Prima maminka

20. března 2018 10:00

Martina Čerňanská

Banány, avokádo, pomeranče. Které z nich do lednice nikdy nedávejte?

Milujete ovoce a zeleninu, ale kolikrát hned několik kusů musíte před konzumací vyhodit? A to zbytečně! Naučíme vás, jak skladovat ovoce a udržet ho v dobré kondici. S těmito tipy si nejenom pochutnáte na jedničku, ale kromě toho navíc i ušetříte nemálo peněz. A to se rozhodně vyplatí.

Možná si taky mylně myslíte, že uděláte nejlépe, když všechno to ovoce šupnete do lednice. Kde vám v chladnu vydrží déle, než kdybyste je nechali na pospas pokojové teplotě. Ono tak tomu ale opravdu není. Řekněme vám, jak je to opravdu správně.

Vzhledem k tomu, že máme obchody na každém kroku, ne vždy se vyplatí dělat si XXL zásoby. Raději si pro čerstvé ovoce zaskočte do obchodu, kde mají mnohem větší zkušenosti s tím, jak nakládat s uzrálými plody.

Božské banány. Mňam

Taky si tu a tam přistihnete, že experimentujete s tím, kam s banánem, aby vydržel déle, protože jste se nechali zlákat akční cenou? A tak jich doma máte něco přes kilo. Z banánů můžete vykouzlit delikátní chia puding s kokosovým mlékem, upéct banánovou bábovku, chlebíček, vyhrát si s banánovou marmeládou, nebo domácí přesnídávkou pro naše nejmenší. Vždy si ale do těchto pokrmů počínejte pouze se zralými banány, jedině tak bude jejich chuť plná a výrazná.

Banány nepatří do lednice, právě tam přijdou o svoji chuť i vůní a plody budou po jednou nijaké. Umístěte je do bambusové misky, kam nesvítí sluneční paprsky. Samozřejmostí je vyjmutí z igelitového sáčku. Právě ten je spouštěčem hromadné hniloby ovoce.

Poslední dobou všemi milované avokádo

Jeho charakteristická chuť se skvěle hodí i na zapečený toast s mozzarellou a šťavnatým rajčetem stejně jako do mexické speciality jménem guacamole, kam se přidává šťáva z limety a česnek. Nemluvě o zdravých raw kakaových kuličkách z jeho dužniny. Sáhla jste ještě po nezralém kousku? Zabalte plod do papíru, skladujte ho v temnu a nejlépe v suchu. Připojte k němu do misky třeba jablko nebo hrušku nashi, proces zrání bude uspíšen.

Lesní směs co s ní?

Máte k dispozici hromadu borůvek, malin či ostružin? Samozřejmě v koláči jsou luxusní, avšak o svoji chuť nepřijdou ani v mrazáku. Do sáčku k nim přisypte třtinový cukr, ať vypadají a chutnají o něco lépe.

Kam s citrusy?

Citrusové plody v zásadě nikdy neumývejte, tedy ne, pokud je nemáte v plánu okamžitě sníst. Dojde k narušení jejich celistvosti a plod se začne mnohem rychleji kazit. U nás doma jim prospívá pokojová teplota, ale i tak nám tam nevydrží věčně. Bohužel, proto je kupujte jen střídmě.

Mix tipů, ať víte co a jak!

  • Máte-li sklep, tak jablka za něj budou vděčná. Pokud ne, šupnete je do závinu, udělejte kompot, nebo je nastrouhané zamrazte. Raz dva je pak využijete třeba do žemlovky.¨
  • Konečně jste vyloupali vlašské ořechy? Dobře jim bude opět v mrazáku. Necháte-li je v misce moc dlouho, už nebudou kdoví jak chutné. Mohou zplesnivět i zežluknout.¨
  • Kam s ananasem? Nechejte ho dozrát při pokojové teplotě.
  • Nektarinky a broskve naopak můžete uložit do ledničky, avšak ale pouze a jenom do spodního plastového boxu určeného pro ovoce. Taky v ledničce překontrolujte teplotu, nemělo by v ní být více než 6 stupňů. Ať plody zbytečně nepřemrazíte.
  • Jahody se vyplatí jíst ihned, už po hodinách v lednici jsou takové nijaké. Mnoho z nás je také mrazí.

Mohlo by vás také zajímat na téma ovoce:

autor: LZ

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.