reklama

Melounová pizza: Nízkokalorická, bez pečení a skoro bez práce

Můžete ji udělat naslano i nasladko Foto:
Můžete ji udělat naslano i nasladko
Foto: skinnytaste.com

Proč by měla být pizza jenom pečená? A proč by se měl meloun jen tak nakrájet a jíst samotný, když se dá skvěle zkombinovat s něčím dalším a podávat hodně atraktivně?

 

Tvar melounu si přímo říká o to, abyste z něj vykrojili kulatý plát a něčím ho hezky ozdobili. Otázka je čím? Jedna možnost je sladká, což se bude líbit hlavně dětem. Taková pizza à la ovocný salát. A ta druhá možnost slaná. Tu oceníte třeba ve chvíli, kdy budete pořádat zahradní slavnost nebo letní večírek a budete chtít hosty ohromit něčím lehkým a neobvyklým. Slaná varianta se hodí třeba i jako osvěžující příloha ke grilovanému masu místo klasického salátu.

 

Ale začneme hezky od začátku. To hlavní, co budete na melounovou pizzu potřebovat, je kulatý plát melounu.

Slice-Watermelon-for-Pizza Foto:

 

Pokud máte pěkný kulatý meloun, můžete zkusit vykrojit z prostřední části kulatý řez silný asi 2,5 cm. Lepší je ale druhá možnost, která je ideální i pro meloun oválný – rozkrojte ho podélně na dvě půlky, jednu položte řeznou stranou na prkénko, rozkrojte opět napůl, z každé půlky odkrojte v nejširší části půlkulatý řez a sestavte je k sobě tak, aby vznikl kruh.

 

Připravený základ pak rozkrájejte na 8 výsečí a dejte na plochý talíř nebo prkénko.

 

Základ pizzy je "upečený", takže zbývá ho jen ozdobit.

Varianta nasladko:

Použijte různé druhy ovoce, pokud možno barevně kontrastní. Krásně vypadají třeba plátky oloupaného kiwi a rozkrojené velké (kanadské) borůvky. Pizzu pak posypte nasekanými oříšky nebo strouhaným kokosem, přidejte lístky čerstvé máty nebo meduňky, a jestli máte rádi kustovnici (goji), klidně jí taky trochu přidejte. Kdyby někomu pizza připadala málo sladká, můžete ji ještě pokapat trochou medu. Ale když koupíte opravdu sladký meloun, vůbec to není nutné.

Varianta naslano:

Vodní meloun, sýr Feta a balzamikový ocet – možná vás překvapí, jak je tahle kombinace dokonalá. A opravdu je. Tak toho využijte i v případě melounové pizzy! Nejdřív melounový základ posypejte rozdrobenou fetou, přidejte nakrájené černé olivy a lístky máty a vše pokapejte balzamikovou redukcí. To je vlastně svařený balzamikový ocet. Redukce se sice dá koupit hotová, ale snadno ji připravíte i doma, když povaříte půl hrnku tmavého balzamikového octa asi 5 minut, až zhoustne jako sirup, a necháte vychladnout. Hotovo, můžete podávat:)

Mimochodem, kombinaci melounu, fety a balzamika můžete využít i jinak. Udělejte z nich třeba:

Melounové jednohubky

bitesofbri.com Foto:                                                                                                                        Foto: bitesofbri.com

Meloun a fetu nakrájejte na kostky, na každou kostku melounu dejte půlku nebo celý lístek máty, přidejte kostičku sýru, spojte párátkem a jednohubky pokapejte balzamikovou redukcí. 

Nebo zkuste grilovaný meloun – jako svačinu, případně lehkou večeři:

Grilovaný meloun s fetou a rukolou

cookingforkeeps.com Foto:

                                                                                                           Foto: cookingforkeeps.com

Z půlky bezpeckového melounu odkrojte kůru a dužinu nakrájejte na 8 čtvercových plátků o straně asi 8 cm. Také sýr Feta (budete ho potřebovat asi 200 g) nakrájejte na čtyři stejné čtvercové plátky.

V míse smíchejte dva hrnky rukoly se lžičkou olivového oleje, trochou soli a pepře.

Plátky melounu lehce pokapejte olivovým olejem, lehce osolte a opepřete a opečte velmi krátce na rozpáleném grilu (jen několik vteřin z každé strany).

Na talíř položte ogrilovaný plátek melounu, přidejte plátek fety a znovu plátek melounu a navrch dejte čtvrtinu ochucené rukoly a vše pokapejte balzamikovou redukcí. Ze zbylých surovin udělejte stejným způsobem další tři porce.

Mohlo by vám taky chutnat:

Článek

Dáte si originál nebo nějakou vylepšenou ovocnou verzi? Foto:

Už máte nalito? Co třeba MOJITO?

Zamilujete se do něj po prvním ochutnání. Tenhle koktejl je trhákem každého léta. Voňavý, příjemně sladký, trošku kyselý a hlavně osvěžující.

Článek

Cheesecake si můžete udělat přesně podle své chuti Foto:

Cheesecake: Dokonalý koláč do vedra

Mnozí ho považují za nejdokonalejší moučník na světě. Možná. Je pravda, že kdo ho jednou ochutnal, bude se k němu vracet už pořád. Jeho chuť se totiž od klasických...

Článek

Jsou krásné a jedlé! Foto:

Rychlý dezert na víkend: Voňavé a jednoduché jablečné růžičky

Sladký dezert by měl být nejen dobrý, ale také by měl pokud možno krásně vypadat. Tyhle růžičky z jablek jsou přesně takové a zvládne je i ten, kdo jinak moučníky moc nepeče.

Horoskopy 2017

reklama

reklama