Celebrity

1. února 2023 05:30

Tomáš Durčák

Královna Beatrix završila 123 let nadvlády žen v Nizozemsku. Přežila i pokus o atentát

V Nizozemsku jí dodnes přezdívají „královna Bea“ a těší se velké popularitě i úctě. Při nástupu na trůn, kde před Beatrix vládly její babička a posléze i matka, však byla situace zcela opačná. Během korunovace dokonce musely její bezpečí chránit zástupy policistů. Srdce veřejnosti si však nakonec získala – mimo jiné pro svou lidskost a obyčejnost.

Celým jménem Beatrix Vilemína Armgarda Oranžsko-Nasavská se narodila v roce 1938 a letos slaví hned dvě významná výročí. Nejen 85. narozeniny, ale také 10 let od chvíle, kdy v roce 2013 po 33 letech abdikovala na pozici nizozemské královny a přenechala trůn svému synovi. Uctila tím tradici, která například v Britské královské rodině není dodržována.

Mohlo by vás zajímat: Jaké největší skandály jsou spojené s britskou královskou rodinou?

Tedy že panovníci a panovnice v určitém věku abdikují a předají vládu nástupci, aniž by se čekalo na jejich smrt. Stejným způsobem své žezlo nové generaci předaly její babička Wilhelmina v roce 1947 a matka Juliana v roce 1981. Beatrix byla jakožto nejstarší ze čtyř dcer královny Juliány na roli panovnice připravována již odmalička.

Britskou královskou rodinou aktuálně zmítá spor s princem Harrym:

Útěk před nacisty a vdavky s Němcem

Její dětství poznamenala nacistická okupace rodné země, před níž musela jako dvouletá i se zbytkem královské rodiny emigrovat do USA a Kanady. Po návratu do vlasti v roce 1945 jí rodiče ihned zařídili intenzivní vzdělání. V den svých 18. narozenin byla Beatrix jmenována následnicí trůnu a zahájila studium sociologie, práva, ekonomie, ústavního práva i kultury na univerzitě v nizozemském Leidenu.

S vdavkami nespěchala, své zásnuby s německým diplomatem Clausem von Amsbergem oznámila v roce 1965 a o rok později se za něj provdala navzdory kritice. Německá národnost manžela totiž v Nizozemsku stále budila jisté emoce. Na rozdíl od své matky má Beatrix pouze mužské potomky, a to celkem tři: dnešního krále Nizozemska Viléma-Alexandra (nar. 1967), prince Johana Frisa (1968–2013) a prince Constantijna (nar. 1969).

Klíčové okamžiky vlády

Po abdikaci své matky se Beatrix stala královnou 30. dubna 1980. Počátky její vlády nebyly snadné, protože v Nizozemsku panovaly četné společenské nepokoje. Vzdělaná, vždy formální panovnice, která však mnohokrát ukázala i svou lidskou tvář, si nicméně během tří dekád dokázala srdce Nizozemců zcela získat.

Za jeden z ikonických momentů její vlády je považován incident z roku 1988, kdy na státní svátek na počest narozenin královna vyrazila mezi lidi. Na bleším trhu ve městě Jordaan k ní přistoupil muž a řekl jí: „Holka, dej mi pusu.“ Poté usmívající se královnu objal a políbil na tvář, což zachytila řada fotografů. Snímek oblétl celou zemi a dodnes je považován za jeden z historických momentů nizozemské monarchie.

Královna skrz tuto fotografii ukázala veřejnosti svou lidskou, veskrze obyčejnou tvář a zbořila řadu předsudků o nadřazenosti urozených. Historik a expert na nizozemskou královskou rodinu J. G. Kikkert posléze tvrdil, že dle jeho dobrých zdrojů byl polibek „neznámého muže“ zinscenován.

Druhý zásadní okamžik královny Beatrix nastal na sklonku její vlády v roce 2009. Tehdy se ona i další členové monarchie stali terčem pokusu o atentát. Útočník ve voze se vrhl do královského průvodu na hlavní ulici, jen těsně minul autobus vezoucí královnu a narazil do podstavce pomníku. Jeho auto zabilo pět lidí na místě, dva podlehli svým zraněním později – stejně jako útočník, který před smrtí přiznal, že jeho terčem byla královna, která však unikla bez újmy.

Abdikace a tragická synova smrt

Rok před královninou abdikaci zasáhla Beatrix tragédie. Její druhý nejstarší syn Friso byl během lyžování v Rakousku mimo označené sjezdovky zavalen lavinou. Pod sněhem strávil celkem 25 minut a po převozu do nemocnice vyšetření ukázalo, že mu nedostatek kyslíku způsobil obrovské poškození mozku. Rok a půl strávil v kómatu, v srpnu 2013 ale zemřel na nenadále zdravotní komplikace.

Ještě na začátku téhož roku královna oznámila, že v den svých narozenin, tedy 31. ledna, abdikuje a na trůn místo ní usedne nejstarší syn Vilém-Alexandr (55). Zakončila tím 123 let, kdy Nizozemsku v kuse vládly pouze ženy – její babička, matka a ona. Zajímavostí je, že nynější král drží jistou tradici monarchie a po vzoru své babičky má rovněž potomky jednoho pohlaví – konkrétně tři dcery. Současnou dědičkou trůnu je nejstarší z nich – Catharina-Amalia (19).

Sdílejte článek
Štítky atentát smrt syn kóma Nizozemsko narozeniny král královna tragédie pokus o vraždu královská rodina vláda monarchie korunovace Britská královská rodina královské rody Vilém Alexandr Nizozemský Beatrix Nizozemská nizozemská královská rodina abdikace Friso Nizozemský

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 23. 4. 2024

Dnes je v pořádku plakat, Berani. Uvolnění je rozhodující pro přijetí. Pokud nemáte pocit strachu a omezení, může pro vás být těžké prožívat radost a expanzi. Spojte dobré se špatným a nechte tyto dvě síly, aby se ve vaší bytosti harmonicky usadily. Proveďte přípravy, které vám umožní vzlétnout do velkých výšin. Ujistěte se, že jste připraveni přijmout výzvy, které s růstem přicházejí.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.