reklama

Nedaří se vám zhubnout? Možná máte potravinovou intoleranci!

Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý. Odhaduje se, že jí trpí asi 45% lidí. Foto:
Výskyt potravinové intolerance je poměrně častý. Odhaduje se, že jí trpí asi 45% lidí.
Foto: archiv

Nesnášenlivost některých druhů potravin může být skrytou příčinou toho, proč se vám i přes opakované snahy nedaří zhubnout nebo proč vás trápí různé zdravotní potíže.

Pokud se stravujete zdravě, ale v jídelníčku máte potravinu, již tělo netoleruje, můžete cvičit jako diví, ale svůj organismus do kondice nedostannete. Zvýšení tělesné váhy, které nereaguje na nízkokalorické diety, může být způsobeno zadržováním tekutin v těle a tvorbou otoků – což je jeden z důsledků potravinové intolerance. Proto se někteří odborníci domnívají, že test intolerance potravin by měl být zahrnut mezi rutinní klinická vyšetření u obezitologa.

„Podrobným hodnocením vlastních zkušeností i četných případů popsaných v literatuře se ukázalo, že lze očekávat patrné zlepšení stavu u poloviny až dvou třetin případů, kdy pacienti úspěšně dodržují dietu podle zjištěných intolerancí,“ uvádí MUDr. Martin Nouza, CSc., z Centra klinické imunologie. „Celkové zlepšení obtíží pacienta lze očekávat mezi 20 až 60 dny od nasazení správné diety.“

Co je potravinová intolerance

Jde o neobvyklou reakci lidského těla na určité druhy potravin. Protože ale (na rozdíl od alergie) není reakce organismu okamžitá a neohrožuje člověka na životě, bývá obtížné potravinovou intoleranci rozpoznat. Příznaky se objevují se zpožděním několika hodin, dní nebo dokonce i týdnů. Postižení mohou trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy, jiní nadýmáním, únavou, mívají kožní, respirační nebo zažívací potíže. 

„Reakce mohou být v podstatě jakékoli od vody v uších a pískání přes migrény, stěhovavé bolesti, nadýmání, průjmy, zácpy, svědění kůže, nespavost, únavu, problémy s náladami a tak dále,“  říká naturopatka Kateřina Boesenberg.

Pokud jde naopak o potravinovou alergii, objeví se příznaky nejčastěji do několika minut po konzumaci alergenu formou vyrážky, kýchání, podrážděné pokožky, otoků, rýmy, únavy, průjmu nebo zvracení.

Článek

I když si jsou rodiče téměř jistí, o tom, že má dítě skutečně alergii na mléko, může rozhodnout jen lékař. Foto:

Nejčastější dětská potravinová alergie: Odhalte ji včas!

Ani lepek, ani ořechy. Nejčastější potravinovou alergií nejmenších dětí je alergie na bílkovinu kravského mléka. Postihne až 3 % kojenců. A pokud se tahle alergie neléčí,...

 

Jak poznat, že máte potravinovou intoleranci?

Příznaky potravinové intolerance se objevují s takovým zpožděním, že je velmi obtížné 
problémové potraviny identifikovat. Je proto vhodné provést minimálně domácí test, 
ideálně navštívit imunologa a absolvovat podrobné otestování v laboratoři.

Při potravinové nesnášenlivosti lze provést krevní test – stanovení IgG protilátek. Ten ukáže, které typy potravin snášíte obtížně. Existují testy na 40, ale i více než 200 konkrétních potravin. Výsledky (s výjimkou domácího testu z lékárny) dostanete barevně rozlišené podle principu semaforu: většinou to bývá tak, že u zeleně označených potravin se intolerance neprokázala, žlutě zbarvené potraviny musíte omezit a střídat podle instrukcí výživového specialisty nebo dietologa a červeně označené potraviny je nutné okamžitě přestat konzumovat, protože váš organismus vůči nim vykazuje silnou nesnášenlivost.

Testy potravinové intolerance bohužel zdravotní pojišťovny nehradí a nejedná se o levnou záležitost. V tomto případě musíte do svého zdraví investovat tisíce až desetitisíce korun. K odběru není nutné přicházet úplně nalačno, můžete lehce posnídat. Pokud máte podezření, že trpíte intolerancí nějaké konkrétní potraviny, zhruba týden před odběrem se jí nevyhýbejte a opatrně ji zkonzumujte, jinak by test intoleranci nemusel potvrdit.

