Nepůsobíte na sociálních sítích lacině? Expertka radí, čemu se na Instagramu vyhnout

Sociální sítě už dnes neslouží pouze ke sdílení informací s přáteli. Jsou také veřejnou vizitkou každého z nás. Lacině či nevhodně působící profil vás rovněž může stát například pracovní příležitosti a sabotovat vám lepší budoucnost. Čemu se na svém profilu raději vyhnout?

Možná to také znáte. Projíždíte si Instagram a najednou narazíte na příspěvky kamarádů, ze kterých je trapně i vám samotným. Nešvarů, jichž se kvůli touze po pozornosti nebo třeba kvůli špatnému emočnímu rozpoložení na sociálních sítích dopouštíme, není málo.

Anna Bey je odbornice na etiketu a eleganci, která působí v Londýně a Ženevě. Zároveň o tom, jak působit co nejlépe a na úrovni ve společnosti, natáčí videa na YouTube, kde má téměř 1,4 milionu odběratelů. V jednom z nich popsala největší chyby, kterými se ženy zbytečně shazují a v jejichž důsledku působí lacině na sociálních sítích. Nedopouštíte se některých také?

O své zkušenosti s Instagramem se podělila i Jitka Sedláčková v Máme rádi Česko:

1. Nezveřejňujte příliš provokativní fotky

Je zcela přirozené, že se ženy chtějí líbit a vypadat dobře. Jak ale Anna připomíná, existuje rozdíl mezi fotografií, která ještě působí sexy, a tou, jež už je příliš provokativní: „On-line máme dva druhy fotografií. Na první pohled zjevně sexy fotky a pak nenápadné provokativní snímky, které tak na první dobrou třeba nevypadají, rozhodně tak ale působí.“

Jako příklad z druhé kategorie ukázala fotografii žen hrajících basketbal jen v bikinách. Na první pohled dívky prostě jen sportují, ale „všichni víme, kam se automaticky díváme“. Naproti tomu snímky, na nichž dámy pózují ve spodním prádle, spadají do první kategorie a „je z nich ihned patrné, o co autorkám šlo“.

Influencerka neradí zcela se vyhýbat peprným snímkům. Upozorňuje však na to, že zůstanou na internetu navždy, a tak je vhodné nesnažit se na nich být zbytečně příliš provokativní, pokud vám jde pouze o to zachytit hezkou a sexy fotku.

2. Milostný život s partnerem nechejte za dveřmi ložnice

Anna dle svých slov vůbec nechápe, proč některé páry cítí potřebu být velmi aktivní na sociálních sítích a „neustále sdílet intimní snímky, videa a stories ze soukromí svého vztahu“. Zachycené líbání, objímání, dotýkání se a polonahé fotky z postele podle ní rozhodně nepůsobí tak dobře, jak si možná autoři myslí.

Sdílet zamilovaný post o manželovi na Valentýna nebo výročí je podle ní smysluplný a dobře vypadající způsob, jak on-line ukázat, co pro vás partner znamená. Pokud ale máte potřebu den co den zveřejňovat společné fotky či videa a chlubit se vaším vztahem, může to působit nejen lacině, ale mdle až odpudivě.

3. Vyvarujte se pasivně agresivních citátů

Za jeden z nejhorších a zároveň nejrozšířenějších nešvarů Anna považuje sdílení na první pohled neškodných citátů. Ty však zpravidla mají pasivně agresivní podtext a autoři dětinsky doufají, že jejich moudro uvidí osoba, na kterou je vzkaz ve skutečnosti mířen.

„Každý takový citát má hlubší podtext a daná osoba ho nikdy nezveřejňuje jen tak bezdůvodně, což lze označit za přinejmenším hloupé a nedospělé chování,“ vysvětlila Anna s tím, že osobní problémy by dospělý člověk měl řešit za zavřenými dveřmi, ne skrz tyto tajné šifrované vzkazy.

Jako příklad uvedla oblíbený citát žen, který často sdílejí po rozchodu: Nedopřej mu uspokojení z toho, že na něj budeš vždycky čekat. „I pokud citát daný muž uvidí, bude mu to zcela jedno. Vše, čeho dosáhnete, je, že před svými přáteli a známými budete vypadat trapně, nevyzrále a emočně nestabilně,“ dodala k takovému chování.

