Taktici roku svoje špinavé triky vůbec neskrývali. Na výhru jich dosáhla jen hrstka

Zítra bez Aleše - Prostřeno! S28 (4)

Určitá míra taktizování k soutěži amatérských kuchařů zákonitě patří. Nesmí se to s ním ale přehánět. Soupeři nemají drsné hráče rádi, o diskutujících divácích nemluvě. Následující soutěžící míru taktiky přepískli, nebo s ní neuměli dobře pracovat. Tak nebo tak, téměř nikomu se nevyplatila.

V roce 2023 se objevila pěkná řádka skrytých i přiznaných taktiček. Renáta rozjela svoji hru zprudka a přišla tak o sympatie všech. Lenka se podbízela slibem podílu z výhry, Martina skoro nic nejedla a bodovala nízko. Soupeři jí pak neodpustili vůbec nic. Další taktička Martina se pomstila soupeřce za kritiku a hledala chyby, aby mohla dát body dolů. Nezapomenutelné byly i neúspěšné taktičky Kateřiny, které se ještě ke všemu přiznaly hned první den. Ostatní si na ně dávali pozor a vyhrát je nenechali.

Jinou kapitolou byli letos taktizující pánové. Přišli do soutěže s pořádným sebevědomím a dva z nich dokonce zvítězili. Čestmír si na to vzal rukavičky, Lukáš zásobu alkoholu. Opilý byl i dezert. Zvláštní byl Karel, který bazíroval na správných příborech, ale žádný gurmán nebyl. Miloval hlavně vůni umělých dochucovadel. Na jaře si pak v soutěži vyměnili názor hned dva podezřelí hráči Pavel s Adamem. Jeden vše říkal na rovinu, druhý za zády. Co je lepší?

Renáta utekla od večeře, pak nepozvala nenáviděného soupeře ke stolu

Výraznou osobností byla při startu podzimní řady Renáta z Libereckého kraje. Po prvním dni ji ostatní podezírali z taktiky. Bodovala nízko a nejvíc ji naštvalo, že s ní dvacetiletý soupeř Aleš nejedná s dostatečnou úctou.  Renáta Aleše poprosila, aby jí přihřál jídlo. „Já bych studenou panenku se studenými šťouchanými bramborami nesnědla,“ stála si za svým. „Těším se k tobě Renčo, jestli bude všechno teplý,“ dostalo se jí jízlivé odpovědi. Nikdo jiný si kupodivu na teplotu jídla nestěžoval. „Dal jsem jí to na tři minuty do mikrovlnky, aby to vřelo na tom talíři. Asi jako vřela nálada u stolu,“ vysvětlil Aleš. Pak servíroval jako úkol týdne jablko a ptal se, jestli má správnou teplotu. Renáta vypěnila a odešla od stolu. Další den se do sebe s Alešem opět pustili a on jí vyčetl, že chodí do televize pro peníze. Náhodou se totiž v televizi vysílal pořad o výměně partnerů, kde Renáta účinkovala. V pátek Aleš nebyl k Renátě pozvaný na večeři, a tak na dálku udělil soupeřce jeden bod.

Lenka soupeřům nabízela úplatek v případě vítězství. Za chlupy na stole by se měla stydět

Hostitelka Lenka měla bodování a taktiku promyšlenou. Soupeřům tvrdila, že netaktizuje, ale všem to vrtalo hlavou. Byla totiž nezaměstnaná a peníze by se jí hodily. Na Prostřeno! se připravovala Lenka víc než na Vánoce. Koupila příbory, vymalovala, ale neměla uklizeno. Všude byly chlupy, za což by se ostatní dle jejich slov styděli. Pak slibovala ostatním, že by každému soupeři dala tisíc korun, kdyby vyhrála. Znělo to, jako by je chtěla uplatit a bylo jim to nepříjemné. Lence se v kuchyni příliš nedařilo, její bodování nakonec nebylo nejpřísnější. Kritikou u stolu ale nešetřila a ostatní jí měli chvílemi dost. V podezření byl tento týden i Martin, ale v pátek se před pokličkami nepřiznal nikdo.

Martina se rozplakala ponížením. Za polévku bez vody sklidila od ostatních posměch

Martina se celý týden držela s bodováním nízko. Nic jí nechutnalo a ostatním kvůli svým poznámkám ležela v žaludku. Sama o sobě tvrdila, že je mlsná a vybíravá, ale její vytříbené chutě ji k vítězství nedovedly. Její večer bylo jedno velké fiasko a soupeři se jí dokonce krutě vysmáli za polévku, ve které nebyla téměř žádná tekutina. V misce servírovala jen těstoviny s rozvařenou, přesolenou zeleninou. Jak si můžete na prima+ připomenout, byla k soupeřům celý týden až příliš kritická. Většina se přikláněla k tomu, že je hostitelka hráčka. „Na té polévce bylo špatně úplně všechno,“ komentovala Lucie. „Dneska to bude večer, kdy toho moc nesním,“ přisadil si Michal. Martina smích slyšela až v kuchyni. „Je mi do breku, že jsem jim pro smích.“ Mrzelo ji, že neocenili její snahu a rozplakala se. Nakonec hosté dlouho čekali na další chod a prosili hostitelku, ať už raději nic nevaří. Martina přitom byla v soutěži podruhé. Mohla si vše zorganizovat lépe a působit příjemněji.

Taktička u Michaely kritizovala panenku. Vadilo jí, že ji prokoukla?

