Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Zdravé letní zavařování: Uložte si kousek léta na zimu

Zatímco v zimě máme určitých druhů ovoce či zeleniny naprostý nedostatek, přes léto se naopak můžeme potýkat s nadbytkem - a pak trpět, při pohledu na kazící se plodiny, které jsme nestihli spotřebovat nebo zpracovat. Jak si kousek léta uchovat do zimy, aby neutrpěla kvalita plodů ani vaše linie?
Vydáno: 20.07.2018
Zdravé letní zavařování
Autor: iStock Zdravé letní zavařování
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Rajčata a papriky 

Sladká červená rajčátka patří společně s paprikami mimo sezónu mezi dražší položky, a proto by byla škoda vyhodit je. Pokud se vám letos rozrostly příliš, zavařte si je do sklenic jako základ na lečo. Rajčata můžete spařit a oloupat, pokrájet na drobné kousky a máte také hotový základ na rajčatovou omáčku do špaget, na rajskou nebo do polévky. Zeleninu naskládejte do sklenic, přidejte vodu se špetkou soli (či dalším kořením dle chuti a fantazie) a sterilizujte cca 20 minut při teplotě 80 °C. Zavařovat můžete v troubě, mikrovlnné troubě nebo pomocí zavařovacího hrnce. Z rajčátek si můžete připravit domácí kečup podle některého z návodů na internetu.

Meruňky

Jsou vhodné na přípravu kompotů i marmelád. Mražení se příliš nevyplatí - plody pak zhnědnou a velmi změknou. Pokud chcete meruňky přece jen zamrazit, je vhodné je rozmixovat na pyré a pochutnat si na nich jako na meruňkové dřeni. Při zavařování v troubě postupujte tak, že naplníte sklenice, zalijete je vroucím nálevem a uzavřete. Naskládejte je na plech s vyšším okrajem, do kterého nalijete cca 3 cm horké vody. Troubu předehřejte na 150 °C, spodní i vrchní ohřev, vložte plech se sklenicemi a zahřívejte je 15 minut. Po této době přepněte na spodní ohřev, snižte teplotu na 100 °C a ohřívejte dalších 20 – 25 minut. Po zavaření vyndejte sklenice a otočte je na utěrce dnem vzhůru.

Jahody, maliny, rybíz

Bobule se hodí na uchování v mrazáku. V zimě pak jednoduše mražené jahody či maliny vyndáte a můžete je rovnou servírovat na teplou ovesnou kaši nebo na palačinky. Užít si je také můžeme v podobě marmelády, sirupu či kompotu.

Jablka a hrušky 

Tyto druhy ovoce si doslova říkají o kompotování. Zavařovat je lze jen tak, jak jsou, nebo si vyhrajtes kořením - jablka i hrušky si rozumí se skořicí, hřebíčkem nebo badyánem. Při přípravě kompotů, marmelád a sirupů se snažte použít co nejmenší možné množství cukru nebo to letos zkuste úplně bez něho.

Zdroj: Fithall.cz

fithall banner new1 Foto:

Mohlo by vás taky zajímat:

 

 

Takhle vypadá rajské vaření

Nevíte, co s úrodou rajčat? Zkuste zdravý koláč nebo domácí kečup

Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek

Dozrávají meruňky! Jaké skvělé účinky mají na vaše zdraví?

Článek je zařazen v: rajčata, jahody, zavařování, maliny, marmeláda, džem, hrušky, jablka, meruňky, papriky, letní ovoce
Reklama