Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Bobuloviny – elixír zdraví a mládí

Léto je skvělé z mnoha důvodů a jedním z nich je i fakt, že právě teď můžeme hodiny a hodiny trávit na zahradě a v lesích a sbírat drobné ovoce jako borůvky, maliny, ostružiny či rybíz.
Vydáno: 26.07.2016, Martina Hrušková
Bobuloviny – elixír zdraví a mládí
Bobuloviny – elixír zdraví a mládí Autor: thinkstock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tyto drobné plody jsou přímo nabité antioxidanty, stimulují všechny hlavní orgány v našem těle, mají lví podíl při detoxikaci, posilují metabolismus a pomáhají tělu lépe spalovat tuk.

Borůvky

Borůvky jsou takový malý modrý zázrak. Jsou bohatým zdrojem pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu, má silné antioxidační vlastnosti – působí proti stárnutí a zlepšují krevní oběh. Také látky v nich obsažené podporují tvorbu kolagenu a pomáhají zlepšovat stav kůže.

Maliny

Mnoho lidí neví, že maliny obsahují velké množství vitaminu C a patří mezi nejlepší ovocné zdroje vlákniny – mají mírně projímavé účinky a jsou velmi užitečné při nadýmaní. Působí také blahodárně v období premenstruačního syndromu a malinový čaj se již odpradávna doporučuje rodičkám, protože napomáhá stahům dělohy. Najdete v nich také antokyany s protizánětlivými vlastnostmi, chránící například před artritidou.

A jak maliny a borůvky právě teď ideálně zpracovat? Máme pro vás tipy:

Malinový, borůvkový nebo s meruňkami?

Upečte si: Letní ovocné koláče jako od babičky

Rybíz

Jestli máte na zahradě červený, bílý nebo černý rybíz je vlastně jedno. Jezte jakýkoliv, protože všechny druhy tohoto letního ovoce jsou zdravé, plné vitamínů a jsou ideální svačinkou do letních dnů. Zajímavostí je, že černý rybíz obsahuje až čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranče. Tento vitamin působí proti volným radikálům, zvyšuje obranyschopnost organismu a podporuje obnovu i růst tkání a buněk. A jelikož má v sobě také hodně draslíku, je výborným pomocníkem při zadržování tekutin v těle a proti vysokému krevnímu tlaku.

Vyzkoušejte tonikum z černého rybízu proti vráskám

Budete potřebovat: 60 g černého rybízu, 10 kuliček hroznového vína, 1 lžíci citronové šťávy a plátno.
Postup:
Rybíz rozmixujte a šťávu proceďte přes plátno. Odměřte 75 ml šťávy. Rozmixujte hroznové víno, také proceďte a taktéž odměřte 75 ml. Poté všechny šťávy včetně té citronové smíchejte a přelijte do lahvičky. Nanášejte na obličej a krk dvakrát denně pomocí vatových tamponků a nechte vždy přirozeně oschnout. V lednici vydrží v zavřené lahvičce cca 48 hodin

A pokud vás honí mlsná, máme pro vás nálož skvělých receptů, kde hlavní roli hraje právě rybíz:

Co podniknout s rybízem

Co podniknout s rybízem? Zkuste třeba tohle

Ostružiny

Tyto černé lesní plody patří mezi nejbohatší zdroje vitaminu E – ten pomáhá neutralizovat volné radikály způsobující srdeční onemocnění a předčasné stárnutí kůže. Také obsahuje hodně salicyátu, což je účinná látka obsažená v aspirinu, která pomáhá organismu v boji proti nákazám a má prý dokonce protirakovinné účinky. Pokud ostružiny přidáte do müsli, usnadníte tak organismu vstřebávání železa z obilovin.

A pro ty, kdo hledají ten pravý recept na moučník z ostružin, máme tuhle dokonalou bábovku:

Recept

Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami Foto:

Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami

Klasika mezi českými moučníky – bábovka. A úžasné na ní je také to, že se dá připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte variantu s citronovou polevou a ostružinovým přelivem.
Článek je zařazen v: antioxidant, maliny, ostružiny, borůvky, bobuloviny, elixír mládí
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama