte focaccia?

8 11 Jaký kus masa si objednáváte v případě entrecôte?

9 11 Chutney je:

10 11 Základem salsy guacamole jsou:

11 11 Jak se čte bruschetta?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.