reklama

Spolehlivý lék na kocovinu? Většina z nás ho má doma

Co si vybrat? Foto:
Co si vybrat?
Foto: Thinkstock

Už naše prababičky věděly, co je spolehlivým lékem na nepříjemné stavy, které pravidelně přicházejí na mnoho lidí s nástupem Nového roku. A funguje dodnes.

 

I když naše babičky ani prababičky neměly laboratoř, zjišťovaly metodou pokus omyl, co na nepříjemnou kocovinu pomáhá, a svá moudra předávaly potomkům. Některá občas prověřují vědci s často s překvapivými výsledky. A právě to je případ studie, kterou provedli na Brightman Young University v americkém Utahu. Ta se pochopitelně nezaměřila na alkoholové stavy, ale zkoumala účinky okurky seté, tedy rostliny, která prošla zajímavým vývojem. Pěstovali ji už ve starém Egyptě i Mezopotámii před tisíci lety, pak byla na dlouhou dobu v Evropě zapomenuta, až po objevu Číny a Indie se vrátila do jídelníčku. Není bez zajímavosti, že se také jedla obalená v cukru jako dezert!

Hodina biologie

Nicméně zpět do současnosti. Biologickým rozborem vědci zjistili, že okurka obsahuje až 96 procent vody a značné množství draslíku, který zcela přirozeně odvodňuje organismus, takže okurka je výborná pro snižování nadváhy. Navíc je bohatá na vitamíny (C, A, B, kromě B12), minerální látky, například křemík, síru, sodík, fosfor, zinek, měď, chrom, kobalt a mangan. Pokud jde o účinky na zdraví, díky svému složení „léčí“ revmatismus, zlepší stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, dokonce vlasů a nehtů, má detoxikační schopnosti. Umí čistit kůži při akné a ekzémech, uleví dokonce při záchvatech dny.

Jíst, pít, mazat, tisknout

Okurka i nálev z ní díky močopudným vlastnostem snižují otoky, vyplavují písek z ledvin, rozpouští „kaménky“ v nich a moči. Šťáva nebo plátek z okurky přiložený na oči zmírňuje otoky, zmenšuje objem váčků pod nimi, podstatně zklidňuje projevy svědění způsobené štípnutím hmyzu či kontaktem s žahavými rostlinami (kopřivy), uplatňuje se výtečně v kosmetice, je součástí mnoha pleťových masek. Příjemně chladí a zklidní pokožku po přílišném pobytu na slunci, obecně je vhodná na mírné popáleniny. Sníží bolest hlavy i očí a dokáže dokonce odstranit zápach z úst (kolečko se přitiskne na patro a tlačí jazykem 30 sekund).

Křečovité experimenty

Vědce v Utahu napadl další experiment, když ve fitness vybrali účastníky, kteří si během tréninku stěžovali na křečové stavy při intenzivních delších výkonech. Rozdělili je do dvou skupin, u jedné průběžně doplňovali přirozenou dehydrataci (ke které dochází i po nadměrném požití alkoholu) čistou vodou, druhá dostávala nálev z kyselých okurek s cibulkami – ty k němu ostatně patří. U nich křeč odezněla do 85 vteřin, ostatní křeče trápily dál.

U další studie nedávali části cvičících vůbec žádnou tekutinu. Lák opět působil, křeč zmizela o 45% rychleji. Člen výzkumného týmu doktor Kevin Miller předpokládá, že ocet a další ingredience neutralizují účinek svalové zátěže.

Lák na předpis

Odbornice na výživu Lousie Sutton z Leeds Metropolitan University, která pití láku „ordinovala“ svým klientům, potvrdila jeho příznivé účinky. Gastroenterolog Jonah Bell pak zjistil, že lák aktivuje žaludeční receptory, buněčnou membránu svalu a sekundárně působí příznivě i na celý centrální nervový systém. Zároveň ale upozorňuje na jedno úskalí, tím je množství vypité tekutiny. Lák je kyselý a může lidem, kteří jsou na kyselé citliví, způsobit žaludeční potíže. Lékař radí pít nálev nejdřív po malém množství a čekat na reakci organismu. I když je příznivá, rozhodně nedoporučuje ho do sebe nalévat po litrech, podle něj je maximální hranice 4 - 6 dcl před či v průběhu tréninku. V případě nadměrného požití alkoholu a prevence ranní kocoviny se doporučuje vypít skleničku láku před spaním.

S domácími opatrně

Problém je, že se okurky nejen prodávají, ale běžně se zavařují v mnoha domácnostech. Zatímco nálev na nejznámější, Znojemské okurky, se skládá z vody, octa (jen kvasného lihového), soli, cukru, bobkového listu,pepře, kopru, nového koření, hřebíčku, cibule, mrkve, křenu, či hořčičného semínka, přičemž poměr ingrediencí je vyvážený, u domácí výroby se experimentuje. Hlavně muži přichází s nápady jak ho „vylepšit“ přidáním feferonky, česneku, a podobně. Pokud to přeženou, což se dost často stává, vznikne pálivá směs, která zažívací soustavu může spíš podráždit…

Jan Janula

Článek

Tekuté kalorie jsou záludné Foto:

Alkohol a hubnutí: Víte, kolik kalorií vypijete?

Lepší je konzumovat alkohol málo, ale pravidelně.

Článek

Kolik toho víte o alkoholu napříč světem? Zveme vás na cestovní alkoholmánii  Foto:

OTESTUJTE SE: Kolik toho víte o alkoholu napříč světem?

Hlavní sezóna dovolených je v plném proudu a programy all inclusive jsou na roztrhání. Už se taky nemůžete dočkat, až si řeknete na baru o drink zas a znovu pořád dokola?...

Článek

Nástrahy Silvestra Foto:

Silvestr v lepší společnosti: Jak se neztrapnit?

Trávit poslední den roku v teplákách s vytlačenými koleny, v tričku se skvrnami připomínajícími mapy cizích zemí a s lahví laciného alkoholu na stole má svoje výhody.

Horoskopy 2017

reklama

reklama