Přichází změna letního času na zimní. Jak zabráníte jejím dopadům na zdraví a spánek?

Posun času

Konec října je již tradičně spojen se změnou letního času na zimní. Letos budeme ručičky přetáčet o hodinu zpět v neděli 30. října ve 3:00. Proč byl posun času zaveden, jaké jsou jeho následky v oblasti zdraví a jak jim můžeme předcházet?

Se změnou času letního na zimní se lidé často smiřují o něco lépe než s tou v opačném směru. Někdo si skutečně pospí o hodinu déle. Jiní ale vstanou ve stejnou dobu, na jakou byli zvyklí i v předchozích měsících. Biorytmus není jednoduché oblafnout a pro některá těla je i hodina navíc problémem, s nímž se vyrovnávají déle

.

Historie změny času

Zakladatel Spojených států amerických Benjamin Franklin v 18. století přišel s myšlenkou, že kdyby lidé v létě vstávali o hodinu dříve, využili by tak lépe denního světla. Podle kronik byl první, koho tato idea napadla, ale neprosazoval ji. Až první světová válka se stala impulzem k zavedení změny času za účelem snížení spotřeby a výdajů za paliva.

Žádná ze změn od první světové války nebyla trvalá. Podoba, jakou známe dnes, byla zavedena v roce 1979, kdy přišla energetická krize. V 90. letech byl letní čas prodloužen na sedm měsíců, což je důvod, proč ten zimní přichází až v říjnu.

Vnitřní hodinky

Byť může leckoho potěšit, že ačkoliv si budík při posunu letního času na zimní nastavuje jako obvykle, pospí si o hodinu déle, biorytmus to nevnímá. Vzhledem k tomu, že funguje jako jakési vnitřní hodinky, můžete kvůli němu už hodinu před prvním zazvoněním budíku bdít a převalovat se v posteli v naději, že ještě na moment usnete.

Běžná doba spánku u dospělé osoby by měla být sedm až osm hodin, přičemž její zkrácení i prodloužení může mít negativní dopady na organismus. Mezi ně patří například nevyspání, zhoršená koncentrace a v případě dlouhého ležení i bolesti svalů.

Příprava na zimní čas

Celá řada odborníků je přesvědčená, že změna času dnes již neplní svůj původní účel a naopak škodí lidskému zdraví i psychice. Kdo je citlivý, může se na ni připravit. Pokud se nechcete nutit k ulehnutí do postele o hodinu později než obvykle, můžete si zkusit spánek zkvalitnit a prodloužit přírodními cestami. Meduňkový čaj před spaním je nestárnoucí klasikou, způsobů však existuje více.

Nesporné účinky má i kozlík lékařský, aby se však jeho vliv projevil, je třeba ho užívat dlouhodobě. Lepší spánek navozuje také mučenka či levandule, pomáhá také heřmánek –⁠ například ve formě čaje.

Po ránu se nezapomeňte protáhnout a dopřát tělu vydatnou snídani. Tím mu dodáte potřebnou energii. Příjemným prostředkem k probrání je i ranní sprcha, přičemž není nutné se nutit do ledové vody. Bohatě postačí i teplá.

Zruší se změna času?

V roce 2018 uspořádala Evropská komise anketu ohledně změny času, v níž pro její zrušení hlasovalo 84 % ze 4,6 milionu respondentů. Členské státy EU se zprvu nedohodly, který z časů zachovat, poté debatu pozdržela koronavirová pandemie a nyní je důležitější ukrajinsko-ruský konflikt. V tuto chvíli je tak jasné, že střídání časů bude zachováno minimálně do roku 2026.

Sdílejte článek