Rod Ilji Prachaře je líhní hereckých talentů. Roli dostal už i nejmladší vnuk František

Lež na pláži – Sestry Prachařovy

Legendární český herec Ilja Prachař by na své potomky byl nepochybně hrdý. Jeho děti i jejich děti se už dokázaly téměř nesmazatelně vtisknout do české kultury. Dcery Davida Prachaře z druhého manželství, Rozárie a Josefína, právě prožívají svůj herecký debut. Roli dostal i nejmladší syn Davida Prachaře, František, který se objeví v minisérii Michala Suchánka.

Ilja Prachař ve svém rodu kromě bujných hereckých genů tak trochu zavedl i tradici hledání partnerů z uměleckého prostředí. Jeho životní láskou byla o 13 let mladší loutkoherečka Jana Prachařová, rozená Kalistová, v jejímž životopise lze najít i několik hereckých rolí ve filmech a seriálech. Objevila se třeba v seriálu Nemocnice na kraji města. Ve večerníčku Krkonošské pohádky zase vodila známou sojku, zatímco Ilja ztvárnil Trautenberka. A ve filmu A pátý jezdec je Strach z roku 1964 si dokonce zahrála přímo po boku svého manžela.

David Prachař se zcela potatil

Manželé spolu vychovali dvě děti, syna Davida Prachaře a dceru Magdalenu Prachařovou. Ta k herectví nikdy příliš netíhla, avšak její vnučka a pravnučka Ilji Prachaře, Alžběta Malá, je rovněž úspěšnou herečkou. David Prachař se po gymnáziu ihned vrhnul na pražskou DAMU s vidinou herecké kariéry a již nikdy se neotočil zpět. Dnes je z něj uznávaný a populární herec, který se kromě divadelních angažmá pravidelně objevuje i na televizních obrazovkách.

I on se poprvé vážně zamiloval do své kolegyně, o rok mladší a neméně úspěšné herečky Dany Batulkové (Slunečná), s níž se posléze oženil. Manželům se narodil syn Jakub Prachař a dcera Mariana Prachařová, avšak poté do Davidova života vstoupila nová žena, do které se bezmezně zamiloval. A to tak hluboce, že se kvůli o patnáct let mladší herečce Lindě Rybové (Zákony vlka) s první manželkou rozvedl.

Nejmladší syn František dostal roli

David Prachař je celkem pětinásobným tatínkem, s druhou manželkou Lindou Rybovou se jim narodily dcery Rozárie a Josefína Prachařovy a také jeho nejmladší potomek, syn František Prachař. Představovat zde Jakuba Prachaře (Česko Slovensko má talent, Máme rádi Česko, Dvojka na zabití) a jeho nespočet talentů sahajících od bicí přes herectví až k moderování je pravděpodobně zbytečné. Od umělecké dráhy ho maminka Dana dokonce odrazovala, avšak marně.

I druhý nejstarší potomek Davida Prachaře, dcera Mariana Prachařová, už v sobě rodinné geny nezapře. I z ní je herečka a zpěvačka, a kromě tradičního pojetí těchto uměleckých disciplín se stala výrazně úspěšnou jakožto influencerka. Na Instagramu ji sleduje více než 175 tisíc lidí a aktivní je třeba také na YouTube.

A aby těch Prachařů před kamerou nebylo málo, nyní svou hereckou kariéru současně startují další dva talentovaní potomci Davida Prachaře, dcery Rozálie a Josefína. Sestry Prachařovy se totiž objevují každé pondělí ve 20:15 v novém osmidílném seriálu FTV Lež na pláži, kde po boku Radka Melši a Sandry Novákové ztvárňují hlavní role. „Produkce nás viděla v představení Vina vína, ve kterém hraju i s Rózou. Dostaly jsme pozvánku na konkurz a za chvíli už jsme byly na cestě do Chorvatska,“ popsala Josefína, jak se k rolím dostaly. Seriál můžete sledovat i na platformě prima+.

Herecká tradice Prachařů

Z celkem pěti potomků Davida Prachaře se tak už dnes aktivně herectví i dalším uměleckým odvětvím úspěšně věnují již čtyři. Šestnáctiletý syn František má na výběr povolání ještě chvíli čas. Malou roli si ale střihne v minisérii Michala Suchánka Chataři ze Švihova, kterou můžete sledovat od dubna na prima+.

František Prachař se objeví v minisérii Chataři ze Švihova:

Nemluvě o další generaci Prachařů, kterou zatím reprezentuje pouze šestiletá dcera Jakuba Prachaře Mia. Ta zatím zřejmě vůbec netuší, jak vysoká je pravděpodobnost, že z ní jednoho dne bude úspěšná herečka, kterou je například její babička Veronika Žilková.

Při pohledu do rodu manželky Ilji Prachaře, Jany Prachařové, totiž najdeme celkem další tři generace úspěšných umělců, převážně herců, sahající až do druhé poloviny 19. století.

Její tatínek Karel Kalista byl hercem a divadelním režisérem. Za manželku si vzal Ludmilu Kalistovou, divadelní herečku a dceru Drahoše Želenského, známého herce a režiséra, který byl mimo jiné ředitelem Státního divadla Ostrava a posléze Národního divadla v Praze. A aby toho nebylo málo, jeho otcem byl zase Karel Želenský, herec, režisér, dramatik a spisovatel, člen činohry Národního divadla, který zde posléze figuroval i jako režisér.

David Prachař a Linda Rybová promluvili o své domácnosti v pořadu 7 pádů Honzy Dědka:

Sdílejte článek
Štítky rodina Jakub Prachař geny režisér herec Dana Batulková David Prachař herectví Mariana Prachařová rodokmen Linda Rybová Ilja Prachař Chataři ze Švihova Josefína Prachařová Jana Prachařová Alžběta Malá Lež na pláži Rozálie Prachařová Karel Kalista Drahoš Želenský Karel Želenský

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.