Diety a hubnutí

2. listopadu 2022 05:58

Jiřina Köppelová , Jana Březinová

Jak zhubnout v obličeji a zbavit se druhé brady? Účinné cviky i zdravý jídelníček

Trápí vás kulatý obličej a baculaté tváře? Zatímco přebytečná kila na těle snadno skryjete pod oblečením, na obličeji se jen tak neztratí. Navíc odulý obličej často trápí i štíhlé ženy –⁠ na vině mohou být hormony nebo zadržování vody v těle. Zjistěte, jak zhubnout v obličeji a zbavit se druhé brady.

Kulatý obličej? Nadváha i genetika

Máte celkovou nadváhu? Pak bude cestou, jak zhubnout obličej, shození přebytečných kil. Nespoléhejte na cviky na hubnutí obličeje –⁠ stejně jako u ostatních partií platí, že izolované hubnutí nefunguje.

Kromě nadváhy či obezity může tlustý obličej způsobit celá řada dalších důvodů nebo jejich kombinace. Abyste mohla zhubnout podbradek a dosáhnout zeštíhlení obličeje, nejdříve se zamyslete, co je pravděpodobně příčinou odulého obličeje právě ve vašem případě.

Co způsobuje nateklý obličej:

  • nedostatek spánku
  • konzumace alkoholu
  • nadměrný příjem soli a rafinovaného cukru
  • chybějící pohyb
  • hormonální léky nebo antikoncepce
  • hormonální onemocnění či jiné zdravotní problémy

Dobře se zadívejte také na své příbuzné. Pokud máte v genech plnější tváře, pak pro vás neexistuje způsob, jak nemít kulatý obličej. Můžete si ale pomoci líčením nebo správným účesem.

Jak na hubnutí v obličeji krok za krokem

Máte-li nadváhu, je jediným způsobem, jak zhubnout v obličeji, celkové snížení váhy. Aby se úbytek kilogramů projevil ve vaší tváři, musíte vytvořit kalorický deficit –⁠ přijmout méně kalorií, než tělo spotřebuje, aby si zbytek mohlo vzít z tukových zásob. Odkud přesně ale tělo tuk odčerpá, to si rozhodne samo. Naštěstí v obličeji se obvykle rychle projeví už první shozené kilogramy.

Snižte svůj kalorický příjem

Hubnutí v obličeji začíná změnou stravování. Základem je snížit příjem kalorií, aby tělo mohlo čerpat z tukových zásob. Nebojte –⁠ nemusíte hladovět –⁠ to je dokonce kontraproduktivní. Pokud rapidně snížíte příjem energie, hrozí vám jojo efekt, a to tím spíše, jestli už jste si v minulosti prošla drastickou dietou. Ideální váhový úbytek je asi půl kila týdně. Podle tempa hubnutí snadno poznáte, zda jste si kalorický deficit nastavila správně.

Omezte nezdravé potraviny

Největším nepřítelem hubeného obličeje je nadbytek soli a rafinovaný cukr. Vyřaďte z jídelníčku brambůrky a další slané pochutiny, ale také instantní potraviny, konzervy nebo jídlo z fast foodu, kde se skrývá velké množství soli. Stejně tak vám nesvědčí konzumace jednoduchých cukrů v sušenkách, dezertech a sladkém pečivu.

Nejenže nezdravé potraviny plné soli a cukrů přispívají k ukládání tuků ve vašem těle, ale navíc se jejich konzumace projevuje otoky obličeje. Proto je jejich omezení důležitým faktorem, jak zhubnout v obličeji.

Vsaďte na bílkoviny a přírodní suroviny

Průmyslově zpracované potraviny nahraďte čerstvými surovinami –⁠ zelenina, ovoce, obiloviny, luštěniny, libové maso, rostlinné tuky a neslazené mléčné výrobky by měly tvořit základ vašeho jídelníčku. Nebojte se experimentovat a vytvořte si pestrý jídelníček. Když budete jíst stále to samé dokola, hrozí, že vás nový způsob stravování rychle omrzí.