 

Nejčastější (p)otraviny

Mezi nejčastěji nesnášené potraviny patří:

Pšenice

Pozitivní test na pšenici ještě neznamená, že máte celiakii. (Celiakie je chronický zánětlivý stav způsobený přecitlivělostí 
na lepek. Pro její potvrzení je nutné absolvovat ještě další krevní testy.) V testech intolerance se mnohdy měří dva různé druhy pšenice. Tvrdá pšenice se obvykle zpracovává na mouku a krupici pro výrobu těstovin. Obsah proteinu v ní je odlišný od běžné pšenice. Proto jedna může vykazovat pozitivní výsledek a druhá nikoli.
 Častým výsledkem testování bývá dobrá snášenlivost tvrdé pšenice, i když v případě běžné pšenice je test na protilátky pozitivní.

Pozor, pšenice je jednou z potravin, která může být obsažena i tam, kde byste ji nikdy nehledali: v salámech a v šunce, paštikách, pomazánkách, salátových dresincích, v pizze, polévkách, smažených jídlech...

Kravské mléko

Tvorba IgG protilátek vůči kravskému mléku je reakcí na proteiny v mléce obsažené. Coby zdroj vápníku by se mléko mohlo na první pohled zdát obtížně nahraditelné, ale není tomu tak. Sleď obecný, mandle, sójová mouka, para ořechy nebo špenát obsahují ve 100 gramech dokonce ještě více kalcia. Jako alternativa kravského mléka může sloužit mléko kozí, sojové, rýžové, ovesné, mandlové nebo kokosové.

Kvasnice

Silná intolerance kvasnic automaticky znamená nutnost vyřadit z jídelníčku alkoholické nápoje. Proces výroby alkoholických nápojů je totiž na přítomnosti kvasnic závislý. Typickými představiteli takových nápojů jsou pivo a víno. Některé druhy alkoholu sice procházejí filtrací a destilací, jejichž cílem je většinu kvasnic odstranit, ale určité množství zůstává. To je případ vodky, ginu či šampaňského.

03 Foto:

 

Dalšími potravinami jsou sója, brambory a další lilkovité rostliny (rajčata, papriky, 
lilek), hovězí a vepřové maso, rafinovaný cukr, pomeranče, čaj, káva, kukuřice a vejce. Jsou ale i další potraviny, které mohou být příčinou vašich obtíží (a v životě by vás to nenapadlo): pohanka, hroznové víno, rýže, banány, máta, brambory, hlávkový salát, třtinový cukr, kuskus, chmel, jablka, drůbeží maso, mrkev, med, cibule.

3 rady pro začátečníky

– Žvýkání je první fází trávení. Nedostatečně rozkousané jídlo musí tělo trávit déle a mnoho symp
tomů může být zmírněno už jen tím, že zvýšíte intenzitu žvýkání jídla před jeho polknutím.

– Ujistěte se, že přijímáte dostatek vody a vlákniny. Jsou důležité, aby vaše střeva pracovala správně.

– Chcete-li se zatím obejít bez krevních testů, veďte si alespoň 5 dní deník o všem, co sníte 
a vypijete. Snažte se vypozorovat, jestli některé potraviny nekonzumujete příliš často – pokud ano, snažte se je střídat s vhodnými alternativami. Vyzkoušet můžete i eliminační dietu: hodí se paleodieta, která neobsahuje potraviny, na které se často reaguje (obilí, mléčné výrobky, semena, ořechy a lilkovitou zeleninu).

Článek

Základem pravěké diety je maso Foto:

Paleodieta aneb Jezte jako v pravěku

Budete zdravější, plni síly a ještě zhubnete. Stačí jíst jako naši předci v pravěku. Jenže je paleodieta opravdu takový zázrak? Odborníci si tím úplně jistí nejsou, ne...

 

Kam na vyšetření

 

1. Domácí test

„Food Detective je orientační vyšetření, které by následně mělo vést k podrobnému a odborně provedenému vyšetření v laboratoři. 
V ordinaci se s lidmi, kteří si koupili domácí test, zjistili potravinovou intoleranci a přicházejí, aby podstoupili podrobné vyšetření, setkávám často,“ říká MUDr. Martin Nouza, CSc., internista a klinický imunolog.

food detective Foto:

 

„Food Detective používám ve své praxi, ukazuje 60 základních potravin a podle mých zkušeností při ,průměrných‘ zdravotních problémech naprosto postačuje. Lidí, kteří by potřebovali vyšetřit na intoleranci 200 potravin, zase tolik není, a když víte, co hledat, můžete 
jim i ušetřit peníze,“ vysvětluje Kateřina Boesenberg, BHSc., předsedkyně České naturopatické společnosti.

