Celebrity

14. června 2024 09:00

Tomáš Durčák

Životní cesta Moniky Babišové: Od sekretářky k manželce nejmocnějšího muže v Česku

Monika Babišová se jako manželka nejmocnějšího muže Česka podívala mimo jiné do Bílého domu a mohla si podat ruku s řadou významných světových politiků. Což není vůbec špatný počin na maturantku střední ekonomické školy, která začínala jako nenápadná sekretářka. Co všechno za půl století Monika ve svém životě stihla a proč bude i nadále nepochybně lákat velkou pozornost veřejnosti?

Rodačka z Litoměřic Monika Babišová se zde jako Hereodesová narodila v červnu 1974. Po základní škole zamířila na střední ekonomku, kde se zaměřovala především na obor organizace administrativy. Když se po maturitě jako osmnáctiletá rozhlížela po nějakém prvním zaměstnání, zaujala ji pozice sekretářky v podniku Lovochemie, který sídlil v sousedství jejího rodiště, v Lovosicích.

Při nástupu se mimo jiné seznámila s jistým Andrejem Babišem, který zde byl jako obchodní partner častým návštěvníkem. I když byl v té době ženatý se svou spolužačkou z gymnázia Beatou Adamovičovou, s níž vychovávali dceru Adrianu a syna Andreje mladšího, přeskočila mezi ním a Monikou jiskra. Babiš nakonec skrz svou firmu Agrofert ovládl nejen celou Lovochemii, ale odvedl si i zdejší půvabnou, o 20 let mladší sekretářku, s níž začal v 90. letech žít.

I když spolu partneři žili dlouhé roky podle všeho šťastně a mezitím se jim narodily dvě děti, dcera Vivien a syn Frederik, ke svatbě se ani jeden z nich příliš neměl. Babiš po roce 2000 nakonec přistoupil k rozvodu s první manželkou. První krok k bližšímu svazku nakonec udělala Monika, která si v roce 2013 nechala změnit příjmení na Babišová, jež používá dodnes. Svou dlouholetou lásku nakonec s Andrejem stvrdili až v červenci 2017, kdy si řekli své „ano“.

Mohlo by vás zajímat: Eva Pavlová překvapila svým outfitem. Ve zlaté róbě vypadala jako královna

Jakožto manželka jednoho z nejbohatších Čechů už Monika přirozeně nemusela nadále nikde pracovat jako sekretářka, ale dostala šanci dělat to, co ji baví. Tu bez okolků přijala, a kromě výchovy dětí a starosti o domácnost se začala s velkou vášní věnovat interiérovému designu. Na veřejnosti není příliš známo, že právě z jejího pera pochází například interiér Centra pohybové medicíny v Praze. Manželovi zase navrhla design interiéru pro michelinskou restauraci Paloma, kterou dříve ve Francii vlastnil. Od roku 2011 se navíc aktivně angažovala v Nadaci Agrofert a její podpoře dětí, seniorů, škol či matek samoživitelek.

Na zatím absolutní společenský vrchol pak Monika Babišová vystoupala v roce 2017, kdy se Andrej Babiš po úspěšných volbách stal novým premiérem České republiky. Do roku 2021 tak plnila svou roli jako jeho manželka při reprezentování Česka na nespočtu společenských i diplomatických událostí doma i v zahraničí. Absolvovali spolu mimo jiné návštěvu v Bílém domě u tehdejšího amerického prezidenta Trumpa a jeho manželky Melanie.

Zpětně však můžeme dedukovat, že to dost možná byla právě politika, která stála za tím, že se manželé Babišovi začali jeden od druhého stále více vzdalovat. Zatímco manžel trávil velkou část času řízením země, Monika zůstávala v přepychové vile v Průhonicích, kde se musela mnohdy zabavit sama. Zvlášť když děti dospěly, vyrazily z rodinného hnízda na studia a maminčinu péči už tolik nepotřebovaly.

