Astročlánky

13. listopadu 2022 05:55

Jiřina Köppelová

4 typy problematického manželství podle horoskopu: Když je ve hře závislost

Podle věhlasného českého psychiatra a odborníka na vztahy Miroslava Plzáka máme tendenci říkat, když nám to v partnerských vztazích neklape, že naše partnerství byl omyl. Kdepak. Nejde o omyl, jde o naši porážku ve hře, které se říká manželství. Jaké jsou základní typy potenciálně problematického manželství, ve kterém se nejčastěji stáváme vzájemnými soupeři, či dokonce nepřáteli?

Partnerský vztah je podle velkého sociologického slovníku definován jako vztah, který je na rozdíl od přátelství orientován nikoli na osobnosti partnerů, ale na společný cíl. Pro současné intimní vztahy je charakteristický nárůst nových forem partnerství, ale nutnost společné kooperace přetrvává i v postmoderních vztazích.

Existují čtyři základní typy problematického manželství

Příčiny jejich nestability lze hledat v nedostatečném uspokojování našich citových a emocionálních potřeb, v užívání špatných rodinných vzorců a ve zmatení ženských a mužských rolí v současné společnosti. Které typy partnerství jsou konfliktní?

Rozebereme všechny čtyři typy vztahů. Je však třeba uvědomit si, že následující rysy problematických partnerství se běžně objevují i ve funkčních manželstvích, záleží na intenzitě a dlouhodobosti problémů. Jde i o míru projevených problémů.

Manželství potýkající se se závislostmi

Když se zamilujeme do člověka, který nám připadá skvělý, snadno přes růžové brýle přehlédneme jeho negativní rysy. Některé z nich bychom ale přehlížet neměli nikdy. Prokletím každého vztahu jsou závislosti. Závislost není dědičná nemoc, ale reakce na trauma, se kterým se nedokážeme vyrovnat. Alkohol, drogy, hrací automaty jsou pro vztah nejnebezpečnější, ale také chorobná žárlivost, která je typická pro všechny osoby patologicky závislé na svých partnerech. Kdo závislostem podléhá nejčastěji podle horoskopu?

Velmi obecně závislostem budou více vystavena znamení Raka a Ryb kvůli svému vyčkávacímu postoji. Znamení BlížencůVodnáře a Štíra jsou pro svou zvědavost ve větším pokušení zkusit něco zakázaného.

Závislost jménem alkoholismus

Nemírné užívání alkoholu stejně jako požívání drog svědčí o špatném přizpůsobení se skutečnosti. Jedinec hledá v „umělých rájích“ únik před realitou nebo kompenzaci nějaké křivdy, smutku… Nikoho asi nepřekvapí, že k alkoholismu má nejblíže citlivé znamení Ryb, ale je to samozřejmě na celou problematiku velmi zjednodušující pohled. Pro podlehnutí alkoholu nebo drogám obvykle musí být v horoskopu vícero nepříznivých vlivů. Jejich podrobný přehled naleznete ZDE:

Ve hře jsou především dvě znamení – Ryby a Rak

Ryby a Raci jsou citlivky, občas mají problém unést realitu všedního dne, a tak unikají do vysněného světa. Navíc jsou náladoví, podléhají vlnám melancholických stavů, které se snaží rozptylovat všemi prostředky. Bývají ovlivnitelní, nestálí a uzavření. Pokud vstoupíte do manželství s Rybou nebo Rakem, musíte s těmito jejich vlastnostmi ve větší či menší míře počítat. Na partnerovi narozeném ve znamení Ryb je sice nejlepší schopnost čisté a obětavé lásky, soucit s druhými a tvůrčí nadšení, ale pokud propadne své fatalistické představě, že vše je marnost, osud a předurčenost, málokdo s ním pohne. Podlehne alibismu a v tom lepším případě začne „jen pít“. Raci jsou zase mimořádně citliví a bojí se výsměchu. K alkoholu se mohou uchýlit i z prosté plachosti či nesmělosti.

Chaos a zmatenost mohou vládnout duši žen narozených v Rybách. Ve svých myšlenkách se pohybují na škále od vrcholného optimismu až k nejčernějšímu pesimismu. Náladovost je typická i pro ženy narozené v Raku. Ty jsou navíc i občas dětsky trucovité a umíněné.

  • Dobrá rady pro jejich partnery: Nikdy je nenechejte propadnout jejich černým náladám a beznaději. Zaměstnejte jejich hlavu i tělo nějakými konkrétními činnostmi, pečujte o jejich duševní hygienu a nepřetěžujte je. Co snesete vy, oni nemusí. Pití ani jiné drogy v žádném případě netolerujte a nezapomínejte, že obzvláště Ryby jsou pěkní sedmilháři.
  • Dobré rady pro Ryby a Raky: V životě byste se měli naučit stát na vlastních nohou a hledět do neznáma s prostou důvěrou. Měli byste se naučit zachovat svoji individualitu, umět naslouchat svému sice tichému, ale o to naléhavějšímu vnitřnímu hlasu, který vás vyvede z každé šlamastyky.

Závislost jménem žárlivost

Kdo nežárlí, nemiluje. Svým způsobem je to pravda, každý z nás dobře ví, jak chutná žárlivost. V malé míře ji lze tolerovat, ve velkém množství je pro každý vztah zcela zničující. Definice praví, že žárlivost je strach z lásky a jako takovou ji ve značné míře ukazuje i astrologie. S chorobnou žárlivostí jsou v tradiční astrologii obvykle spojována dvě znamení – znamení Býka a Štíra. Žárlivost u Býků pramení z touhy vlastnit, u Štíra zase mít vše pod svým všemocným dohledem. Obě znamení každopádně mají tendenci si své partnery přivlastňovat. Často žárlí i na své přátele. Dalšími žárlivci zvěrokruhu jsou Kozorozi a Raci. Kozoroh se díky své vrozené přísnosti uzavírá před světem a má tendenci si lásku dopřávat „po kapkách“, pak ji také zákonitě žárlivě střeží. Rak je žárlivý díky své přecitlivělosti a dětské touze být milován bez výhrad.

Žárlivci Štíři: Dokážou milovat i nenávidět z celého srdce, hluboce a intenzivně. Očekávají od lásky vše, láska se stává smyslem jejich žití a považují ji za „všespásnou“. Nutí svého partnera položit na oltář společné lásky všemožné oběti. V záchvatu žárlivost jsou schopni zničit vše.

Žárlivci Býci: Jsou nebezpečně prchliví. Paličatě si stojí na svém a svého partnera si přivlastňují. Nedá se vedle nich volně dýchat. Vždy si najdou nějakou záminku k žárlení.

Žárlivci Kozorozi: Nemilosrdní a bezohlední. Popírají v sobě svoji něžnou stránku toužící po odevzdání. Své partnery střeží, nedopřávají jim ani lásku ani radost.

Žárlivci Raci: Citoví vyděrači a mistrní manipulátoři. Obvykle se přilepí na milovanou osobu, dusí ji starostlivostí. Skvěle uplatňují politiku pocitu viny.

  • Dobrá rada pro partnery žárlivců: Pamatujte si, s patologickým žárlivcem se nedá žít. Utíkejte, než bude pozdě.

Zdroj: Autorský článek a Plzák, M.: Taktika a strategie v lásce, Praha 2011.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.