 

2. Imunulog

Navštivte takového, který vyšetření potravinových intolerancí nabízí. Ten vám odebere krev, odešle ji do laboratoře a následně s vámi probere výsledky.

Například Centrum klinické imunologie vyšetřuje protilátky IgG4 proti 232 potravinám za 18 500 Kč, v ceně je konzultace výsledků i návrh případné diety či další léčby.

Kontakt: Centrum klinické imunologie, MUDr. Martin Nouza, CSc., Havelská 14, Praha 1, www.imunologie.cz)

3. Test ELISA

V pražské Thomayerově nemocnici vám jako samoplátci za 8 200 Kč provedou test ELISA na protilátky IgG či IgG4 proti 88 potravinám. Eventuální konzultaci s lékařem si musíte poté domluvit sami.

Kontakt: Thomayerova nemocnice, Imunologická laboratoř, více informací na http://www.ftn.cz/pacientum-a-verejnosti/oddeleni-a-kliniky/imunologicka-laborator/

4. Testy ALCAT

MUDr. Monika Golková na své klinice A2C Anti-Aging Clinic nabízí testy potravinové intolerance ALCAT. Za 24 500 Kč otestuje protilátky proti 200 potravinám, v případě zájmu o konzultaci výsledků si připravte další 4 000 Kč. (Je možné si ještě několik tisíc připlatit a nechat při té příležitosti otestovat i 50 chemikálií, 20 plísní a 20 kvasinek.)

Kontakt: A2C Anti-Aging Clinic, Malé náměstí 13, Praha 1, www.a2c.cz

5. Testy FoodPrint

Někomu mohou vyhovovat testy FoodPrint – krev si sice musíte odebrat sami doma, ale výhodou je vedle ceny také široká nabídka variant testů. Můžete si nechat vyšetřit třeba 60 potravin za 4 830 Kč, 120 potravin za 6 330 Kč nebo 221 potravin za 8 730 Kč. (Vždy je ale nutné připočíst ještě 350 Kč za odběrovou sadu, 156 Kč za její zaslání a 500 Kč za odeslání vzorku do laboratoře v Británii.) FoodPrint má také speciální testy potravinové intolerance pro vegetariány, vegany a pro cestovatele se zálibou v koření (4 650 Kč – 4 830 Kč).

Více informací najdete na stránkách www.microarray.cz.

6. Testy v Centru Petra Havlíčka

Testy potravinové intolerance nabízí také v Centru Petra Havlíčka v rámci svých programů plus, kde vám výsledky rovnou zahrnou do stravovacího plánu. Testují 220 potravin, cena pro klienty je 10 500,- ,pro neklienty je 14 990,- . V ceně máte i případnou konzultaci.

Kontakt: Centrum Petra Havlíčka, Novodvorská 1062/12, Praha 4-Lhotka, www.petrhavlicek.cz, objednavky@petrhavlicek.cz

Pozitivní test. Co teď?

Na 3 měsíce vyřaďte z jídelníčku potraviny s pozitivními výsledky. Nahraďte je takovými, které vykazují nulovou nebo nižší míru zatížení organismu, aby strava neztratila nic z vyváženosti živin. Potraviny, které v testu vykázaly hladinu protilátek mírně nad normou, nemusíte přestat konzumovat úplně, ale udržujte minimálně čtyřdenní odstupy. Zpočátku vám může připadat, že se váš stav místo zlepšení naopak mírně zhoršil, ale taková reakce, podobná abstinenčním příznakům, je v prvních dnech běžná. Brzy přejde. Zlepšení lze pozorovat po jednom až dvou týdnech. Po třech měsících můžete začít s postupným zařazováním vynechaných potravin zpět do jídelníčku. Jednu po druhé, s odstupem čtyř dnů. Nezpozorujete-li návrat některého ze symptomů, můžete v konzumaci pokračovat.

Vyšla-li vám v testu pozitivně potravina, kterou jste neměli v ústech už roky, existují 2 možné příčiny: Buď jste ji snědli skrytou v jiném jídle (pečlivě kontrolujte etikety), nebo jste zkonzumovali potravinu ze stejné skupiny a tvorbu protilátek způsobila ona. Proto se 
doporučuje vyvarovat se všech potravin z dané skupiny, i když výsledek testu byl pozitivní jen na jednu z nich.

 

Zdroj: Health&Beauty

Zaujal vás tento článek? Můžete si jich přečíst mnohem víc. Prolistujte si zdarma jedno z čísel časopisu Health&Beauty:

Nový banner HB2 Foto:

 

 

Horoskopy 2017

reklama

reklama