Naposledy se Monika s Andrejem veřejně prezentovali jako nerozdělitelní partneři během jeho prezidentské kampaně. Ta však v lednu 2023 skončila prohrou ve druhém kole. Jak jsme se dozvěděli až nyní, zhruba od léta 2023 spolu již manželé nebydleli a zastavili také stavbu svého nového luxusního sídla v Průhonicích. Zdejší ji vídali u zcela jiné nemovitosti a šuškalo se o tom, že u Babišů doma to skřípe. V dubnu 2024 pak šel s pravdou ven sám Andrej.

Pro Moniku nyní zůstávají nejdůležitějšími její děti Vivien a Frederik:

„Po třiceti společných letech plných vzestupů, pádů a nezapomenutelných zážitků jsme se s Monikou rozhodli, že naše cesty se nyní rozdělují. Jako rodiče dvou úžasných dospělých dětí si nejvíce přejeme zachovat rodinnou harmonii. Naše rodinné vazby zůstávají pevné, a i když se naše osobní cesty mění, naše láska a respekt k sobě a k našim dětem zůstávají stejné,“ uvedl na svých sociálních sítích. Společně s tím se však začaly množit spekulace o tom, že Babiš už rok tajně randí se svou spolupracovnicí z hnutí ANO, zrzkou Anetou Zicklerovou.

Jak informoval web eXtra.cz, Andrej Babiš se údajně snažil manželství s Monikou zachránit a manželku přemluvit, aby mu milenku tolerovala. „On se snažil to udržet za každou cenu, ale byla to hlavně Monika, která z toho vztahu chtěla odejít,“ informoval web. Byť se manželé Babišovi rozešli, na rozvod to zatím nevypadá. Andrej se ostatně historicky příliš nehnal do sňatků ani následných rozvodů. Brzy jej však díky tomu může čekat zapeklitá situace. Platí totiž za horkého kandidáta na dalšího českého premiéra po podzimních volbách. A v takovém případě by se hodilo, aby po svém boku opět měl ženu, která jej bude reprezentovat a o níž se bude moci opřít. Velkou otázkou však zůstává, zda by to byla opět Monika, nebo Aneta, s níž už se na veřejnosti poprvé ukázal.

Mohlo by vás zajímat: Jak bydlí Andrej Babiš: Po rozchodu s Monikou si politik může vybírat, kde složí hlavu

Monika Babišová je však podle všeho aktuálně bez manžela spokojená a příliš se jí nestýská. „Nové já“ napsala v květnu Babišová ke svému snímku, na němž jen září. Monika odjakživa miluje cestování, a tak se na Den matek pochlubila fotkou z jachty, na níž si užívala po boku své matky Mileny. Z jejich sociálních sítí však bylo během Mistrovství světa v hokeji nebo během voleb do Evropského parlamentu patrné, že stále musí v budování veřejného obrazu svého manžela kvůli jeho politické kariéře hrát určitou roli. Minimálně proto, aby v klíčových chvílích navenek stále vypadali jako jednotná rodina. Druhou velkou otázkou tak zůstává, jak moc je tato role Monice po chuti.

Monika Babišová v rozhovoru pro pořad Showtime (leden 2023):

Sdílejte článek
Štítky rozvod milenka nevěra manželé Andrej Babiš děti Monika Babišová Frederik Babiš Vivien Babišová Aneta Zicklerová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 21. 6. 2024

Berani, možná budete muset dnes přitvrdit. Neodepisujte někoho automaticky kvůli činu, který považujete za urážlivý. Dovolte ostatním mít svůj názor a respektujte jejich právo jej otevřeně vyjádřit. Zachovejte si otevřenou mysl a nesuďte. Zachovejte si diplomatický přístup a nechte si své kritické myšlenky pro sebe. Nemyslete si o druhých méně, abyste se sami cítili lépe.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.