22. září 2024 06:30

David Laštovka

Herec Jiří Schwarz se v mládí zamiloval do Mahuleny Bočanové. V Hollywoodu by byl v balíku

Charismatický herec Jiří Schwarz, který 22. září slaví 65. narozeniny, patří k nejznámějším českým dabérům. Russell Crowe, Patrick Swayze, Mickey Rourke, to je jen stručný výčet hvězd, kterým propůjčil svůj hlas. Jaké je soukromí umělce, který měří skoro dva metry a má podmanivý, silný hlas?

Jiří Schwarz, který si naposledy zahrál v seriálu Sedm schodů k moci, pochází z umělecké rodiny. Jeho tatínek byl operním zpěvákem, maminka výtvarnicí. On sám se toužil stát hercem už v dětství. Navštěvoval dramatický kroužek a před kamerou se poprvé objevil už ve svých třinácti letech. „Odmalička jsem chtěl být herec. Nikoliv filmový nebo televizní, vždy jsem chtěl být divadelním hercem,“ svěřil se v rozhovoru pro Český rozhlas.

Mohlo by vás zajímat: Herec Štěpán Benoni se usadil na Šumavě. S manželkou, krásnou herečkou, si tam pořídili luxusní srub

Poté, co vystudoval Státní konzervatoř v Praze, získal první angažmá v ostravském divadle. „Byl tam tenkrát režisér Jan Kačer, u kterého jsem začínal. Byly to dva nezapomenutelné roky, na které dodnes velmi rád vzpomínám,“ dodal herec.

Zamiloval se do Mahuleny Bočanové

V osmdesátých letech šel Jiří Schwarz před kamerou z role do role. Objevoval se ve filmech, seriálech i v pohádkách. Mezi nejznámější patří Podivná nevěsta, kde si zahrál s Mahulenou Bočanovou. Jak přiznal, do půvabné kolegyně se tehdy zamiloval. „Jasně, že jsem do ní byl zamilován a ona, jak se mi zdálo, nebyla tak úplně proti. Ale žádná love story se nekonala. S velkou chutí jsem to nicméně zkoušel a aspoň na zkouškách jsem si vzal polibek, protože jsme měli scénu, v níž jsme se měli políbit,“ vzpomínal s úsměvem.

Čtěte také: Mahulena Bočanová řekla, jaké muže si pustí k tělu. Dcera mi milostný život neblokuje

Jeho životní rolí se stala postava básníka Karla Hynka Mácha ve filmu Františka Vláčila Mág. Vláčil mu předpovídal velkou budoucnost, dokonce mu během natáčení před celým štábem sdělil, že pokud by byl v Hollywoodu, byl by v balíku.

Prožil stav vyhoření, uvažoval o emigraci

V době natáčení filmu Mág bylo Jiřímu Schwarzovi šestadvacet let a prožíval stav vyhoření. „Hodně jsem pracoval, intenzivně žil, všechno řešil. Byl jsem na pokraji workoholismu, málo jsem spal, v neděli, když jsem měl volno, vzbudil se v šest ráno a nevěděl, co mám dělat. Takové stavy jsem měl tři, čtyři roky. Překonával jsem to silou, do divadla chodil jako do továrny. Na konci osmdesátých let jsem uvažoval, čím bych se chtěl živit, a přemýšlel i o emigraci,“ svěřil se herec, který je rozvedený a mezi jeho největší záliby patří cestování. Hned po revoluci, když se otevřely hranice, vyrazil až na Nový Zéland.

Platonická láska Jiřího Schwarze, herečka Mahulena Bočanová, byla hostem v pořadu Show Jana Krause:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 9. 2024

Nadcházející den by měl být vynikající, Berani. Máte tendenci pracovat s energií, která nemá u ostatních znamení obdoby, a dnes za svou píli sklidíte odměnu. V těchto dnech se jen zřídkakdy najde někdo tak svědomitý jako vy a zasloužíte si uznání. Nicméně, jak dobře víte, čeká vás ještě mnoho kopců, které musíte zdolat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.