Celebrity

25. září 2024 15:07

David Laštovka

Jaroslav Šmíd se proslavil jako Doktor od jezera hrochů. Po jeho smrti se mluvilo o HIV

Život herce Jaroslava Šmída, kterého nejvíce proslavila role doktora Čeňka Dobeška v komedii Doktor od jezera hrochů, vyhasl předčasně. Dožil se pouhých 47 let. Dne 25. září si připomínáme jeho nedožité 54. narozeniny. Jaké bylo jeho soukromí?

Herec Jaroslav Šmíd byl gay, svůj coming out učinil ve svých jednadvaceti letech. „Bylo to v roce 1991, kdy slovo homosexualita znělo jako prašivina (svrab) a ten jsem ostatně o pár let později také měl,“ uvedl v roce 2013 v rozhovoru pro web Nakluky.cz. Když o čtyři roky později náhle a nečekaně zemřel, pro mnohé to byl šok. Po jeho předčasném úmrtí se začalo mluvit také o HIV. Ale rodina spekulace odmítla, Šmíd měl bohužel těžkou formu rakoviny plic.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krutý osud slavného herce Pavla Kříže. Tragicky přišel o dítě i o manželku

Co bylo příčinou smrti?

Talentovaný herec žil naplno svou prací a nešetřil se. Přechodil několik chřipek a zápalů plic, což se mu stalo osudným. Dva měsíce před smrtí, když se zápalem plic ležel v nemocnici, podepsal revers, aby stihl divadelní představení, ve kterém hrál. Jaroslavu Šmídovi zkolaboval organismus a přestala mu zabírat antibiotika.

Příčinou smrti byl komplikovaný zápal plic. Poslední dny ležel na jednotce intenzivní péče v kómatu, z něhož už se neprobral. „Jarda byl sluníčko, bezvadný člověk. Když jsme se viděli naposledy, byl v naprosté v pohodě, v dobré náladě, usměvavý... Říkal, že se má dobře. Vůbec nevypadal, že by byl nějak nemocný. Byl sportovec, chodil do posilovny, měl parádní fyzičku. Když jsem se o jeho smrti dozvěděl, nemohl jsem tomu věřit. Byl to naprostý šok,“ uvedl režisér Zdeněk Troška pro web Prima Ženy.

Proslavil se v komedii i v pohádce

Rodák z Třebíče vystudoval brněnskou konzervatoř a později DAMU. Po absolutoriu působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a ve Švandově divadle v Praze. Před kamerou se nejvíce proslavil rolí doktora Čeňka Dobeška v komedii Zdeňka Trošky Doktor od jezera hrochů nebo v pohádce O zapomnětlivém černokněžníkovi, v němž si zahrál po boku Karla Heřmánka, Uršuly Klukové nebo Kláry Jandové.

Podívejte se na rozhovor se Zdeněk Troškou:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 9. 2024

Berani, možná dnes pocítíte nutkání vstát a vyrazit, ale zároveň můžete mít pocit, že nejste připraveni. Možná nemáte pocit, že stojíte na dostatečně pevné půdě, abyste mohli udělat další krok. Nedovolte, aby vás tlak okolního světa posunul někam, kam nejste připraveni jít. Jděte svým vlastním tempem a buďte tolerantní k těm, kteří se rozhodli jít svým tempem.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.