Blíží se velikonoční úplněk. Naslouchejte své intuici a pozor na nerozhodnost

AURA - Měsíční horoskop na duben 2023

Dubnový úplněk, kterému se říká úplněk rašící trávy nebo také velikonoční, letos nastane přesně uprostřed velikonočního, tedy pašijového týdne. Tentokrát bude pod nadvládou vzdušného znamení Vah. Na co bychom se měli připravit a jak nás může dubnový úplněk ovlivnit?

Dubnový a zároveň první jarní úplněk nás čeká na Zelený čtvrtek, tedy 6. dubna brzy ráno, přesně v 6 hodin a 34 minut. Jeho vliv ale můžeme pociťovat už dříve, přibližně dva dny před tímto datem, a také dva dny poté. Po březnovém úplňku v pracovitém, pořádkumilovném a perfekcionistickém znamení Panny, který v mnohých z nás mohl vzbuzovat nutkání dávat věci do pořádku a uklidit si ve svých životech, bude dubnový úplněk ovlivněn vzdušným, intelektuálním a tvořivým znamením Vah, jemuž vládne planeta lásky a krásy Venuše. Toto znamení také bude úplňkem nejvíc ovlivněno, stejně jako ostatní vzdušná znamení – Blíženci a Vodnáři.

Úplněk rašící trávy

Podle starých indiánských tradic se dubnovému úplňku říká úplněk rašící trávy. Je zřejmé, že vychází z toho, že právě v dubnu ze země roste první čerstvá tráva, která je nejen jasně zelená, ale také hezky měkká a citlivá. V době, kdy se indiáni proháněli prériemi, mohla novou trávu snadno zničit kopyta zvířat, my ji dnes můžeme neopatrným chováním zadupat nohama do země. Je to připomenutí, že se něco nového v životě rodí a měli bychom k tomu přistupovat opatrně a s citem. A také je to naděje na nový začátek, na naši tělesnou i duchovní obrodu.

Dubnovému úplňku se také říká velikonoční, protože právě od úplňku se datum Velikonoc podle křesťanských tradic odvozuje. Velikonoční neděle je vždy první neděle po prvním jarním úplňku. Také se mu říká růžový, nemá to ale nic společného s jeho barvou, jak by se mohli mnozí domnívat. Název dostal podle jedné z prvních jarních květin pocházejících ze Severní Ameriky – plamenky šídlolisté, jejíž drobné kvítky mají nádherně růžovou barvu.

Někdy se můžete setkat i s názvem vajíčkový, protože ptáci v tuto dobu kladou svá vajíčka, nebo rybí, což souvisí s tím, že se sledi touto dobou plavou třít proti proudu řeky.

Klidné a nerozhodné Váhy

Váhy jsou vzdušné znamení spojené spíše s intelektem a hlavou než se srdcem. Často na své emoce spíše myslí, než aby je cítily. Na jednu stranu nám to může být v případě úplňku, který často doprovází zvýšené emoce, ku prospěchu. Váhy nám pomohou oprostit se od těch nejvíce nepříjemných emocí a spíš než objektivem citlivosti nám umožní vidět věci jasně. Na druhou stranu nás rozum může brzdit, protože nechce žádné změny a drží nás ve starých zajetých a možná i slepých kolejích.

Pro Váhy je důležitý klid a harmonie, snaží se ve všem hledat kompromis, vyhýbají se spěchu a stresu. A právě odpočinek (alespoň krátký) na nějakém klidném místě nám v době během úplňku nejvíc prospěje. Lidé narození ve Vahách bývají také intelektuálně založení, často i velmi tvořiví. A velmi důležité jsou pro ně vztahy, jsou to lidé velmi otevření a společenští, s citem pro romantiku. Není divu, když jim vládne planeta Venuše.

Úplněk ve znamení Vah

  • Zaměřte se na vztahy

Úplněk ve znamení Vah nás nabádá k tomu, abychom se zaměřili na naše vztahy od těch nejintimnějších (partnerských a rodinných) až po ty ryze úřední. Dává nám šanci, abychom si udělali pořádek ve všem, co vnímáme jako neuspořádané a chaotické. Zpomalte, dovolte si být sami sebou, uvolněte se, dopřejte harmonii sobě i ostatním. Urovnejte vztahy se svými nejbližšími v rodině, ale i s kolegy v práci. Uvědomte si, že ve vztahu je důležité nejen brát, ale i dávat. V době kolem úplňku se mohou objevit možnosti nové spolupráce, možná poznáte nové přátele nebo se objeví někdo, po kom zatouží vaše srdce. Váhy jsou váhavé, ale nebojte se udělat ve svém životě změnu, vyjet ze starých kolejí. Nespoléhejte tentokrát na rozum, ale víc naslouchejte své intuici.

  • Tvořte a vnímejte krásu

Lidé narození ve znamení Vah mívají i umělecké vlohy a úplněk v tomto znamení bude v tomto směru velmi inspirativní. Můžete zkusit něco napsat, namalovat, vytvořit, složit... Blíží se Velikonoce, můžete zkusit vyrobit věnec nebo originálně nazdobit vajíčka. Možná ve vás dříme něco, o čem jste dosud neměli tušení. Ale nemusíte jen tvořit. Užívejte si vše krásné. Pusťte si hezkou hudbu, zajděte si do divadla nebo na výstavu nebo se jen tak kochejte krásou probouzející se přírody.

  • Sklízejte, co jste zaseli

Každý úplněk je sklizní toho, co započalo novoluním. Popřemýšlejte tedy o tom, co byste chtěli „sklidit“ z vašich vztahů, obchodních jednání, rozhodnutí.

  • Probuďte v sobě jaro

A protože jde o první jarní úplněk, snažte se probudit jaro i v sobě. Probuďte v sobě znovu to, co ubíjí každodenní rutina a současná nelehká situace, ale co je někde ve vás zakořeněno. Může to být láska, přátelství nebo třeba nějaký váš koníček. Užívejte si malých každodenních radostí.

Pečujte o své ledviny

Váhy ovlivňují ledviny, močový měchýř, rovnováhu tělesných tekutin a také slinivku nebo kůži. Snažte se tyto části těla příliš nezatěžovat. Dbejte na dostatečnou hydrataci, dodržujte pitný režim, odpočívejte a nesedejte si venku na zem, je ještě hodně studená. A naslouchejte víc svému tělu. Samo si řekne, co potřebuje nebo co mu chybí, které potraviny nebo činnosti mu nedělají dobře a naopak.

Udělejte si rituál

Úplněk ve Vahách nás povzbuzuje v tom, abychom ze svého života vypustili vše, co nám neslouží nebo nás brzdí, ať už jsou to nějaké zvyky, vztahy, nebo třeba emoce. Zkuste si úplňkový rituál, který vám v tom pomůže. Večer nebo v noci, kdy je úplněk, zapalte v místnosti vonnou svíčku. Můžete zkusit také zapálit šalvěj, která pročistí vzduch a zbaví prostor negativity. Využijte i léčivé kameny, pokud je máte. Nejvhodnější je labradorit, selenit nebo měsíční kámen. Umístěte je blízko sebe nebo je držte v levé ruce. Pohodlně se posaďte, zhluboka dýchejte a zkuste se úplně uvolnit. Nyní si vybavte problém (vztah, zvyk...), kterého se chcete zbavit, a představujte si, jak se pozvolna vypařuje do vzduchu. Pokud byste potřebovali něco hmatatelnějšího, můžete svůj problém napsat na papír, zmuchlat ho a spálit. Vymyslet si ale můžete i svůj vlastní rituál. Neexistuje jediný správný. Důležité je jen to, abyste k sobě byli upřímní.

Zdroj: autorský text, Najdise.cz, Na křídlech andělůalmanac.com