Zdraví a nemoci

26. září 2024 06:00

Ema Bártová

Denně nejvýše tři kafe. Jinak si koledujete o infarkt nebo mrtvici, shodli se vědci

Káva zvyšuje tlak a škodí tak srdci. Káva s tlakem nic nedělá. Přesně takhle rozporuplná doporučení čas od času vydávají vědci. Nejnověji se shodli na tom, že kafe škodí, ale jen když je ho moc. Jedno dvě denně nikoho nezabijí.

Je to vlastně jednoduchá matematika. Pravidelné pití více než čtyř kafí denně může zvýšit riziko vzniku smrtelného srdečního onemocnění, naznačuje nová studie. Autoři ji prezentovali na nedávném výročním zasedání Americké kardiologické asociace a mezi odborníky vzbudila velkou pozornost.

Přepočítáno na samotný kofein, jde o 400 a více miligramů denně, což zhruba odpovídá zmíněným  čtyřem šálkům, deseti černým čajům, deseti plechovkám limonády s kofeinem či dvěma energetickým nápojům. Pokud někdo takové množství pije dlouhodobě pětkrát týdně a častěji, měřitelně mu během roku stoupne tlak a zvýší se srdeční frekvence. To se může stát předzvěstí srdečního selhání nebo infarktu.

O výzkumu informoval deník The New York Times a další světová média a odborná periodika.

Nejhůře na tom byly obchodnice z měst

"Vzhledem k jeho vlivu na autonomní nervový systém by pravidelná konzumace kofeinu mohla vystavit jinak zdravé jedince riziku hypertenze a dalších kardiovaskulárních příhod," řekla autorka studie lékařka Nancy Kagathara. Výzkum probíhal na Zydus Medical College and Hospital v Indii, v jeho rámci odborníci dlouhodobě podrobně sledovali vliv pití kafe na zdraví 92 lidí.

To se nezdá být mnoho, ale výzkumníci je sledovali dlouhodobě a skutečně zevrubně. Opakovaně měřili jejich srdeční frekvenci a krevní tlak před a po provedení tříminutového kardio cvičení. Zároveň znali jejich anamnézu, demografické údaje i životní styl. Pětina ze sledovaných jedinců konzumovala více než 400 miligramů kofeinu denně. Nejčastěji šlo o ženy žijící ve městě a pohybující se v byznysu.

Je samozřejmě možné, že k hodnotám jejich tlaku přispěl i celkově stresující životní styl, kvůli němuž minimálně někteří z nich tolik kávy pijí. Autoři studie nicméně uvedli, že vzali v potaz i toto a přesto jim vyšlo větší množství kafe jako rizikové samo o sobě. Ti, kdo pili dokonce 600 miligramů kofeinu denně, tedy šest až sedm šálků, na tom byli měřitelně ještě hůře.

Přečtěte si také: 7 prokazatelných přínosů, které vašemu mozku a tělu dá šálek kávy

Češi sice nepatří mezi ty úplně největší pijáky kávy na světě, ale rozhodně patří mezi ty, kdo mají hodně nemocná srdce - na kardiovaskulární choroby tu umírá čtyřicet procent lidí. „Přicházejí nové a nové léky, zlepšují se přístroje a léčebné metody, česká kardiologie je na špici. To vše je nám ale k ničemu, pokud se lidé nezačnou hýbat, pít méně alkoholu a nepřestanou kouřit. Pokud se budou spoléhat na to, že je lékařská věda nakonec zachrání, mohou být bohužel nepříjemně překvapeni,“ řekl předseda odborné kardiologické společnosti Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky kardiologie a angiologie VFN v Praze. K tomu, co by bylo záhodno omezit, si část lidí může připsat i kafe.

Občasný vzestup tlaku nevadí, ale pokud ho má člověk zvýšený trvale, trpí tím nejen cévy a srdce, ale také například plíce a ledviny. Hypertenze sama o sobě přitom nijak nebolí, člověk o ní tak nemusí vědět, pokud si občas nenechá změřit tlak. Kromě infarktu mu přitom hrozí i mozková mrtvice, problémy s ledvinami anebo také s očima. Chronicky vysoká srdeční frekvence může způsobit podobné potíže.

Podívejte se na video o infarktu:

Na druhou stranu je fér říci, že existuje i poměrně dost studií, které potvrdily, že pití přiměřeného množství kávy člověku nijak neškodí nebo že mu dokonce zdravotně prospívá. Platí to nejen o tomto kofeinovém nápoji, ale i o černém čaji, který rovněž obsahuje kofein, byť o dost méně.

Podle studie publikované rovněž letos v periodiku BMC Public Health může konzumace mírného množství kávy denně pomoci lidem, kteří mají sedavé zaměstnání, žít déle.

Kofein je nejrozšířenější drogou na světě. Dočasně blokuje receptory ve vašem mozku, které regulují spánek, paměť, pozornost či schopnost něco se učit. Výsledkem je vyšší přísun kyslíku do mozku, což zvýší srdeční frekvenci a člověk se cítí nabuzenější. Pokud však přešvihne svou obvyklou denní dávku, může se to projevit bolestí hlavy, pocity úzkosti, nervozitou.

Pokud byste chtěli kofein trochu omezit, tady máte pár tipů, jak na to:

  • začněte prostě pomalu snižovat denní příjem tak, aby vás netrápily abstinenční příznaky, jako jsou bolesti hlavy, podráždění, úbytek energie a mozková mlha
  • někdy stejně dobře jako kafe zabere, když si třeba k práci na počítači vezmete na pití vodu, schválně to někdy vyzkoušejte
  • pokud vám káva pomáhá soustředit se na práci a učinit ji příjemnější, zkuste si k ní místo něj brát třeba nakrájenou zeleninu nebo kousky ovoce
  • svěřte se se svým plánem okolí a navzájem se podporujte

Zdroje: Medical News Today, Times Now News, Daily Mail

Sdílejte článek
Štítky zdraví káva pití infarkt kofein vědecký výzkum Americká kardiologická asociace nemoci a zdravotní potíže lékařský výzkum BMC Public Health

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 9. 2024

Berani, možná dnes pocítíte nutkání vstát a vyrazit, ale zároveň můžete mít pocit, že nejste připraveni. Možná nemáte pocit, že stojíte na dostatečně pevné půdě, abyste mohli udělat další krok. Nedovolte, aby vás tlak okolního světa posunul někam, kam nejste připraveni jít. Jděte svým vlastním tempem a buďte tolerantní k těm, kteří se rozhodli jít svým tempem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.