Velikonoční recepty ve zdravém podání: Omeleta, jehněčí, pomazánka i beránek

Velikonoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky a jsou zároveň obdobím tradic spojených s vítáním jara. Kluci pletou pomlázky a holky pro změnu barví vajíčka, pečou beránky, mazance a další pochoutky, a tak vedle Vánoc jsou Velikonoce dalším „strašákem” pro většinu lidí, kteří se snaží svou váhu udržet na uzdě. Naštěstí se dají i tradiční velikonoční jídla připravit v odlehčené verzi.

Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky

Vhodné pro diabetiky, sportovce, děti a vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny

1 porce, 295 kcal

Co budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 bílky
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1 hrst rukoly
  • 1 lžíci loupaných slunečnicových semínek
  • 50 ml čerstvého polotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžičku přepuštěného másla
  • 2 plátky žitného knäckebrotu

Postup:

1. V míse rozšleháme vidličkou vejce, bílky a mléko a vmícháme také sůl a pepř. Přidáme rukolu, špenát a slunečnicová semínka a ještě jemně promícháme.

2. Směs vlijeme na rozpálenou pánev potřenou přepuštěným máslem (ghí) a z obou stran osmažíme.

3. Podáváme s žitným knäckebrotem.

TIP: Vyzkoušejte tuto omeletu třeba ke sváteční snídani nebo rychlé večeři.

Pečené jehněčí kotletky s rýží a salátem

Vhodné pro děti a diabetiky, zdroj bílkovin, bez lepku

4 porce, 1 porce: 800 kcal

Co budete potřebovat:

Na jehněčí kotlety:

  • 600 g (bez kosti) jehněčích kotlet
  • 100 ml řepkového oleje
  • malou větvičku jalovce
  • 1 lžíci tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku soli
  • 1 mrkev
  • 100 g celeru
  • 1 petržel
  • 3 lžíce přepuštěného másla (ghí)

Na salát:

  • 1 středně velkou červenou cibuli
  • 160 g fazolí adzuki (v syrovém stavu) uvařených podle návodu na obalu
  • sůl a mletý pepř

Na přílohu:

  • 200 g hnědé (celozrnné) rýže (v syrovém stavu)

Postup:

Den předem naložíme jehněčí kotlety. Ve větší míse smícháme tymián, jalovec, bobkový list, řepkový olej a trochu vody (asi 1 skleničku) a vše dobře promícháme. Jehněčí kotletky omyjeme, osušíme a osolíme. Naložíme je do marinády a necháme v lednici odležet.

2. Druhý den nakrájíme mrkev, celer a petržel na malé kostičky a orestujeme vše v hlubším kastrolu na přepuštěném másle (ghí). Přidáme maso (už bez oleje), necháme ho ze všech stran zatáhnout a společně se zeleninou dále restujeme. Z marinády vyndáme pouze koření a přidáme ho do kastrolu k masu a zelenině. Podlijeme vodou a dusíme asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Podle potřeby maso podléváme vodou.

3. Mezitím připravíme salát. Uvařené fazolky adzuki smícháme s jemně nasekanou cibulí a salát podle chuti osolíme a opepříme.

4. Jehněčí kotletky podáváme s malým kopečkem celozrnné rýže, kterou připravíme dle návodu na obalu, a s fazolovým salátem.

Zdravá vajíčková pomazánka

Vhodné pro diabetiky, pro celou rodinu, pro vegetariány, zdroj vlákniny, nízký glykemický index

4 porce, 1 porce: 498 kcal

Co budete potřebovat:

  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 menší cibuli
  • 1/3 salátové okurky
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 62 g lučiny (1 rodinné balení)
  • sůl a mletý pepř
  • nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobení

Postup:

1. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme cibulku a salátovou okurku.

2. Slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi a necháme vystydnout.

3. Všechny zmíněné ingredience dobře promícháme s lučinou a ochutíme solí a pepřem.

4. Pomazánku dozdobíme petrželkou nebo pažitkou a podáváme nejlépe s kváskovým chlebem.

Velikonoční beránek s oříšky

Vhodné pro celou rodinu i vegetariány

cca 15 porcí, 1 porce: 168 kcal

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 9 lžic kokosového oleje
  • 9 lžic horké vody
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry
  • 230 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g kokosové mouky
  • 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 45 g mletých vlašských ořechů
  • špaldovou mouku na vysypání a máslo na vymazání formy

Postup:

1. V míse ušleháme žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme olej, vodu, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmícháme z bílků ušlehaný sníh.

2. Formu na beránka (26 cm) vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Víte, že... ... sladký velikonoční beránek byl symbolem rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné? Dodnes patří k tradičním sladkým pokrmům.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.