Po předchozím šťourání a připomínkách byla hostitelka Martina v očích ostatních za velkou hráčku. Lovila neviditelný kousek korku ze skleničky, nesnědla vajíčko v předkrmu, kritizovala množství pepře nebo šlachovité maso. Bývalá pomocná kuchařka, tehdy nezaměstnaná, se v kuchyni příliš nepředvedla. Soutěžící zjistili, že by se výhra Martině hodila na svatbu a měli z dalších dnů obavy. Míša soudila, že bude Martina po svém večeru ještě přísnější kritička. „Další dny půjde po nás!“ A měla pravdu. Martina měla poznámky ke každému chodu a pak kritizovala nedodělanou panenku. Ve videu můžete posoudit, zda byla kritika oprávněná. Michaela pak byla ze soupeřky tak zmatená, že chtěla všechny poslat domů ještě před dezertem.

Dvě taktizující Kateřiny v jednom týdnu. Prozradily se hned první den

Dvaatřicetiletá Káča z Moravskoslezského kraje není v lehké životní situaci. S otcem svého ročního dítěte se rozešla a v době natáčení neměla svoje bydlení. Hned v pondělí přiznala, že přišla do Prostřeno! kvůli výhře a dávala maximálně pět bodů. Celou dobu se cítila špatně. Tvrdila, že nemá ráda faleš, avšak výhru si zaslouží. Ve stejném týdnu jako již zmíněná Káča vařila její jmenovkyně Katka. V soutěži amatérských kuchařů byla kvůli výhře. Potřebovala peníze, za které by dovybavila pokojíčky svým dětem. „Peníze mi hodně chybí, mám dvě práce. Po manželovi mi zůstaly nějaké dluhy kvůli autům a tak, takže pořád splácím,“ svěřila se Katka, která dávala kromě jednoho dne tři až čtyři body.

Čestmír se stal se výjimkou potvrzující pravidlo a vyhrál

Dával nejméně bodů, srážel soupeře a hodně si věřil. Dvojník Ládi Křížka je v hornickém důchodu, jídlo servíroval v rukavičkách. Když měl odvařeno, ještě přitvrdil a na mladičké Báře si vyloženě smlsnul. Influencerka vystupující pod jménem Uhlířka ukázala soupeřům sexy fotky, vaření ale nebylo její silnou stránkou. Řízla se, popálila a soupeře vítala v slzách. Pro Čestmíra byla snadným terčem. Rajčata k předkrmu by nakrájel jinak, polévka byla podle něj brokolicová kaše, ač doteď neznal panna cottu, byla podle něj také špatně naservírovaná. Kritiku si mohl odpustit a rozrušenou hostitelku ještě víc nestresovat. Výhru měl totiž s 38 získanými body v kapse.

Kritický Lukáš dal výhru přítelkyni na plastiku. Jídlu rozuměl díky práci číšníka

Všeználek Lukáš byl kritický host a ve svůj den konečně prozradil hostům, co za tím stojí. Mirek podle servisu poznal, že je Lukáš číšník. Hostitel si myslel, že to mohli uhodnout i podle toho, jak zkušeně pokládal otázky a vyptával se na jídlo. „Já jsem si myslel, že seš taktik,“ přiznal Tim. Stázka si to také myslela. „Kritizovat může člověk, který tomu rozumí,“ chválil se Lukáš. Při vaření si dopřával dvanáctistupňové pivo, což se mu nevyplatilo třeba při otáčení palačinek. Měl dobře zásobený bar a v alkoholu utopil při nepovedeném flambování i palačinky. Bez obalu také prozradil, kam by investoval výhru. Přítelkyni by zaplatil prsa. Těch se také zřejmě dočkala, protože Lukáš vyhrál.

Karel sledoval správně založené příbory, jídlu ale nerozuměl

Karel byl vtipný taktik, kterého snad nikdo nemohl brát vážně. Jeho jídlo bylo plné dochucovadel a sám si hodně věřil na výhru. U ostatních kritizoval správně založené příbory, Monice vrátil údajně špinavou lžičku, ale pak neznal guacamole nebo dýni hokkaidó. „Nejlepší večer jsem měl já, že jsem se snažil pro ně tu gastronomii dělat takovým stylem, aby to bylo hezké, okrasné, i zasedací pořádek, pití, zakládání jídla. Aby se mohli cítit jako v dobré restauraci,“ chválil se Karel. Na výhru nakonec nedosáhl.

Je lepší upřímnost u stolu nebo kritika za zády?

V březnu se vysílal týden z Olomouckého kraje a nastoupily proti sobě dvě protichůdné osobnosti. Pavel, extrovert v registrovaném partnerství, sklidil kritiku od Adama, který pořád něco dochucoval, nedojídal a ostatní si toho povšimli. Také z něj měli obavy. Pavel oznámil taktizování zhruba ve čtvrtek, divákům ale bylo jasné, že začal už dávno. Tereze, které ostatní dávali desítky, dal sedmičku. Všichni se báli Adama, ale nebodoval nejhůř. Vařil v pátek, ale ostatní měli z jeho chování stažený žaludek. Byl na ně nepříjemný a pohádal se s Pavlem. Ani jeden nakonec nevyhrál.

Chutney, cheesecake, bruschetta. Umíte správně přečíst názvy zahraničních jídel?

1 11 Cheesecake je oblíbený:

2 11 Cheesecake se správně čte?

3 11 Amuse bouche je:

4 11 Jak se čte amuse bouche?

5 11 Když si objednáte chateaubriand, dostanete:

6 11 Focaccia je:

7 11 Jak se čte focaccia?

8 11 Jaký kus masa si objednáváte v případě entrecôte?

9 11 Chutney je:

10 11 Základem salsy guacamole jsou:

11 11 Jak se čte bruschetta?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.