4. Nezveřejňujte snímky s alkoholem nebo cigaretami

Ať už jste kuřačka, nebo si ráda dáte sklenku vína, tyto závislosti vaší on-line image rozhodně nepřidají. Podle Anny není ideální publikovat fotografie, na nichž držíte lahev nebo cigaretu, a už vůbec ne ty, na kterých si naplno užíváte na párty.

„Tohle jsou přesně ty chvíle, kdy chcete být trochu diskrétnější,“ vysvětlila s tím, že i pokud je na dané párty oficiální fotograf, měla byste před focením focením alkohol odložit nebo skrýt. „Ten snímek bude pravděpodobně on-line navždy a to poslední, co chcete, je propagovat na něm veřejně své zlozvyky,“ dodala. Odbornice na etiku a eleganci však připustila, že existují výjimky. Například instagramové stories, kde si s kamarádkami připíjíte šampaňským.

5. Vyhýbejte se sdílení obsahu pod vlivem alkoholu

Lidé v opilosti dokážou dělat všemožné věci, jichž posléze litují nebo se za ně minimálně stydí. Proto Anna vyznává zásadu, dle které by lidé neměli sociální sítě vůbec navštěvovat ve chvíli, kdy jsou takzvaně v náladě.

Podle ní jde na drtivé většině z nás již po hlase poznat, že jsme pili. Při větším množství alkoholu se navíc řeč zpomalí a někdy můžete mít problém s výslovností. „Natáčet si storýčko, kde říkáte věci, které vám v danou chvíli přijdou vtipné, avšak jsou pravým opakem, rozhodně nechcete. Aspoň ne v případě, že na sociálních sítích odmítáte působit lacině,“ poznamenala.

6. Nevychloubejte se

Snaha ukázat na Instagramu světu, jak moc se máte dobře – nebo lépe než všichni ostatní – patří podle Anny rovněž k něčemu, co lidé na úrovni zkrátka nedělají. „Proč má tolik uživatelů potřebu chlubit se on-line?“ ptá se ve videu sama sebe a ihned si odpovídá: „V principu tím vlastně jen všem ukazují, jak moc nejistí si sami sebou jsou.“

Chlubení se patří k něčemu, co dnes na sociálních sítích dělá každý druhý. Lidé soutěží o pozornost, lajky a o to, kdo má čeho více nebo kdo dělá ve svém životě zajímavější věci. „Tihle lidé se opravdu ze všech sil snaží svým sledujícím ukázat, že se mají mimořádně dobře a žijí v blahobytu,“ popisuje Anna, dle které to však má jeden háček.

Podle její vlastní zkušenosti zpravidla lidé, kteří žijí ve skutečném blahobytu, nemají ani trochu zapotřebí to neustále všem on-line připomínat a dávat na odiv. Právě naopak, takové osoby si většinou své soukromí chrání a snaží se být všeobecně mnohem diskrétnější.

7. Nechoďte na sociální sítě, pokud máte špatný den

Anna v principu nevidí problém v tom, když on-line ukážete svou slabost nebo se podělíte o některé části svého intimního života. „Nicméně mám jednu zásadu, a to že pokud jsem zrovna příliš negativní nebo mám opravdu špatný den, držím se od on-line světa a speciálně sociálních sítí dál,“ vysvětlila.

„Tyhle věci si nechávám sama pro sebe nebo je řeším s blízkými soukromě. Protože proč bych se s veřejností dělila o všechnu svou negativitu a kazila den i jim?“ dodala. Někdy je samozřejmě sdílení špatných zpráv nezbytné nebo máte nutkání podělit se o vnitřní myšlenky. „Vždy je to o tom, jak moc něco takového děláte,“ radí Anna s dodatkem, že méně je někdy (v tomto případě většinou) více.

Sdílejte článek
Štítky Londýn alkohol Instagram sociální sítě trapas sdílení Ženeva chyby sociální síť etiketa zlozvyky facebookový profil

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.