Celebrity

28. září 2024 08:30

Michaela Vlčková

Sexsymbol 60. let Brigitte Bardot: Kvůli zvířatům riskovala, s herectvím sekla ve 39

Brigitte Bardot (90) se stala jedním z největších sexsymbolů 60. let 20. století. Její průlomovou rolí byl film A Bůh stvořil ženu z roku 1956, který z ní učinil mezinárodní hvězdu a přinesl revoluci do zobrazení ženské sexuality ve filmu. Ačkoli patřila mezi nejvýraznější herečky své doby, rozhodla se kariéru ukončit v pouhých 39 letech. Byla pak především bojovnicí za práva zvířat.

Brigitte Anne-Marie Bardot se narodila v Paříži a dnes 28. září oslavuje už 90. narozeniny. Brigitte, často označovaná iniciály BB, se v dětství věnovala baletu. Byla vychovávána v konzervativní katolické rodině. Rodiče po ní vyžadovali, aby dodržovala přísné normy chování, což vyústilo v to, že se jako mladá vydala na dráhu rebelky.

Už v pouhých patnácti letech se Brigitte Bardot objevila na obálce módního časopisu Elle. Díky titulce v magazínu si jí všimli francouzští filmaři, kteří jí ihned nabídli roli. Teenagerka však neprošla konkurzem. Když se pak na obálce časopisu objevila znovu v roce 1952, filmaři pro ni opět měli nabídku. Zadařilo se a Brigitte byla obsazena do komedie Normandská díra.

Díky snímku Manina, děvče bez závoje, kde zazářila v roli dcery strážce majáku v odvážných bikinách, se stala idolem. Kritici jí často vyčítali nevýrazný hlas i přepečlivou výslovnost. Nicméně její uvolněná krása a charismatická přítomnost na plátně oslovily celé generace.

Spisovatelka Simone de Beauvoir označila Bardot v roce 1959 za lokomotivu ženských dějin a prohlásila ji za první a nejsvobodnější ženu poválečné Francie.

Brigitte se stala sexsymbolem 60. let minulého století a krom již zmíněných snímků zazářila dále ve filmech Velké manévry, Soukromý život, Viva Maria!, Pařížanka či Rumový bulvár. Její ikonický účes se stal jedním z nejnapodobovanějších účesů své doby. Bardot také proslavila minišaty a jednoduchý, přesto elegantní francouzský styl, který zahrnoval pruhovaná trička, balerínky a svěží, přirozený make-up. Byla múzou mnoha umělců, včetně slavných fotografů, režisérů i malířů. Půvab Brigitte Bardot zachytilo mnoho ikonických snímků, a mezi umělce, které inspirovala, patřil i Andy Warhol.

Kariéru ukončila ve 39 letech

V roce 1973 vstoupil do kin film Příběhy velmi dobrého a veselého Colinota Trousse. Jednalo se o šestačtyřicátý a zároveň poslední snímek Bardot. Když jí bylo 39 let, rozhodla se nadobro skončit s kariérou herečky.

Své rozhodnutí vysvětlila tím, že filmový průmysl ji unavil a cítila, že se stala vězněm vlastní slávy. „Opustila jsem film, aby on neopustil mě,“ vysvětlila později svůj odchod ze záře reflektorů.

Parafrázi výroku „Opouštím, než budu opuštěna. Rozhoduji.“ si nechala vytetovat herečka a někdejší dětská hvězda Lindsay Lohan, připomněl britský deník Daily Mail.

Velký zájem médií

Její osobní život byl často v centru pozornosti médií. Byla několikrát vdaná, včetně sňatku s režisérem Rogerem Vadimem, který ji objevil. Ikonická francouzská herečka má jednoho potomka. Syna Nicolase přivedla na svět s druhým manželem, hercem Jacquesem Charrierem.

Její vztahy byly často bouřlivé a přitahovaly pozornost bulváru, což jí zajišťovalo konstantní mediální pozornost. Neminuly ji samozřejmě ani skandály. Kráska se pokusila o sebevraždu hned čtyřikrát, prošla si také závislostí na alkoholu a co se týká vztahů, měla desítky, možná stovky sexuálních partnerů.

Boj za práva zvířat

Po odchodu z filmového průmyslu se Bardot stala významnou aktivistkou za práva zvířat. V roce 1986 založila Brigitte Bardot Foundation for the Welfare and Protection of Animals a začala bojovat proti krutosti na zvířatech, včetně lovu tuleňů, týrání hospodářských zvířat a nošení kožešin. Její angažovanost v této oblasti je často považována za jednu z jejích největších životních vášní. Ostatně to potvrdila v rozhovoru pro magazín Vanity Fair, kde prohlásila, že pomoc zvířatům je něco, co si vždy přála dělat a snila o tom.

Čtěte také: Drastické týrání zvířat ve Francii. Při muslimské tradici trpí tisíce ovcí, zuří ochránci

Už během své kariéry se snažila pomáhat zvířatům. Například v průběhu natáčení filmů sbírala opuštěná zvířata. V roce 2018 pak vydala knihu, kterou nazvala Slzy boje. Popsala v ní svůj boj za práva zvířat ve Francii a také vyjádřila „hluboké znechucení“ nad současnou situací. Nebála se říci, co si skutečně myslí a nebála se použít ostrá slova, kterými rozhodně nešetřila.

Kvůli tomu ji provázely problémy, například dostala pokutu za článek, ve kterém označila lovce za zbabělé podlidi a teroristy ve zvířecím světě. Předseda jejich sdružení byl podle jejích slov do očí bijící příklad.

Nicméně její vášeň pro ochranu zvířat z ní udělala ikonu i mimo svět stříbrného plátna. Brigitte před nedávnem ztratila blízkého přítele a filmovou ikonu Alaina Delona. Právě pomoc zvířatům byla jejich společnou vášní. I Delon byl totiž velkým bojovníkem za práva zvířat, jednou dokonce poslal k přejeté kočce vlastní letadlo.

Kontroverzní politické názory

Brigitte Bardot se stala v posledních desetiletích také kontroverzní postavou kvůli svým politickým názorům, zejména kvůli několika veřejným vyjádřením na téma imigrace a islámu ve Francii, za které byla několikrát soudně stíhána za podněcování k nenávisti. To výrazně polarizovalo veřejnost, i když její oddanost zvířecím právům zůstává nesporná.

Kritiku mimo jiné schytala i za dopis, v němž napsala, že ostrov Réunion je posedlý démony. Jeho obyvatele pak označila za zdegenerované. To kvůli tomu, jak tamější obyvatelé jednají se zvířaty.

Pohřeb Alaina Delona bude soukromý. Herec bude pochován vedle svých psů:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 7. 10. 2024

Zařízení, na kterém jste závislí ve svém každodenním životě, může dnes náhle selhat. To vás může uvrhnout v paniku, ale nespadněte do této pasti. Zavolejte příteli, který se v těchto věcech vyzná, nebo přivolejte odborníka. V takových chvílích je nejlepší se poruchou netrápit, ale prostě ji co nejrychleji odstranit.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.