Celebrity

1. října 2024 19:44

Tomáš Durčák

Další potenciální dědic trůnu. Vnučka královny Alžběty, princezna Beatrice, je těhotná

Buckinghamský palác se v úterý pochlubil radostnou novinkou. Princezna Beatrice (36) a její původem italský manžel Edoardo Mapelli Mozzi (40) očekávají druhého potomka. Vnučka královny Alžběty II. a neteř současného krále Karla III. již s manželem vychovává společnou dcerku Siennu (3) a také nevlastního syna Wolfieho (8).

Britská královská rodina pozitivní zprávu oznámila v oficiálním prohlášení na sociálních sítích. „Její královská Výsost princezna Beatrice a pan Edoardo Mapelli Mozzi s radostí oznamují, že na začátku příštího roku přivítají druhé společné dítě, sourozence pro Wolfieho a Siennu,“ uvedla britská monarchie na síti X s náznakem, že princezna Beatrice už za sebou dost možná má až polovinu z devíti měsíců svého požehnaného stavu.

Web Sky News informoval, že šťastnou novinu se již dozvěděl i sám král Karel III., který jí byl „potěšen“. Beatrice se naposledy na nějaké větší veřejné akci objevila v červenci, kdy s manželem navštívila Wimbledon. Pracovním povinnostem se sice věnovala i během září, avšak vždy svůj outfit chytře zvolila tak, aby její případné zvětšující se těhotenské bříško nebylo vidět.

Začátkem roku 2025 s manželem na svět přivítají již svého druhého společného potomka. Od září 2021 vychovávají dceru Siennu a italský miliardář má z předchozího vztahu ještě osmiletého syna Woolfa, který si však v královské rodině rychle vydobyl přízvisko Wolfie. „Ano“ řekla vnučka Alžběty II. Edoardu Mapelli Mozzimu princezna v létě roku 2020.

Novorozený potomek je pro monarchii důležitý mimo jiné i proto, že půjde o potenciálního dědice trůnu, který by mohl být již desátým v aktuálním pořadí dědiců. Princezna Beatrice je starší ze dvou dcer druhého nejstaršího syna královny Alžběty po Karlovi, prince Andrewa, vévody z Yorku. Aktuálně je tak po Karlových potomcích a svém otci oficiálně 9. v pořadí dědiců trůnu a její dcera Sienna uzavírá první desítku.

Britská monarchie se však řídí zásadou mužské primogenitury, což znamená, že synové mají vždy přednost před dcerami. Pokud by tedy druhorozený potomek Beatrice byl prvním synem, předběhl by v řadě nástupců svou starší sestřičku a stal se desátým potenciálním čekatelem na britský trůn.

8. září uplynuly přesně dva roky od smrti královny Alžběty II., nejdéle vládnoucí panovnice v historii:

Sdílejte článek
Štítky rodina společnost Twitter Alžběta II. manželé královská rodina Karel III. Britská královská rodina Beatrice z Yorku Edoardo Mapelli Mozzi Sienno společenská rubrika prominenti

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 10. 2024

Něco vám dnes možná zvedne mandle. Vpravo i vlevo se objevují vznětlivé reakce a silné názory. Zkuste se na to podívat s nadhledem. Budete se snažit získat od druhých mimořádnou pozornost, zejména pokud jde o vaše potřeby a emoce. Lidé budou podráždění, ale hádky situaci jen zhorší. Dejte všem trochu času a zjistíte, že se mnohé problémy vyřeší samy.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.