Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
Reklama

Velikonoční recepty ve zdravém podání: Omeleta, jehněčí, pomazánka i beránek

Velikonoce patří mezi nejvýznamnější křesťanské svátky a jsou zároveň obdobím tradic spojených s vítáním jara. Kluci pletou pomlázky a holky pro změnu barví vajíčka, pečou beránky, mazance a další pochoutky, a tak vedle Vánoc jsou Velikonoce dalším „strašákem” pro většinu lidí, kteří se snaží svou váhu udržet na uzdě. Naštěstí se dají i tradiční velikonoční jídla připravit v odlehčené verzi.
Vydáno: 18.04.2019
Tradiční velikonoční recepty ve zdravém podání: Omeleta, jehněčí, pomazánka i beránek
Tradiční velikonoční recepty ve zdravém podání: Omeleta, jehněčí, pomazánka i beránek Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky

Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky
Omeleta s rukolou, špenátem a slunečnicovými semínky
www.svet-zdravi.cz

Vhodné pro diabetiky, sportovce, děti a vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny

1 porce, 295 kcal

Co budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • 2 bílky
  • 1 hrst baby špenátu
  • 1 hrst rukoly
  • 1 lžíci loupaných slunečnicových semínek 
  • 50 ml čerstvého polotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžičku přepuštěného másla
  • 2 plátky žitného knäckebrotu 

Postup:

1. V míse rozšleháme vidličkou vejce, bílky a mléko a vmícháme také sůl a pepř. Přidáme rukolu, špenát a slunečnicová semínka a ještě jemně promícháme.

2. Směs vlijeme na rozpálenou pánev potřenou přepuštěným máslem (ghí) a z obou stran osmažíme.

3. Podáváme s žitným knäckebrotem.

TIP: Vyzkoušejte tuto omeletu třeba ke sváteční snídani nebo rychlé večeři.

 

Pečené jehněčí kotletky s rýží a salátem

Pečené jehněčí kotletky s rýží a salátem
Pečené jehněčí kotletky s rýží a salátem
www.svet-zdravi.cz

Vhodné pro děti a diabetiky, zdroj bílkovin, bez lepku

4 porce, 1 porce: 800 kcal

Co budete potřebovat:

Na jehněčí kotlety:

  •  600 g (bez kosti) jehněčích kotlet
  • 100 ml řepkového oleje
  • malou větvičku jalovce
  • 1 lžíci tymiánu
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžičku soli
  • 1 mrkev
  • 100 g celeru
  • 1 petržel
  • 3 lžíce přepuštěného másla (ghí)

Na salát:

  • 1 středně velkou červenou cibuli
  • 160 g fazolí adzuki (v syrovém stavu) uvařených podle návodu na obalu
  • sůl a mletý pepř

Na přílohu:

  • 200 g hnědé (celozrnné) rýže (v syrovém stavu)

Postup:

Den předem naložíme jehněčí kotlety. Ve větší míse smícháme tymián, jalovec, bobkový list, řepkový olej a trochu vody (asi 1 skleničku) a vše dobře promícháme. Jehněčí kotletky omyjeme, osušíme a osolíme. Naložíme je do marinády a necháme v lednici odležet.

2. Druhý den nakrájíme mrkev, celer a petržel na malé kostičky a orestujeme vše v hlubším kastrolu na přepuštěném másle (ghí). Přidáme maso (už bez oleje), necháme ho ze všech stran zatáhnout a společně se zeleninou dále restujeme. Z marinády vyndáme pouze koření a přidáme ho do kastrolu k masu a zelenině. Podlijeme vodou a dusíme asi 2,5 hodiny, dokud není maso měkké. Podle potřeby maso podléváme vodou.

3. Mezitím připravíme salát. Uvařené fazolky adzuki smícháme s jemně nasekanou cibulí a salát podle chuti osolíme a opepříme.

4. Jehněčí kotletky podáváme s malým kopečkem celozrnné rýže, kterou připravíme dle návodu na obalu, a s fazolovým salátem.

 

Zdravá vajíčková pomazánka

Zdravá vajíčková pomazánka
Zdravá vajíčková pomazánka
www.svet-zdravi.cz

Vhodné pro diabetiky, pro celou rodinu, pro vegetariány, zdroj vlákniny, nízký glykemický index

4  porce, 1 porce: 498 kcal

Co budete potřebovat:

  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • 1 menší cibuli
  • 1/3 salátové okurky 
  • 20 g slunečnicových semínek
  • 62 g lučiny (1 rodinné balení)
  • sůl a mletý pepř
  • nasekaná petrželka nebo pažitka na ozdobení

Postup:

1. Uvařená vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně nakrájíme cibulku a salátovou okurku.

2. Slunečnicová semínka nasucho opražíme na pánvi a necháme vystydnout.

3. Všechny zmíněné ingredience dobře promícháme s lučinou a ochutíme solí a pepřem.

4. Pomazánku dozdobíme petrželkou nebo pažitkou a podáváme nejlépe s kváskovým chlebem.

 

Velikonoční beránek s oříšky

Velikonoční beránek s oříšky
Velikonoční beránek s oříšky
www.svet-zdravi.cz

Vhodné pro celou rodinu i vegetariány

cca 15 porcí, 1 porce: 168 kcal

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 9 lžic kokosového oleje
  • 9 lžic horké vody
  • 1 lžičku nastrouhané citronové kůry 
  • 230 g celozrnné špaldové mouky 
  • 50 g kokosové mouky
  • 3/4 sáčku kypřicího prášku do pečiva bez fosfátů
  • 45 g mletých vlašských ořechů
  • špaldovou mouku na vysypání a máslo na vymazání formy

Postup:

1. V míse ušleháme žloutky s třtinovým a vanilkovým cukrem, postupně přidáme olej, vodu, citronovou kůru, mouku s práškem do pečiva, umleté ořechy a opatrně vmícháme z bílků ušlehaný sníh.

2. Formu na beránka (26 cm) vymažeme máslem, vysypeme moukou a vlijeme do ní těsto. Přiklopíme a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.

Víte, že...
... sladký velikonoční beránek byl symbolem rozšířeného skopového masa, které bylo v době skončení velikonočního půstu dříve na české jídelní tabuli hojné? Dodnes patří k tradičním sladkým pokrmům.

Článek je zařazen v: Velikonoce, velikonoční jídla, beránek, vajíčková pomazánka, jehněčí, omeleta, vejce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama