Celebrity

26. září 2024 10:05

David Laštovka

Jan Kuželka z Troškových filmů promluvil o penzi. Nemít svůj byt, jdu se pást, přiznal

Sedmasedmdesátiletý herec Jan Kuželka, který před kamerou ztvárnil stovky rolí, a to nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí, Hollywoodem nevyjímaje, je ve starobním důchodu deset let. Stále však naplno pracuje, neboť, jak pro web Prima Ženy přiznal, nic jiného mu ani nezbývá. Z výše své penze by nevyžil.

Když herec Jan Kuželka, kterého do svých filmů pravidelně obsazuje režisér Zdeněk Troška, před deseti lety začal pobírat starobní důchod, byl z jeho výše nemile zaskočen. „Celý život jsem si poctivě platil zdravotní a sociální pojištění, abych měl jednou důstojné stáří. A když jsem začal pobírat penzi, chodilo mi17 400 korun. Po valorizaci mám dnes 18 650 korun, což je vzhledem k dnešním cenám, kdy se za poslední dva roky všechno brutálně zdražilo, hodně málo,“ prohlásil Jan Kuželka pro web Prima Ženy.

Mohlo by vás zajímat: Krutý osud slavného herce Pavla Kříže. Tragicky přišel o manželku a dítě

Kdybych nepracoval a neměl vlastní byt, šel bych se pást, říká

Dnešní doba je pro seniory podle něj krutá. „Mám štěstí, že mám alespoň byt ve svém osobním vlastnictví, ale lituji důchodců, kteří jsou v nájmu. V Praze se nájemní byty zdražily takovým způsobem, že měsíční nájem dnes stojí dvacet tisíc korun a více… Kde na to ti nebozí senioři mají se svým důchodem vzít? A to nepočítám výdaje za energie, potraviny nebo léky a zdravotní péči,“ uvedl sedmasedmdesátiletý herec, který je stále pracovně aktivní.

Čtěte také: Václav Vydra přiznal zklamání z penze. Po 50 letech musí pracovat i v důchodu

„Hraji v divadlech, točím filmy, jezdím po besedách... Práce mě pořád baví. A co si budeme povídat, člověk si také rád něco přivydělá. Výše penze potřebné životní náklady nepokryje. Pokud bych nepracoval a neměl vlastní bydlení, šel bych se pást,“ poznamenal Jan Kuželka.

Pozdější odchod do penze? Sprosťárna, míní

Důchodovou reformu kvituje, vadí mu ale zvyšování důchodového věku. „Argumentují tím, že se dneska lidé dožívají vyššího věku než dříve, ale už se nezabývají tím, v jakém zdravotním stavu lidé do penze odcházejí. Tohle je sprosťárna. Peníze na důchody by se našly, stačilo by, pokud by vláda začala šetřit sama na sobě,“ uzavřel herec.

Zdeněk Troška o životě důchodce v Hošticích:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 9. 2024

V lásce a romantice by se vám nyní mělo dařit, Berani. Něco ve vás vzbudilo detektivní náladu a vy toužíte zkoumat, pátrat a hledat pravdu v každé situaci. Váš fundovaný, stabilní a praktický přístup bude vaší největší předností. Ujistěte se, že dnes necháte roli mučedníka někomu jinému. Vy jste ten, kdo musí převzít kontrolu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.