Životní styl

18. června 2024 17:05

Tomáš Durčák

Obézní žena zhubla za rok 75 kilogramů. Motivoval ji nevybíravý komentář letušky

Negativní komentáře na adresu obézních osob (tzv. fat shaming) jsou dnes považovány za nepřípustné. Kypré tvary jsou naopak často vyzdvihovány jako přirozené a rovněž krásné. Dvaačtyřicetiletá Britka Jennifer Louise však zažila opak, když jí letuška lehce zahanbila kvůli její hmotnosti 150 kilogramů. Ženu názor letušky šokoval, ale zároveň motivoval ke zhubnutí, po němž je doslova k nepoznání.

Propagace vyšší tělesné hmotnosti u žen jakožto něčeho, co si rovněž zaslouží obdiv, v posledních letech mimo jiné dala vzniku vůbec první generaci plus-size modelek. Ty dokazují, že ženský symbol krásy už dnes nemusí být spojen jen s mírami 90-60-90. Na druhou stranu, když začnou ženy s trojcifernou tělesnou hmotností na půli cesty ke 200 kilogramům vyhrávat soutěže krásy, ne každý takovým rozhodnutím tleská. Odborníci upozorňují na nebezpečí přijímání morbidní obezity jako něčeho zdravého.

Čtěte také: Více než třetina Čechů bude za pár let obézních, varují experti. Roste i počet dětí s nadváhou

Jednou z žen, které jsou obézní pouze kvůli svému stylu života a stravování, nikoli kvůli zdravotní komplikaci, byla i Jennifer Louise. Dvaačtyřicetiletá matka devítileté dcery se snažila ze svých 150 kilogramů dostat pomocí prášků na hubnutí či různorodých diet. Neměla však vůli opravdu s hmotností něco dělat, a tak se jejím nejlepším přítelem stal jo-jo efekt. V roce 2023 jí však jeden jediný rozhovor na dovolené doslova změnil život.

Při návratu z kanárského ostrova Lanzarote s manželem a dcerou před přistáním v Anglii došlo ke konfrontaci Jennifer s letuškou kvůli loketní opěrce. Ta totiž musí být ve sklopené poloze, s čímž měla žena obtíže. Členka palubního personálu však trvala na svém, loketní opěrku jí zabouchla dolů a mimoděk poznamenala, že tělesná hmotnost je o životních volbách člověka.

Prvotní reakce Jennifer byla čistě negativní. „Byla jsem obézní většinu svého dospělého života, takže už jsem si na zírání ze strany cizinců zvykla. Nečekala jsem ale, že by člen profesionálního personálu jakkoli okomentoval mé tělo a ještě do mě praštil loketní opěrkou,“ popsala prvotní šok z konfrontace žena v rozhovoru pro britský deník Mirror. „Cítila jsem se zostuzená a rozbrečela se. Pokud jste s hmotností nikdy nebojovali, netušíte, jak ponižující taková slova mohou být,“ dodala Jennifer. Nakonec se ještě v letadle „zostuzená“ žena rozhodla, že nekončící boj s obezitou musí přestat.

Ihned po návratu z dovolené radikálně překopala svůj jídelníček a namísto prapodivných diet vsadila na selský rozum. „Držela jsem různé diety prakticky nepřetržitě asi od svých 16 let, ale nic nefungovalo. Vždycky jsem něco zkoušela držet, ale dříve nebo později jsem ztratila motivaci. Nechtěla jsem se omezovat jen proto, abych shodila kilo za týden, takže brzy vše sklouzlo k původnímu stravování,“ popsala britská čtyřicátnice svůj nekonečný kolotoč boje s obezitou.

Jennifer skoncovala se všemi cukry překypujícími jídly, výrazně omezila sacharidy a do každodenního programu si zařadila pravidelný pohyb. Zároveň zpočátku pila koktejly nahrazující jídla, jelikož si nebyla jistá, co přesně jíst, a jak zpětně přiznává, vždy si špatně nastavovala porce, což byl jeden z důvodů jejího nikdy nekončícího jo-jo efektu. Tento režim však najednou zafungoval. „Za první čtyři měsíce jsem zhubla 25 kilogramů a byla v šoku. Nemohla jsem uvěřit tomu, jak snadno jdou kila dolů,“ pochlubila se dvaačtyřicetiletá matka.

Její rodina si navíc v té době pořídila štěně, díky němuž najednou přišla také o jakoukoli výmluvu, proč nechodit na procházky. Venčení se stalo běžnou součástí každého dne a kila dále padala dolů. „Dneska běžně ujdu 18 000 kroků denně,“ popsala Jennifer, která dokázala do května 2024 zhubnout neuvěřitelných 75 kilogramů, tedy polovinu své původní váhy. Jak sama přiznala, díky nižší hmotnosti se její život stal celkově šťastnějším.

„Můžeme častěji chodit na procházky, které má dcera miluje. Zároveň si teď zvládnu sama bez problémů oholit nohy, jelikož se bez problémů vejdu do vany. Cítím, že se ke mně jinak chová i okolí, třeba rodiče ve škole. Tím opravdovým vítězstvím je však pro mě vědomí, že má malá dcera je na mě hrdá,“ popsala radost ze svého úspěchu Jennifer a dodala: „Letos se opět chystáme na Lanzarote. Letíme teda s jinou společností, ale poprvé za celý svůj dospělý život půjdu do letadla i na pláž sebevědomá.“

Nepřehlédněte: Držením diety zhubnete. Ještě důležitější je ale udržovací fáze, říká odborník:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 10. 2024

Cesty se budou pravděpodobně potýkat s mechanickými potížemi a zpožděními všeho druhu. Nakonec se do cíle dostanete, ale budete muset být trpěliví. Pokud míříte na letiště, nezapomeňte si s sebou vzít dlouhou knihu, aby bylo čekání snesitelnější. Pokud míříte jen přes město, vezměte si s sebou oblíbenou hudbu, která vám zlepší náladu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.