Celebrity

17. listopadu 2023 05:59

David Laštovka

Polistopadový vývoj? Nevládne KSČ, jásá Holubová. Havel mě zklamal, říká Vyskočil

Pavlína Wolfová - o její kariéře rozhodl 17.listopad

Před čtyřiatřiceti lety odstartovala sametová revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu. Redakce webu Prima Ženy u příležitosti tohoto výročí, oslovila známé české osobnosti, kterým položila jednu společnou otázku: Splnila sametové revoluce vaše očekávání?

Herečka Eva Holubová je s polistopadovým vývojem České republiky spokojená. „To očekávání, co jsem měla, se splnilo. Nikoliv ale pouze sametovou revolucí, ale vstupem do EU a do NATO. Nevládne KSČ, není cenzura, je svoboda slova, projevu... Můžeme cestovat, studovat i pracovat v cizině. Nemáme v zemi okupační vojska sovětské armády,“ uvedla pro redakci webu Prima Ženy.

V podobném duchu hovořila i filmová producentka Olga Menzelová. „Nastala výrazná změna. Jde hlavně o to, že každý z nás má možnost volby, můžeme se sami rozhodovat, nejsme vláčeni nějakou ideologií. Jsme zodpovědní za naše počínání a za tento svět. Pořád máme prostor budovat lepší, demokratičtější, svobodnější svět, právě tou možností volby, kterou máme. Ať už je to volba politiků, nebo volba naše osobní,“ prohlásila vdova po slavném režisérovi Jiřímu Menzelovi.

Jaroslava Obermaierová se děsí budoucnosti

Zpěvačka Marta Kubišová, která před několika týdny z rukou prezidenta Petra Pavla obdržela státní vyznamenání, oceňuje především svobodu a demokracii. „Samozřejmě, že ten pozdější vývoj přinesl věci dobré i špatné. Z některých vlád jsem nadšená nebyla, ale jak se říká, každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Dokud žil Václav Havel, tak jsem byla klidnější,“ přiznala Kubišová.

Herečka Dana Morávková během sametové revoluce v roce 1989 žádná očekávání neměla. „Bylo mi osmnáct, byla jsem v prváku na DAMU. Měla jsem samozřejmě velkou radost, jen mi bylo líto, že se toho nedožil můj tatínek. Pamatuji se, že jsme na škole stávkovali, setkali jsme se s Martičkou Kubišovou a Václavem Havlem, to ještě tehdy nebyl prezidentem. Ale představy, jak by to tady mělo vypadat za dalších více než třicet let jsem tehdy neměla,“ přiblížila herečka.

Naopak Jaroslava Obermaierová je z polistopadového vývoje velmi zklamaná a děsí se budoucnosti. „Řeknu k tomu jen jedno. To, co nás čeká, moc růžově nevypadá,“ uvedla herečka.

Vyskočila zklamal prezident Havel

Velmi kritický k polistopadovému dění je i herec Ivan Vyskočil. „Je to horší, než jsem si vůbec kdy dokázal představit. Kvůli této poslední vládě máme ostudu po celé Evropě a máme tu všechno nejdražší v celé Evropě. Abych jim ale úplně nekřivdil, jde to hned od roku 1990 jenom z kopce. Prodáváním všech našich podniků, všeho našeho rodinného stříbra. Jsme na tom úplně jako ubožáci, ačkoliv se nám slibovalo něco úplně jiného. Například, že nebudeme vstupovat do vojenských paktů a podobných věcí. Už mě v tom zklamal pan prezident Havel, s kterým jsem si tykal, ještě než se stal prezidentem,“ prohlásil pro web Prima Ženy Vyskočil.

Ivan Vyskočil jel na začátku války na Ukrajině na hranice pro matky s dětmi:

Nadšený Koller a Hřebejk, nešťastný Kuželka

Stejný názor zastává i herec Jan Kuželka. „Na to, jak jsem mrznul 17. listopadu 1989 úplně od samého začátku, snad úplně na všech náměstích, na Hradě, v katedrále svatého Víta, očekávali jsme od toho strašně moc. Ale to prozření, jaké přišlo, hlavně v těch posledních dvou letech, to je absolutní šok. Mně to připadá, že některé věci jsou horší, než byly před sedmnáctým listopadem 1989. Svoboda slova, mít vlastní názor na něco, to už pomalu začíná být trestné. V dnešní době si člověk už nemůže ani pořádně zanadávat, protože ho okamžitě označí za proruského švába, přitom to s tím nemá vůbec nic společného. Když vidím, co za lidi je dneska u moci, kdo rozhoduje o národu, tak je mi z toho špatně od žaludku. Přivedli tuhle zemi zu grunt (do úpadku, pozn. red.), nepatří už nám tady skoro nic. Tohle jsem od 17. listopadu rozhodně nečekal,“ povzdechl si herec.

Hudebník David Koller je šťastný za to, že se český národ zbavil totalitního režimu. „Nikdy jsem si nemyslel, že by to mohlo skončit. Ten marast komoušskej. Takže já jsem šťastný. I když, podívejte se, kolik lidí z tehdejších bezpečnostních složek, ať už z StB, či vojenských služeb, ovládá většinu našeho státu. Nebo Slovenska,“ zmínil Koller. „Sametová revoluce moje nejsmělejší očekávání předčila! O následujícím období si myslím to, co řekl Jiří Suchý: Kapitalismus je mnohem lepší než socialismus, ale je horší, než jsem čekal,“ prozradil režisér Jan Hřebejk.

Jak na 17. listopad 1989 vzpomíná Pavlína Wolfová, se podívejte v úvodním videu.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.