Dbejte především na dostatečný příjem bílkovin –⁠ zasytí vás na delší dobu a ještě se postarají o udržení svalové hmoty. Při hubnutí obličeje totiž chcete ztrácet tuk, nikoliv svaly.

Kombinujte kardio a silové cvičení

Pro udržení svalové hmoty je důležitý také pohyb. Kombinujte kardio cvičení i posilování. Čím více svalů máte, tím více energie spalujete, i když zrovna lenošíte. Vyberte si aktivity, které vás baví a věnujte se jim pravidelně. Pokud se neumíte ke cvičení donutit, domluvte se s kamarádkou, choďte na skupinová cvičení nebo si zajistěte trenéra. Ve dvou a více lidech se to lépe táhne a můžete se vzájemně motivovat.

Jestliže máte sedavé zaměstnání, měla byste si najít čas na pohyb každý den. Díky tomu se nejen budete udržovat v kondici, ale také rozproudíte svůj lymfatický systém. Neproudí-li lymfa volně tělem, vznikají otoky. Když se jich zbavíte, bude výsledkem zeštíhlení obličeje. Proto zařaďte do svého denního režimu alespoň chůzi.

Zbavte se otoků v obličeji

Nemáte problémy s váhou, ale přesto se pravidelně díváte v zrcadle na odulý obličej? Pak se nejspíš nejedná o tukové buňky, ale o zadržování vody v těle, což se projevuje nepěknými otoky. Ty mohou trápit i štíhlé ženy.

Rychlým řešením, jak zhubnout v obličeji a zbavit se otoků, je pořádně se vyspat. Dlouhodobý spánkový deficit se projeví odulým obličejem a tmavými kruhy pod očima. Stanovte si dostatek spánku jako svoji prioritu a spěte alespoň 7–8 hodin denně.

Oteklý obličej způsobuje také nadměrná konzumace alkoholu. Jestliže se oblíbených drinků nechcete vzdát, prokládejte je alespoň vodou. Ostatně na pitný režim byste měla myslet pořád, dostatek tekutin vám pomůže odplavovat toxiny z těla. Vsaďte na čistou vodu z kohoutku, kterou si můžete ochutit plátkem citronu, pomeranče nebo mátou.

Za zadržováním vody v těle stojí rovněž vysoké množství soli v potravinách. Řešením, jak zhubnout v obličeji, je proto nižší příjem sodíku. Denní dávka sodíku by měla být 500–2 000 mg, což odpovídá přibližně 1,2–⁠5 g soli. Například v jedné mražené pizze se nachází právě 5 g soli, s jedním jídlem tak máte denní příjem vyčerpaný. Z toho důvodu byste měla vyřadit hotové potraviny a raději si vařit doma, kde máte solení pod kontrolou.

Pozor na léky a zdravotní problémy

Snížila jste svoji váhu, omezila příjem soli, dostatečně spíte, a přesto se vám nedaří zhubnout obličej? Možná vám tělo signalizuje zdravotní problémy. Nateklý obličej je často jedním z projevů poruchy štítné žlázy, hormonální poruchy nebo neléčené cukrovky. To jsou nemoci, které nijak nebolí, a tak si ani nemusíte uvědomit, že se jedná o zdravotní problém. Zajděte si k lékaři na odběr krve, abyste tyto příčiny oteklého obličeje mohla vyloučit.

Hubnutí obličeje vám mohou znesnadnit rovněž některé léky. Zadržování vody v těle mívají na svědomí léky s obsahem hormonů nebo antikoncepce. Zkuste si vybavit, od kdy se s oteklým obličejem trápíte, zda jste právě v té době nezačala brát nové léky. Někdy stačí vyměnit medikamenty a problém, jak zhubnout obličej, máte vyřešený během pár dní.

Cviky na obličej

Často najdete v návodech, jak zhubnout podbradek a tváře, cvičení zaměřené na obličejové partie. Jak jsme si vysvětlili, k úbytku váhy vám takové cvičení nepomůže –⁠ nejedná se tedy o cviky na hubnutí obličeje, ale spíše o cviky na zpevnění obličeje.

Díky obličejové gymnastice si posílíte ochablé svaly v obličeji, povislé tváře, a navíc vám pomůže proti vráskám. Obličej tak bude celkově působit mladším a štíhlejším dojmem.

Vyzkoušejte pár jednoduchých cviků na obličej –⁠ nejdříve si je nacvičte před zrcadlem, pak je můžete praktikovat kdekoliv pár minut denně, třeba při sledování televize.

  • Výplach: Jednoduchý cvik na povislé tváře. Nafoukněte tváře vzduchem a převalujte ho v ústech ze strany na stranu, jako byste si vyplachovala ústní vodou. Provádějte několik vteřin a uvolněte, opakujte 8×.
  • Vyplazování jazyka: Vzpomeňte si na prohlídku u doktora a pořádně vyplázněte jazyk. Provádějte s mírně zakloněnou hlavou, aby se zapojily i svaly na krku. Skvělý cvik na dvojitou bradu. Opakujte 8×.
  • Písmenka: Vyslovujte písmena U, X, Q. Vnímejte, jak se vám zapojují obličejové svaly. Opakujte dvacetkrát. Čím více budete přehánět artikulaci, tím větší efekt na posilování obličejových svalů tohle cvičení má.
  • Kapr: Náročnější cvik na posílení lícních svalů. Vtáhněte tváře a rty dovnitř, až budete vypadat jako kapr. Možná se vám je nepodaří vtáhnout zcela dovnitř, ale zkuste alespoň lícní svaly protáhnout dopředu a ze rtů zformovat písmenko O. Vydržte několik sekund a opakujte 4×.
  • Záklon: Tento cvik z obličejové gymnastiky vám pomůže zatočit s podbradkem. Zakloňte hlavu, špičku jazyka přitiskněte na střed horního patra. Pomaličku otáčejte hlavu doleva a doprava. Opakujte 4× na každou stranu.

Kromě cvičení obličejové jógy je další zajímavou možností, jak vyrýsovat obličej, také pravidelná masáž. Přikládejte dlaně postupně na tváře, spánky a lícní kosti a provádějte krouživé pohyby. Uvolníte tak napětí ve svalech a podpoříte proudění lymfy.

Správný účes a líčení zeštíhlí obličej okamžitě

Hledáte rychlý způsob, jak zhubnout v obličeji nebo máte kulaté tváře v rodině, a tak se jich jen těžko zbavíte? Volte střih vlasů, který vám opticky protáhne tvář. Ideální je délka vlasů alespoň po ramena. O protáhlejší obličej se postará i světlejší melír. Noste vlasy vyčesané do vysokého drdolu. Naopak nikdy si nedávejte vlasy za uši, odhalené uši jen podpoří kulatý tvar obličeje.

U krátkých střihů by největší objem účesu měl být nahoře na hlavě nebo by vlasy měly částečně zasahovat do obličeje, aby zakrývaly nejširší část v oblasti lícních kostí.

Další variantou, jak zhubnout obličej, je dokonalé líčení. Na místa, která chcete zvýraznit, naneste rozjasňovač, případně bronzer. U kulatého obličeje dejte důraz na střední část, tedy nos, bradu a střed čela. Naopak na tváře a spánky naneste tmavší odstíny, aby se tyto partie upozadily.

Máte další problematickou partii?

Řešíte kromě obličeje i další problematické partie? Každá z nás mívá část těla, se kterou není tak úplně spokojená. Podívejte se na naše tipy, jak na hubnutí břicha, nohou, stehen nebo zadku. Máme pro vás i návod na hubnutí rukou. Inspirujte se také pro hubnutí boků.

Zdroj: Autorský článek a wikiskripta.eubezhladoveni.czstobklub.cz


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.