Zdraví a nemoci

25. září 2024 06:30

Ema Bártová

Přichází sezóna nachlazení. Abyste se mu ubránili, potřebujete déčko, hořčík a zinek

Pár dní chladného počasí nám důrazně připomnělo, že se blíží roční období, v němž se člověk snadno nachladí, chytne rýmu či kašel, případně rovnou zápal plic. Ještě pořád je čas postavit imunitu na nohy. Co můžete na poslední chvíli udělat pro větší obranyschopnost vašeho organismu proti infekcím?

Nemusíte několikrát týdně plavat ve studené řece, abyste se stali otužilejšími a rýma či kašel se vám vyhýbali. . Ale něco byste pro silnější imunitu dělat měli, sama od sebe nevznikne. Je normální, že síla naší imunity během života kolísá a někdy jí lze pomoci léky. Ale dlouhodobě je zásadní náš životní styl a výživa. Silná imunita je podstatná nejen co se odolnosti vůči nemocem týče, ale těžit z ní může i vaše trávení a nervový systém. A platí to i naopak, zdravá střevní mikroflóra je pro fungování obranyschopnosti podstatná, stejně jako to, aby vaše nervy nebyly příliš křehké.

Čtěte také: PŘEHLEDNĚ: Koronavirus, chřipka či nachlazení. Jaké jsou příznaky respiračních nemocí?

Nabízí se prostě si skočit do lékárny pro krabičku s tabletkami, které slibují, že obsahují všechny potřebné vitamíny a stopové prvky. Ale nedělejte to. Běžně se stává, že důležitých látek je v nich málo a jiných zase hodně, takže vám hrozí předávkování. Lepší je zaměřit se na vitamíny a další látky prospěšné imunitě jednotlivě a doplňovat ty, které jsou nejdůležitější a které vám skutečně chybí - to se dá zjistit například pomocí rozboru krve.

Proč nepolykat multivitamíny vysvětluje i genetička Barbora Procházková. „Některé aktivní prvky se navzájem potlačují. Například vápník může snižovat vstřebávání železa, vysoké dávky zinku mohou narušit vstřebávání mědi, vitamín E může ovlivnit funkci vitamínu K a vysoké dávky vitamínu C mohou snížit hladinu mědi. Je proto zásadní přizpůsobit příjem vitamínů a minerálů individuálním potřebám pomocí specifických doplňků stravy a také užívat doplňky v různých časech během dne,“ vysvětluje Procházková.

Céčko? Ano, ale hlavně chcete déčko

Když se řekne podpora imunity, mnoho lidí napadne vitamín C, ať už v podobě tabletek nebo zvýšeného přísunu ovoce a zeleniny. Je pravda, že jeho nedostatek zřejmě imunitu oslabuje a mít ho dost není na škodu. A například kuřáci by ho měli doplňovat zcela určitě. Pokud jde o jídlo, tohle jsou zdroje vitamínu C: černý rybíz, paprika, kiwi, brokolice, kapusta, citrony, jahody, pomeranče, kysané zelí.

Pro imunitu je však zřejmě zásadnější vitamín D neboli déčko, kterého přitom mají lidé často nedostatek. Sice si ho dokážeme vyrobit sami díky pobytu venku, ale od září dále už to naše tělo nedokáže v potřebné míře, protože na to sluníčko až do jara nebude svítit dost.

Studie přitom jasně prokázaly, že lidé v Evropě trpí nedostatkem vitamínu D, což může mít zásadní negativní vliv na jejich obranyschopnost vůči nemocem. týdnů. „Biologický poločas neboli doba, za kterou hladina vitamínu D v těle klesne na polovinu, je přibližně dva až tři týdny. Zhruba na konci října je ideální čas začít s doplňováním déčka ze stravy,“ vysvětluje lékař Marek Antoš ze sítě odběrových laboratoří.

Přečtěte si také: Vědci vyvinuli lék, který přechytračí přírodu. Plodnost žen prodlouží o pět let

Osvědčeným zdrojem vitamínu D jsou tučné ryby, jako losos, tuňák nebo sleď, déčko můžete získat také z jater, vaječných žloutků nebo mléčných výrobků. Těžší je to pro ty, kdo živočišné produkty nejedí, v potravinách rostlinného původu je vitamín D jen v obtížně vstřebatelné formě, a proto je vhodné dodávat ho organismu v podobě potravinových doplňků. Ty mohou prospět i ostatním lidem, kteří mají déčka málo - je dobré je začít užívat ideálně až poté, co si necháte pomocí krevního odběru zjistit, zda ho skutečně máte málo. Nadbytek vitamínu D by mohl zbytečně zatěžovat ledviny.

Naopak, nedostatek déčka nejen, že zvyšuje náchylnost k sezónním onemocněním, ale projevuje se také únavou a náladovostí, dlouhodobý nedostatek přispívá například k rozvoji osteoporózy. Pozor, vitamín D je potřeba tělu dodávat společně s vitamínem K2. Bez něj tělo neumí vstřebávat vápník a zároveň jej následně distribuovat do kostí a zubů.

Mít dostatek vitamínu D je důležité, ale zaměřte se i na další potřebné látky - imunitě dělají dobře zinek a selen. Zdrojem zinku jsou například dýňová semínka, sezamová semínka, konopná semínka, kešu ořechy, červené maso, korýši jako třeba krevety. Selen najdete v potravinách, jako je maso, vejce, ryby a mořské plody, dále houby, košťálová zelenina (třeba brokolice, růžičková kapusta, květák, kedlubna, zelí, kapusta), cibule, pórek nebo česnek, čočka, chřest a ořechy, zejména para ořechy.

Podívejte se, co dělat při nachlazení:

Velmi důležitý je také hořčík - sám o sobě vám sice imunitu nenakopne, ale podílí se na vaší celkové kondici. Ovlivňuje výkonnost svalu, nervové soustavy a je podstatný také pro kvalitní spánek, přičemž platí, že nedostatek nočního odpočinku s oslabením vůči infekcím přímo souvisí. Pokud ho chcete doplňovat tabletkami, volte formu označovanou jako bisglycinát, kterou umí tělo lépe využít.

Najdete ho i v jídle, dopřejte si proto ořechy a semínka, celozrnné potraviny, sem tam kousek tmavé čokolády, mák, droždí, luštěniny, čočku, pohanku, datle, sýry, ryby a drůbeží maso.

Čtěte také: Alergeny nás mohou potrápit i v zimě. Jak se projevuje takzvaná chladová alergie?

Zatímco multivitamíny se moc doporučit nedají, můžete zkusit některé potravinové doplňky na posílení imunity na přírodním základě - osvědčená je například echinacea, jejíž efekt potvrdily opakované studie. Ale i tady samozřejmě platí, že aby to fungovalo, musíte dostatečně odpočívat, kvalitně jíst a nebýt pokud možno ve stresu.

Zdroje: The Times, UCI Health, Oak Grove KY

Sdílejte článek
Štítky jídlo nemoc zdraví ryby ořechy podzim nachlazení vitamín D hořčík imunní systém vitamín C vitamín A nemoci a zdravotní potíže zdravotní ošetření a postupy

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 9. 2024

Berani, možná dnes pocítíte nutkání vstát a vyrazit, ale zároveň můžete mít pocit, že nejste připraveni. Možná nemáte pocit, že stojíte na dostatečně pevné půdě, abyste mohli udělat další krok. Nedovolte, aby vás tlak okolního světa posunul někam, kam nejste připraveni jít. Jděte svým vlastním tempem a buďte tolerantní k těm, kteří se rozhodli jít svým tempem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.