reklama

Čínská medicína: Podzim patří slezině!

Věnujte se svému tělu Foto:
Věnujte se svému tělu
Foto: thinkstockphotos.com

Barevné listy, poletující pavučiny, slábnoucí paprsky slunce, sklizená úroda ze zahrádky, to vše vykresluje krásu podzimu. Ano, podzim je v plném proudu a spousta z nás přemýšlí nad tím, jak se v tomto ročním období co nejlépe postarat o své tělo.

Pojďme se podívat na to, co říká tradiční čínská medicína o podzimu:

Podzim je dle čínské filozofie pěti prvků spojován se slezinou. Slezina pomáhá dodávat tělu energii. Energii získává tento orgán z toho, co jíme. Je proto třeba se zamyslet nad tím, co můžeme v tomto období pro svoji slezinu udělat. Ta je velmi citlivá na vlhkost, která se v těle například v důsledku špatného stravování může tvořit a hromadit. Pokud ji chceme udržet v kondici, měli bychom se také věnovat přiměřeně sportu. Dlouhé sezení ji taktéž oslabuje. Neměli bychom si ani příliš zatěžovat hlavu neodbytnými myšlenkami. Neustálé přemítání a přemýšlení slezině dle čínské medicíny neprospívá. 

Na slezinu se v tomto ohledu díváme trochu jinýma očima než očima klasické západní medicíny. Vycházíme z tisíciletého učení a přístupu k lidskému tělu.

Snad každý na sobě pocítil příznaky slabší a unavené sleziny v podobě tíhy, únavy, ospalosti po jídle. Přidat se také může špatné trávení, nadýmání, studené ruce, nohy a nos a další.

Podzim je dle čínské filozofie pěti prvků spojován se slezinou - Obrázek 2 Foto:

To, co pro sebe a svou slezinu můžeme právě teď v podzimním období udělat, je například zkusit upravit jídelníček. Je to jednoduché, nic nás to nestojí a naše tělo to ocení. Zkusme omezit mléčné výrobky, jíst tepelně upravená a ohřátá jídla (ne studené saláty, které teď tělo ještě více ochlazují). Snídat místo jogurtu z lednice hovězí, kuřecí, zeleninový vývar nebo rýži na sto způsobů – sladkou, slanou, congee kaši.

Jsme v období, kdy v obchodech nacházíme nejrůznější výpěstky zahrádkářů – dýně, červenou řepu, kořenovou zeleninu. Tyto plody se dají výborně využít pro nejrůznější druhy polévek a přípravu rizot. Slezina má ráda nasládlou chuť. Jemně kořeněnou. Vadí jí smažená jídla a přemíra sladkostí.

Jednoduchá dýňová polévka Foto:

 

Rychlý recept na polévku z dýně Hokkaido: „Pohlazení pro slezinu“

Potřebné ingredience: dýně Hokkaido, cibule, čerstvé rajče, mrkev, sůl, kmín, sušené rajče

• Lehce osmažíme cibuli dozlatova (na oleji nebo sádle) s kmínem

• Přidáme na kostky nakrájenou dýni (bez semínek, může být se slupkou) a krátce osmažíme

• Zalejeme vodou, přidáme sůl, mrkev, rajské jablko a necháme vařit do změknutí dýně

• Celou směs rozmixujeme

• Pro dochucení při podávání přidáme do polévky nakrájené sušené rajské jablko

 

Radka Dohnalová http://centrum-tradicni-cinske-mediciny-fenix.cz/

Horoskopy 2017

reklama

reklama