Mycí prostředek na nádobí má překvapivé využití. Hodí se při zkrášlování i opravách

VLH - Jak odstranit etiketu

Saponát na nádobí má doma každý a je možné, že právě mytí je to jediné, k čemu je ve většině domácností využívaný. Přitom jde o multifunkčního pomocníka, který přijde vhod i při jiných činnostech. Můžete si díky němu například i lépe nalakovat nehty.

Pomocí saponátu se obvykle snadno zbavíte nečistot na nádobí a pak ho vrátíte na místo, kde ho před dalším mytím najdete. Tím ale naplno nevyužíváte jeho potenciál. Podle magazínu First For Women ho můžete geniálně využít na mnoho způsobů a ne jen jako alternativu, když po ruce není nic jiného. Často je mycí prostředek sám o sobě nezaměnitelným pomocníkem.

1. Dokonalá manikúra

Pokud patříte k ženám, které se o své nehty raději starají samy, než aby zašly do salonu, přípravek na mytí nádobí vám pomůže k perfektní manikúře. Pokud pár kapek smícháte s teplou vodou a ponoříte do ní na 3 až 5 minut prsty, zbavíte se mastnoty, která nehty pokrývá. Poté už je stačí jen osušit, aby na nich lak držel lépe než kdy dřív.

2. Oživení šperků

Jakýkoliv šperk kromě perlových můžete s přehledem vyčistit tím, že jej na 15 minut ponoříte do teplé vody s pár kapkami saponátu. Ten z nich odstraní tělesné mastnoty, které se na nich nashromáždily a zanesly je. Po této lázni šperky jen jemně očistěte zubním kartáčkem, propláchněte pod studenou vodou a následně nechte osušit na ručníku.

3. Chladivý obklad

Pokud v případě zranění či bolesti spoléháte na to, že si na bolestivé místo pouze přiložíte led či zmrzlou zeleninu, saponát je mnohem lepší alternativou. Stačí jím naplnit uzavíratelný sáček a umístit ho do mrazáku. Saponát bude studený a tužší, ale nikdy nezmrzne úplně, což z něj činí skvělý chladivý obklad.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Úklid nemusí být horor. Expertka doporučuje čtyři obyčejné produkty s neobyčejnou silou

4. Odblešení

Pokud vašeho mazlíčka trápí blechy a za běžné přípravky k odblešení se vám nechce utrácet, nebo vám dokonce nefungují, uvidíte, že použití prostředku na mytí nádobí dokáže zázraky. Při sprchování psa či kočky srst saponátem jednoduše vydrbejte. Vhodné je rovněž udělat saponátový kruh okolo krku – blechy se na něm totiž neudrží, takže nevylezou na hlavu a ve vaně se utopí.

5. Prodloužení života květin

Pugéty květin jsou populárním dárkem, který ženy dostávají k nejrůznějším příležitostem. Chcete-li se jejich krásou kochat déle, při každé výměně vody ve váze do ní přidejte dvě kapky saponátu. Postará se o zabití bakterií, které by květinu pomalu ale jistě hubily. Díky tomu může vydržet krásná a voňavá o mnoho delší dobu.

6. Ochrana před skvrnami

Ať už se chystáte malovat pouze obraz, nebo si chcete vymalovat dům, saponát vám může posloužit jako ochrana před znečištěním vlastní kůže. Zbavit se barvy z rukou bývá často běh na dlouhou trať a malování zanechává skvrny, které mohou vydržet až několik dní. Pokud si na ruce nanesete tenkou vrstvu prostředku a necháte ho zaschnout, vytvoří bariéru mezi pokožkou a barvou. Mytí rukou pak bude otázkou pouhých vteřin.

7. Zamezení skřípání

Máte doma dveře či šuplík, jejichž otevření se už dopředu děsíte, protože ho provází nepříjemný skřípavý zvuk? Zkuste na čistý hadřík dát pár kapek saponátu na nádobí a pak s ním otřete panty či pojezdy. Alespoň na nějakou dobu byste od těchto zvuků měli mít klid.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepořádný kolega může způsobit ostudu i úraz. Proč je dobré mít v práci uklizeno?

8. Nalezení praskliny

Chystáte se na dovolenou a těšíte se, až si odpočinete na nafukovacím lehátku s drinkem v ruce a možností kdykoliv skočit do vody. Co když ale zjistíte, že lehátko má díru a uniká z něj vzduch? Abyste díru lokalizovali a mohli ji zalepit, stačí do rozprašovače nalít teplou vodu a trochu saponátu. Lehátko poté nastříkáte a stisknete – na místě, ze kterého uniká vzduch, se začnou tvořit bubliny.

9. Prostup tlustou látkou

Přišít knoflík zpět na běžnou košili či šaty nebývá problém, ten ale nastává ve chvíli, kdy knoflík odpadne ze zimního kabátu. Zimníky jsou běžně vyráběné ze silnějších látek a dostat skrz ně jehlu může být oříšek. Pokud ji ale namočíte saponátu, vše půjde jako po másle. Čisticí prostředek totiž jehlu lubrikuje a látkou tak projede mnohem snáz.

10. Pomoc při zasažení jedovatcem

Rostlina toxicodendron, které u nás říkáme jedovatec a v anglicky mluvících zemích je známá jako poison ivy, dokáže na těle napáchat pěknou paseku. Pokud se jí omylem dotknete, její toxická pryskyřice vám s největší pravděpodobností způsobí alergickou reakci. Pro rychlou úlevu stačí na místo nanést trochu saponátu, který zamezí tomu, aby se toxické látky šířily po kůži. Navíc také uleví od svědění.

Sdílejte článek