4 typy obtížného manželství podle horoskopu: Závislosti, mamánci nebo chladný muž

Podle věhlasného českého psychiatra a odborníka na vztahy Miroslava Plzáka máme tendenci říkat, když nám to v partnerských vztazích neklape, že naše partnerství byl omyl. Kdepak. Nejde o omyl, jde o naši porážku ve hře, které se říká manželství. Jaké jsou základní typy potenciálně problematického manželství, ve kterém se nejčastěji stáváme vzájemnými soupeři, či dokonce nepřáteli?

Partnerský vztah je podle velkého sociologického slovníku definován jako vztah, který je na rozdíl od přátelství orientován nikoli na osobnosti partnerů, ale na společný cíl. Pro současné intimní vztahy je charakteristický nárůst nových forem partnerství, ale nutnost společné kooperace přetrvává i v postmoderních vztazích.

Existují čtyři základní typy problematického manželství

Příčiny jejich nestability lze hledat v nedostatečném uspokojování našich citových a emocionálních potřeb, v užívání špatných rodinných vzorců a ve zmatení ženských a mužských rolí v současné společnosti, ale také mezi sklony k duševní nemoci. Které typy partnerství jsou konfliktní?

Podle Miroslava Plzáka je každý milostný vztah dynamický systém, ve kterém nebývá faktor spokojenosti jednoho z partnerů zcela stejný jako faktor spokojenosti druhého partnera. Sleduje-li každý partner s maximálním úsilím jen vlastní spokojenost, dostávají se partneři do konfliktu. Již pouze tato strategie vnáší do partnerství a manželství základní rozpor. K tomu se přidávají odlišné představy, očekávání, komunikační rozdíly, skryté motivy a také vrozené či výchovou dané dispozice obou partnerů. Jak se naučit žít v potenciálně problematických partnerstvích, abychom ve hře, které se říká manželství, obstáli?

1. Žena toužící po lásce a citově chladný partner

V manželství, ve kterém je jeden z partnerů citlivý, toužící po láskyplných projevech a druhý odtažitý, je vždy potenciálně blízko k nedorozuměním, neporozuměním, frustracím a z dlouhodobého hlediska může být odsouzené ke svému zániku. Obvykle tím více citlivým, a tedy více postiženým partnerem, je žena, ale samozřejmě může existovat i opačný model, kdy citově chladná partnerka není schopná dostatečně ukojit citové a emocionální potřeby svého manžela.

Podle astrologie se nejčastěji tento typ problémového partnerství objevuje u dvojic narozených ve znamení Raka a VodnářeŠtíra a VodnářeRyb a Vodnáře. Muž Vodnář je pro ženy narozené ve vodních znameních zapeklitým oříškem. Tento model může být značně problematický i v opačném gardu, kdy ve vztahu figuruje žena narozená ve znamení Vodnáře a jejími partnery budou muži Raci, Štíři a Ryby.

2. Muž, který hledá v ženě matku

Po pravdě skoro všichni muži hledají ve svých ženách kousek své mámy – vědomě či nevědomě. Problém však nastává ve chvíli, kdy dospělí muži dlouho odmítají vstoupit do vlastního života a stávají se tzv. mamánky. Maminku často i pod jejím tlakem vymění za manželku, ale s tím, že jeho žena bude zároveň hrát všechny role jeho matky. Zároveň se samo sebou rozumí, že tchyně bude mít v životě a domácnosti manželů silné slovo.

Závislost na matce a její péči je podle astrologie typická pro znamení, která mají silnou Lunu, což je Rak, kterému Luna vládne, a znamení Býka, ve kterém je Luna obzvláště silná. V mužském horoskopu totiž Luna představuje způsob, jak muž prožíval a vnímal svoji matku a jak bude tuto emocionální zkušenost promítat do žen svého života. Znamená i podíl ženskosti v muži.

Samozřejmě že ne všichni muži Raci a Býci jsou tzv. mamánci, ale s jejich silnou vazbou k matce, rodině a domácímu pohodlí je nutné počítat. V pozitivním případě se projevuje jako starostlivost, vzorná péče a otcovská láska. V tom negativním jako patologická závislost na bezpečí a pohodlí – přeneseně na vlastní matce.

3. Manželství potýkající se se závislostmi

Když se zamilujeme do člověka, který nám připadá skvělý, snadno přes růžové brýle přehlédneme jeho negativní rysy. Některé z nich bychom ale přehlížet neměli nikdy. Prokletím každého vztahu jsou závislosti. Závislost není dědičná nemoc, ale reakce na trauma, se kterým se nedokážeme vyrovnat. Alkohol, drogy, hrací automaty jsou pro vztah nejnebezpečnější, ale také chorobná žárlivost, která je typická pro všechny osoby patologicky závislé na svých partnerech. Kdo závislostem podléhá nejčastěji podle horoskopu?

Velmi obecně závislostem budou více vystavena znamení Raka a Ryb kvůli svému vyčkávacímu postoji. Znamení BlížencůVodnáře a Štíra jsou pro svou zvědavost ve větším pokušení zkusit něco zakázaného.

4. Nejobtížnějším manželstvím je paranoidní manželství

Jakékoliv vážné onemocnění, natožpak duševní, zatěžuje partnerské vztahy. Je obtížné žít s člověkem, který propadá svým bludům, strachům, je extrémně podezřívavý, vztahovačný nebo sebestředný. Jedním z typických příznaků paranoidního jednání je přesvědčení o vlastní pravdě a neschopnost dialogu, který je pro fungování harmonického partnerství naprosto nezbytný.

Lidé se sklony k paranoidnímu chování mívají problém odpouštět a po hádce se udobřit. Výjimkou není manipulace, neustálé omílání problémů, snaha dokonale ovládnout každou situaci či neschopnost konstruktivně řešit citové problémy. U některých jedinců se může objevit agresivita, a dokonce i myšlenky a pokusy o sebevraždu. Existuje několik druhů paranoie, níže uvedené patří mezi základní. Která znamení zvěrokruhu k nim mají nejblíže?

Láska podle horoskopu:

Zdroj: Autorský článek a Plzák, M.: Taktika a strategie v lásce, Praha 2011, wikipedia.org


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.