Společnost

14. června 2023 13:20

Tomáš Durčák

Přemýšlíte o darování krve? Kromě jednorázové částky můžete získat i další benefity

Důvodů jít darovat krev může být celá řada. Nemocnice nebo Český červený kříž by nepochybně byly rády, kdyby lidé měli chuť stát se dárci čistě proto, že krevní plazmy není dostatek a dobrovolníků spíš ubývá. Ale i takoví, kteří by za svůj čas a krev rádi dostali nějakou odměnu, nepřijdou zkrátka. Přičemž nechat si za odběr zaplatit od soukromé firmy nemusí být nutně nejvýhodnější.

Hned na úvod je potřeba vyjasnit, kdo všechno může v České republice legálně darovat krev. Konkrétních podmínek je celá řada a patří mezi ně mimo jiné věkové rozmezí 18 až 65 let, tělesná hmotnost minimálně 50 kg nebo skutečnost, že netrpíte žádnou vážnou alergií. Darovat nemohou lidé trpící kožními chorobami, záněty či vážnějšími (chronickými) onemocněními jater a ledvin, ale například i lidé, kteří v letech 1980 až 1996 strávili déle než 12 měsíců v Anglii či Francii. Šlo o období, kdy se tam vyskytovaly šílené krávy a maso z nich nebylo testováno. Kompletní seznam podmínek lze najít na stránkách Českého červeného kříže.

Splňujete-li veškeré zdravotní podmínky, stačí si najít transfuzní stanici nejblíže vašeho bydliště a vyrazit tam. Jejich mapu najdete například zde. Není potřeba se objednávat, po příchodu vás čeká nejen vyplnění dotazníku či podpis souhlasu s odběrem, ale také základní vyšetření lékařem. Nicméně, již den před samotným odběrem je vhodné přizpůsobit mu zejména svůj jídelníček. Například Fakultní nemocnice Ostrava svým dárcům radí následující:

  • 14 hodin před odběrem nejíst tučná jídla
  • 3 hodiny před odběrem nekouřit
  • vyvarovat se velké fyzické zátěži
  • dostatečný, aspoň osmihodinový spánek
  • večer ani ráno před odběrem nepít alkohol
  • ráno lehká, netučná snídaně, na odběr není vhodné jít nalačno

Tím jsou základní nezbytnosti splněny a za předpokladu dodržení všeho výše zmíněného (a pár dalších drobností) se z vás bez problémů může stát dárce krve. Možná si však nyní říkáte, že jít někam nechat si pustit žilou, zmeškat kvůli tomu práci/školu a ještě dodržet konkrétní režim den předem není jen tak, takže byste za své úsilí něco chtěli.

Proč darovat krev zdarma?

Samozřejmě, že mimo transfúzní stanice v samotných nemocnicích existují i soukromé společnosti provádějící odběry, které vám za ně zpravidla ihned „zaplatí“. V České republice je prodej krve nelegální, takže oficiálně nedostanete zaplaceno, ale bude vám „vyplacena náhrada výdajů“. Darovat krev zdarma přímo v nemocnicích má však své benefity – takové, které peníze ve skutečnosti převýší.

Čtěte také: Anička Slováčková se potkala s fanynkou, která jí chtěla darovat vlasy

Tím prvním důvodem je nepochybně chuť pomáhat druhým. Je vysoce pravděpodobné, že někdo z vašich blízkých i vy sami budete někdy v života potřebovat krevní transfúzi. Nicméně i pokud by mělo jít o zcela cizího člověka, může za záchranu jeho zdraví nést odpovědnost právě vaše krevní plazma, což je samo o sobě největší odměnou. Nehledě na to, že lidé darující krev dobrovolně, tedy zdarma, jsou při konkrétních milnících (první odběr, 10, 20, 40, 80, 120, 160 a 250 odběrů) oceňováni vyznamenáními.

Za druhé vám i nemocnice samozřejmě může proplatit skutečně vzniklé náklady, pokud je prokážete. Zpravidla jde o jízdné či parkovné, které vám v nemocnici bez problémů uhradí. Při samotném darování také dárci zpravidla mají před i po odběru k dispozici občerstvení, které je vzhledem k úbytku krve v organismu relativně nutné. Někde kromě tohoto všeho obdržíte i další výhody, například slevy na kulturní akce a podobně. A co se týče třeba práce, v den odběru máte nárok na pracovní volno i úhradu vaší plné mzdy. Zde se sluší podotknout, že byste o záměru darovat krev a vzít si případně volno měli zaměstnavatele informovat dostatečně dopředu, ne všude jsou dárci „vítáni“.

Benefity nabízejí i pojišťovny

Dobrovolné darování krve může být rovněž zajímavé proto, že si za každé jedno darování může dárce odečíst 3 000 Kč od svého základu daně z příjmu. Muži mohou darovat čtyřikrát ročně, ženy třčikrát, u krevní plazmy může jít až o 12 odběrů ročně. Zároveň je možné darovat krevní destičky či jiné části krve, u nichž lze odběr provádět až jednou měsíčně. V daňovém přiznání si skrz dárcovství můžete maximálně odečíst 15 % svého základu daně, což není málo.

V neposlední řadě je rovněž vhodné zjistit si, jaké benefity dobrovolným dárcům nabízí vaše zdravotní pojišťovna. Prakticky všechny velké totiž nějaké výhody nabízejí. Například VZP nabízí za potvrzení aspoň jednoho odběru v daném roce jednorázový příspěvek 2 000 Kč na regenerační aktivity a podporu zdraví či zvýhodněné cestovní pojištění.

Mohlo by vás zajímat: Ledviny nebolí, varuje lékař. Herec Karel Zima daroval tu svou neznámému muži

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna zase dárcům po každém odběru poskytuje vitaminy v hodnotě 100 Kč a nositelům vyznamenání za odběry vyplácí jednorázové finanční odměny, například 1 500 Kč pro držitelé zlaté Jánského plakety či 2 000 Kč nositelům Zlatého kříže. Sečteno a podtrženo, lidé darující krev dobrovolně mají mnohdy nárok na benefity, jež svou hodnotou převýší jednorázovou platbu za komerční odběr krve.

Podívejte se také na unikát v darování orgánů. Lékařka věnovala ledvinu cizí ženě:

Sdílejte článek
Štítky krev krevní plazma darování krve dárce krve odpočet benefity transfúzní stanice

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.