reklama

Super polévky, které vás zbaví rýmy nebo nadváhy

Slepičí vývar - pro maroda je nejlepší úplně čistý, bez zeleniny, masa i zavářky Foto:
Slepičí vývar - pro maroda je nejlepší úplně čistý, bez zeleniny, masa i zavářky
Foto: Thinkstock

Než sáhnete po lécích proti různým neduhům, zkuste polévky. Nejenže chutnají o mnoho lépe než sirup proti kašli nebo potravinové doplňky na hubnutí, ale také zcela přírodní cestou vaše tělo vrátí do formy a zbaví vás kil navíc.

Při nachlazení pomůže slepičí vývar

Během vaření se ze slepice do polévky uvolňuje aminokyselina cystein, která se podobá léku acetylcystein. Ten podávají lékaři pacientům s bronchitidou a infekcemi dýchacích cest. Dříve se acetylcystein dokonce z kuřecího peří a kůže vyráběl. Tato látka má schopnost zmenšit množství hlenu v plicích a vypudit jej z těla.

Co ve vývaru nechat

Jste-li zdraví, nechte ve vývaru po uvaření všechny přísady, tedy zeleninu, maso i zavářku. Zdravý člověk je schopen dobře strávit jak bílkovinu, tak i vlákninu a sacharidy. Pokud ale ležíte s virózou, konzumujte pouze čistý přecezený vývar bez masa i zeleniny, abyste zbytečně nezatěžovali metabolismus rozkládáním potravy.

Tuk není na škodu, naopak

Slepice bývá tučnější, proto můžete trochu tuku z povrchu polévky odebrat. To se dá udělat tak, že vývar necháte vychladit a ztuhlý tuk na povrchu pak seberete lžící. Všechen tuk ale neodstraňujte. Například vitamin A, který se nachází v mrkvi, je rozpustný v tucích. Navíc byste se připravili o skvělou chuť. Pamatujte, že tuky jsou zdrojem energie, takže pokud vývar chystáte pro člověka oslabeného nemocí, který už má ale nejhorší za sebou, klidně na polévce nechte větší oka. Jestliže ho ale ještě trápí horečky, lépe poslouží čistý vývar bez tuku.

TIP: Lékaři čínské medicíny radí, že čím déle se slepice bude vařit, tím lépe. Do vývaru se tak uvolní více účinných látek a polévka získá vysokou energetickou hodnotu. Do vývaru můžete přidat i čerstvý kořen zázvoru, který účinky polévky znásobí. Voda během varu by měla jen lehce probublávat. Při prudkém vaření se totiž polévka zakalí. Samotnou polévku je pak dobré pomalu usrkávat, protože její účinek trvá asi půl hodiny.

Recept

Prostřeno IX (9) Karlovarsko 21.3. 2014 polévka Foto:

Slepičí vývar se zeleninou

Vývar chutnal sladce, protože v něm bylo moc mrkve, a mohl prý být i silnější.

Odolnost organismu utuží zeleninové polévky

Následující polévka se může podávat k snídani, obědu nebo večeři ve všech ročních obdobích. Stačí pouze vyměnit sezonní zeleninu a koření. Můžete přidat konopná semena, avokádo, mandle nebo kokosové mléko a hned získáte novou chuť.

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 lžíci olivového oleje nebo přepuštěného másla
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 2,5 cm nasekaného čerstvého zázvoru
  • 4 šálky nakrájené cukety
  • půl kila čerstvých špenátových listů (lze použít jakoukoliv listovou zeleninu: rukolu, kapustu...)
  • hrst nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
  • 4 šálky vody nebo rostlinného mléka
  • 2 lžičky mletého kari
  • mořskou sůl, čerstvou limetkovou šťávu a mletý pepř podle chuti

V hrnci zahřejte máslo nebo olivový olej, přidejte česnek a nasekaný zázvor a za stálého míchání restujte až do zesklovatění. Přidejte kari a sůl. Pak přidejte cuketu a za stálého míchání vše dobře promíchejte. Přilijte vodu tak, aby cuketu dostatečně zakrývala, přiveďte k varu a vařte po dobu 10 minut nebo dokud cuketa nezměkne. Po skončení varu přidejte listový špenát, koriandr, vodu nebo rostlinné mléko a semena konopí a vše rozmixujte. Je-li polévka příliš hustá, nařeďte ji převařenou vodou. Dochuťte pepřem a vylisovanou limetkovou šťávou.

Vyzkoušet můžete i další recepty:

Recept

Zeleninová polévka s červenou čočkou Foto:

Zeleninová polévka s červenou čočkou

Lehká polévka vás okouzlí sytou chutí zeleniny, která je krásně doplněná oříškovou chutí červené čočky. Vše korunuje vůně čerstvých bylinek. Jednoduché jídlo, které je...

Recept

Zeleninová polévka s quinoou Foto:

Zeleninová polévka s quinoou

Lehká zeleninová polévka se promění v syté jídlo díky quinoe, která polévku krásně zahustí a zároveň dodá velkou porci bílkovin. Perfektně propojené chutě a lahodná...

Recept

Prostřeno X (12) praha 5.11. 2014 polévka Foto:

Krémová polévka z kořenové zeleniny

Krémová polévka z kořenové zeleniny není až tak častou krémovou polévkou, ale při správném poměru surovin a dochucení může u hostů zabodovat.

Hubnutí podpoří polévky s kousky zeleniny

Polévky mají sytivou schopnost a pokud je polévka prvním chodem, tak většinou příjem druhého chodu je asi o 20 % nižší. Lidé, kteří konzumují polévku 5 x týdně, mají ve srovnání s těmi, kteří polévky nejedí, nižší energetický příjem. S tím souvisí i lepší tělesná hmotnost ovlivněná nižším příjmem tuků, nižší hladinou cholesterolu a větším příjmem vitaminů. Nejúčinnější je polévka s kousky zeleniny, která vyprazdňuje střeva pomaleji a posiluje tak nasycující účinek.

Zkuste třeba tento recept:

Celerová polévka (celer můžete nahradit brokolicí, zelím, květákem)

Na 4 porce potřebujete:

  • 1,4 l vývaru
  • 400 g celeru
  • 200 g hlívy ústřičné
  • nať petržele nebo řapíkatého celeru
  • sůl, pepř, muškátový oříšek

Do vroucího vývaru přidejte na kostičky nakrájený celer a uvařte ho doměkka. Část vývaru odeberte do menšího hrnce a v něm povařte hlívu ústřičnou. Vývar s celerem osolte, opepřete, přidejte špetku muškátového oříšku, nechte zchladnout a pak rozmixujte. Přidejte povařenou hlívu ústřičnou se zbylým vývarem, prohřejte a před podáváním polévku ozdobte najemno nasekanou petrželkou nebo řapíkatým celerem.

 

Zdroj: Fithall.cz

Cvičení a tipy na zdravé hubnutí na každý den na www.fithall.cz

Mohlo by vás také zajímat:

Horoskopy 2017

reklama

reklama